Български | English

Топ 20 причини, поради които трябва да филтрирате питейната си вода сега

Категории: Филтри за вода

Безопасността на вашето семейство не е само ваша отговорност. Това трябва да бъде един от най-големите ви приоритети в живота. Според проучванията всяка заразена питейна вода разболява всяка година 1,1 милиона души.

Искате да сте сигурни, че членовете на вашето семейство са защитени от различни рискове за здравето? Опасностите могат да дойдат от различни източници, така че трябва да бъдете бдителни през цялото време. Докато се стремите да предпазите семейството си, трябва да сте наясно, че някои от главните виновници, които са причина за много сериозни рискове за здравето, вероятно ще достигнат до вашия дом през чешмяната вода. Достъпът до чиста вода е от решаващо значение за всяко семейство. Ние всички се нуждаем от вода за пиене, готвене и за други цели – като къпане или миене. Чистата вода не само прави живота по-лесен. Също така запазва човешкото здраве.

Проблемът тук, разбира се, е, че водата от чешмата невинаги е чиста и годна за пиене. Може да изглежда чиста на външен вид, но имайте предвид, че водата от чешмата се движи по тръбопроводите, преди да стигне до дома ви. По този начин може да съдържа много замърсители по пътя, докато стигне до вас. Може да съдържа бактерии, хлор, флуорни съединения, олово, живак, пестициди и отпадъчни частици.

Затова консумацията на замърсена вода може да доведе до сериозни здравни проблеми и понякога резултатите могат да бъдат смъртоносни. Но в днешно време има много от продуктите, които се предлагат на пазара, с които може да си осигурите чиста питейна вода. Вече можете да си купите почти отвсякъде пречистена вода, дестилирана вода или изворна вода в бутилка. Разбира се, можете да си поставите и филтър за вода и по този начин да имате достъп до филтрирана вода вкъщи.

Но какво е филтрирана вода? По принцип е същата вода от кранчето, но по-добра и по-здравословна.

С използването на добра система за филтриране на питейна вода, водата се пречиства чрез премахване на бактерии, пестициди и други ненужни елементи, без да се жертва качеството й. Много експерти я смятат за по-добра, по-здравословна алтернатива на бутилираната вода.

Ето 20 причини, поради които трябва да филтрирате питейната си вода сега:

1. Премахва се хлора

Във водата в басейните се слага хлор, за да се третира и пречиства. Но водата в плувния басейн не е предназначена за пиене, тъй като хлорът е вреден за хората. Независимо от това, в някои страни в чешмяната вода е възможно да се съдържа малко хлор, така че е най-добре да се филтрира.

2. Оловото се елиминира

Излагането на олово се намалява значително, защото филтрите незабавно го премахват. По този начин ще можете да избегнете заболявания, причинени от това токсично вещество. Експертите дори сочат, че оловото е една от основните причини за проблеми с ученето сред децата, така че е най-добре да филтрирате питейната си вода, ако имате деца. Разбира се, в България в чешмяната вода няма олово, но все пак е добре да я пречиствате, преди да я пиете.

3. Спестявате от разходи за вода

Можете също така да спестите, тъй като вече няма да се налага да купувате скъпа бутилирана вода. Представете си колко пари можете да спестите само за една година?

4. Ще помогнете на околната среда

Пиенето на бутилирана вода означава, че си купувате редовно пластмасови бутилки с вода. И след това изхвърляте бутилките. Дори и ако ги рециклират, все още има опасност за околната среда. Когато използвате филтър за вода, няма да се налага да купувате бутилки за вода и да ги изхвърляте след това, нали?

5. Намалява рисковете от развитие на рак

В някои страни във водата може да има хлор, а хлорът носи потенциални рискове от развитие на рак. При употреба на филтрирана вода хлорът и други хлорни продукти ще бъдат отстранени, и вие, и вашето семейство ще бъдете защитени от различни видове рак, като рак на гърдата, рак на пикочния мехур, рак на дебелото черво, рак на ректума и др.

6. Запазва качеството на водата

Тъй като отстранявате замърсителите във водата, това означава, че в течността има по-малко разпад. По този начин се запазва качеството на водата и тя не губи така необходимите за организма вещества. Благодарение на филтрирането, вредните вещества във водата биват отстранени.

7. Намалете разходите, свързани с медицинската помощ

Тъй като вашата вода е по-безопасна и семейството ви пие здравословна вода, ще харчите по-малко за лекарства, предписани за болести, предавани по вода. Елиминирането на един от начините на заболяване може да ви помогне да не се разболявате.

Как да насърчим детето ни да пие повече филтрирана вода вместо захарни напитки?

Категории: Филтри за вода

Човешкият организъм не може да съществува без вода. Няколко дни без никакъв прием на вода може да доведе до фатален край. Водата е важна част от дневния ни прием и е от особено значение за нормалното съществуване на всеки човек. Тя се съдържа в клетките ни, като благодарение на нея се осъществяват много процеси в тялото ни.

Както възрастните, така и децата трябва да приемат вода всеки ден. Но колко вода е нужно да пие едно дете на ден? И най-важният въпрос – е как да насърчим детето да пие повече филтрирана вода вместо захарните напитки. Защото – сигурни сме, че всяко дете предпочита соковете и газираните напитка пред водата.

Съвети за насърчаване на децата да пият повече вода

Въпросът, който много често задават родителите, е как да накарат децата си да пият повече вода. Има няколко съвета, с които да насърчите детето си да пие повече вода.

Изберете специална бутилка вода или чаша, за да я пълните с филтрирана вода. По този начин ще отклоните вниманието на малчугана и детето ще се заиграе с бутилката или чашата и ще пие повече вода.

Изберете специална сламка – най-добре, цветна, за да привлечете вниманието на детето. Инвестирайте в метална, за да не използвате пластмаса за еднократна употреба и да пазите природата. Така детето ще иска да пие повече вода, защото ще иска по-често да използва сламката.

Добавете замразени плодове към филтрираната вода – по този начин ще „излъжете“ липсата на вкус на водата и ще добавите такъв, без това да е вредно за подрастващите. Добавете малко мента, резен лимон или портокал и готово.

Насърчавайте децата да пълнят собствените си бутилки за вода от системата за филтриране на вода. За целта си поставете такава система у дома. И покажете на детето си, че може да напълни бутилката си направо от чешмата. Така ще сте спокойни за детето ви, че пие чиста и филтрирана вода.

Замразете водата в бутилка. Тази идея много ще допадне на вашето дете, особено за горещите летни дни. Но внимавайте – не му давайте много студена вода, за да не го разболеете.

Изградете „система за възнаграждение“ – специален стикер или дребна награда е голям стимул за децата да пият повече вода.

Бъдете добър пример – вашите деца ще пият повече вода, ако виждат и вас самите да го правите. Затова – пийте вода, докато вечеряте и не купувайте захарни напитки, които съдържат само вредни съставки.

Изберете водата като основна напитка на масата – когато сте на вечеря или в кафене, навън, независимо къде. Ако направите водата първа и единствена възможност, тя се превръща в здравословен навик не само за вас, но и за децата ви.

Вземете със себе си бутилки за многократна употреба, когато пътувате. Така ще ограничите употребата на пластмаса, като същевременно ще имате прясна и чиста вода за вас и семейството, дори когато не сте вкъщи.

Уверете се, че водата от чешмата Ви е прясна и имате филтрирана вода на разположение 24/7, с вградена система за филтриране на вода.

Защо е важно за децата и бебетата да пият достатъчно вода?

Има много причини, поради които пиенето на достатъчно филтрирана вода е важно. Като начало, децата са по-застрашени да се дехидратират, отколкото възрастните. Има няколко ключови неща, за които трябва да се внимава при бебета и деца, за да може да разпознаете признаците на дехидратация.

Това са:

 • По-малко урина – при бебета, което означава по-малко мокри пелени
 • Тъмно-жълта или кафява урина
 • Изглеждат бледи
 • Умора и летаргия
 • По-малко сълзи
 • Непрекъсната жажда
 • Потъмнели очи
 • Покрит или сух език, сухи устни и уста
 • Замаяност или разсеяност.

Тежката дехидратация е много по-сериозна и Кралската детска болница в Мелбърн изброява следните симптоми:

 • Силна жажда;
 • Бледи или потъмнели очи;
 • Липса на сълзи при плач;
 • Студени крайници – ръце и крака;
 • Учестено дишане и ускорен пулс;
 • Раздразнителност, сънливост.

Ако детето ви показва признаци на тежка дехидратация, незабавно потърсете лекарска помощ. Незабавно посетете личния си лекар или отидете до най-близкото болнично заведение.

Проблемът със захарните напитки

Освен очевидния риск от дехидратация, има още по-важна причина да изберете да давате вода на детето си вместо захарни напитки. А именно – вредни са! Според ново проучване на Университета в Мелбърн, изборът на сладки напитки може да увеличи риска от рак, независимо от възрастта. Изследването, наречено „Консумация на подсладени със захар и изкуствено подсладени безалкохолни напитки и риск от ракови заболявания, свързани със затлъстяването”, включва 35 000 австралийци, които са развили 3283 случая на ракови заболявания, свързани със затлъстяването.

Доц. Алисън Ходж казва: „Нашето проучване установи, че колкото повече захарни и безалкохолни напитки консумираха участниците в проучването, толкова по-голям е рискът от развитие на рак при тях. Такъв не е случаят с тези, които пият диетични безалкохолни напитки, което предполага, че захарта е ключов фактор. Изследването установява още, че по-младите консумират значително повече захари, отколкото по-възрастните хора.

Захарните напитки, включително и безалкохолните напитки, вече са известни като причина за затлъстяване, което значително увеличава риска от 13 вида рак. Нуждаем се от повече хора, за да разберем връзката и да преминем към приемането на поведе вода, смятат специалистите.

Ракът е само едно от хроничните заболявания, които са вследствие от консумацията на подсладени напитки. Други здравословни проблеми при децата в резултат на честото пиене на сладки напитки могат да включват затлъстяване, развалени зъби, липса на апетит, желание към по-пикантни храни и др.

Често срещано погрешно схващане сред родителите е, че плодовият сок е здравословен вариант. Но чаша ябълков сок може да съдържа до шест супени лъжици захар. Вместо това, насърчавайте децата да ядат пресни плодове и зеленчуци и да пият вода.

И така, какъв е най-добрият начин да се гарантира, че детето ви ще пие повече вода? Решението е лесно – система за филтриране на вода.

Blue Filters за цялата къща като здравословно решение

На децата е хубаво да се дава да пият вода, с ниско съдържание на натрий и флуор. За да постигнете това, ви трябва система за филтриране на водата.

Разумният избор, който може да направите, е Big Blue филтрираща система за цялата къща. Това е филтриращата система, предназначена за пречистване на питейна вода и вода за битови нужди за цялата къща. Благодарение на конфигурацията от филтри с подходящ дебит, системата подобрява качеството на водата в целия дом, предпазва водопроводната инсталация, а също така и уредите в кухнята и банята (пералня, съдомиялна машина, бойлер) срещу износване и възможни повреди.

Подходяща е за къща, вила, ресторант, заведение, производствен цех и много други. Използва се за цялостно пречистване и подобряване качеството на питейната вода в жилището. Системата включва комплект от сменяеми филтри.

вода от хладилника

Митовете за филтрираната вода от хладилника

Категории: Филтри за вода

С развитието на новите технологии все по-често на пазара започват да навлизат иновативни продукти и стоки. Кой би си представял, че ще можем да си купим хладилник с дозатор за вода? Или че ще имаме студена питейна вода непрекъснато. Това вече е напълно възможно с хладилници с ледогенератори и диспенсъри за вода, които могат да бъдат намерете в почти всеки магазин за техника.

Дали обаче тази иновация ни помага, или пък не ни вреди? Водата, която снабдява диспенсъра, обикновено идва от водопроводната мрежа, а знаем, че качеството й не е от най-добрите. Затова, за да имаме чиста питейна вода, ни трябва филтрирана вода. По този начин ще избегнем лошия вкус и мирис от охладената вода или кубчетата лед от хладилника. Но вградените в хладилниците филтри са нестандартни, което е предпоставка за по-високaта им цена.

С какво може да бъде заместен вградения филтър за хладилника? Вариантите са няколко – с външен филтър за хладилника или пък със система от филтри за пречистване на питейна вода.

Проверете качеството на водата от хладилника

вода от хладилника

Важно е да проверите качеството на филтрираната вода от филтъра на хладилника и да се вгледате много внимателно. Затова винаги проверявайте стойността на микрона – някои хладилни филтри се филтрират само до 5 микрона.

Какво означава това и какво всъщност е микрон?

Това е термин, използван за измерване на малки частици – микронът е една хилядна от милиметъра. За да добиете по-добра представа какво е микрон, то трябва да знаете, че човешкото око не може да види нищо по-малко от 30 микрона. Същевременно човешката коса е широка 75 микрона.

Като цяло – колкото по-малка е микронната оценка, толкова по-добър е водният филтър, тъй като той може да премахва по-малките частици. За да се отстранят евентуалните „кисти“ или вредни вещества, ще ви е необходим воден филтър, който премахва частиците до 0,5 микрона.

Друга проверка на качеството е да се уверите, че вашият хладилен филтър е сертифициран. И какво означава това? Че отговаря на стандартите и е тестван и проверен дали работи коректно.

Водата от хладилника не е достатъчна за нуждите ви

вода от хладилника

Обикновено хладилните филтри се използват за чаша филтрирана вода. Ако искате да използвате филтрирана вода за готвене, е много трудно да поставите по-голям съд – например, кана или тенджера, под филтъра на хладилника. Да не говорим, че дебитът обикновено е бавен, а това затруднява начина, по който можете да използвате филтъра.

Едно голямо семейство, което обича филтрирана вода и има нужда от повече от една чаша вода – или се нуждае от филтрирана вода за готвене, пълнене на чайника и измиване на зеленчуци, то филтърът за вода от хладилник няма да е най-добрият вариант за филтриране на вода за тях.

Филтрираната вода от хладилника излиза по-скъпо

Обикновено повечето филтри за вода за хладилник са малки и имат капацитет да издържат само 6 месеца. Така че, когато става въпрос за смяна на филтрите, ще ви се налага по-често, отколкото ако имате собствена система за филтриране на водата.

Замислете се за какво използвате филтрирана вода

Запитайте се за какво ще използвате филтъра си за хладилник? Ако ще го използвате само за да си налеете студена чаша филтрирана вода, тогава филтърът за хладилника ще ви свърши страхотна работа. Но ако искате да използвате филтрирана вода за всички ваши нужди в кухнята, тогава филтърът за вода ще е по-удобен вариант, а и доста по-икономически ефективен начин. Трудно е да поставите тенджера под филтъра на хладилника или чайник, нали?

Затова ви съветваме, ако искате да обновите вашата кухня и искате да закупите качествен филтър за вода, то инвестирайте във филтър за вода за всички ваши нужди в дома и кухнята.

Борбата на човек за чиста вода

Категории: Филтри за вода

Нуждата от чиста вода по света въздейства сериозно на начина на живот на хората. Научете повече за това колко е сериозна борбата за вода.

Недостигът на вода вреди на целия ни живот

Водата свързва всеки аспект от живота. Днес 1 на 9 души нямат достъп до безопасна вода; 1 на 3 души нямат достъп до тоалетна. Повечето хора имат мобилен телефон, отколкото тоалетна.

Две трети от Земята е покрита с вода, но милиарди хора нямат достъп до чиста вода в развиващите се страни. Според доклада на Програмата на ООН за развитие (Water Governance for Reduction of Fighting), проблемите с водата и санитарните условия оказват непропорционално влияние върху жените и децата.
Продължете да четете

180 total views, 4 views today

Проучване: Черно море е сред най-замърсените с пластмаса

Категории: Филтри за вода

В Черно море се вливат 4.2 тона пластмаса на ден само от Дунав, а отпадъците, изхвърлени за едно лято могат да покрият повърхността на всички български плажове. Какви са последствията от това и какви мерки биват предприети от организации?

Черно море – дом на огромно количество пластмаса

Черно море е вътрешно море между Югоизточна Европа и Мала Азия. То е едно от най-изолираните от Световния океан.

Чистите води в открито море имат син до зеленикаво-син цвят, а край бреговете – най-често зелен цвят. Прозрачността на водата в открито море достига 30 m, а край бреговете е 1-2 m.

Последните изследвания показват, че Черно море е едно от най-замърсените с пластмаса и отпадъци морета в света. Според актуални данни на учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, като част от кампанията на „Грийнпийс“ – България за намаляване на пластмасовото замърсяване, е установено, че пластмасата, която хората изхвърлят в Черно море само за едно лято, може да покрие повърхността на всичките плажове по Черноморието. Теренното проучване е проведено от борда на кораба Rainbow Warrior в три дни, между 8 и 10 август 2017 г., и е изпълнено съвместно с активисти и доброволци на „Грийнпийс“.
Продължете да четете

264 total views, 1 views today

10-те мегаполиса, застрашени от сушата

Категории: Филтри за вода

Замърсената и негодна вода е глобален проблем. Вижте кои големи градове са застрашени от изчерпване на водни ресурси и защо.

Мегаполиси, застрашени от суша

Кейптаун е в странна ситуация – да стане първият по големина град в съвремието, който ще трябва да се изправи пред заплахата от изчерпване на питейната вода. Обаче, тежкото положение на южноафриканския град, засегнато от сушата, е само един изключителен пример за проблем, за който отдавна предупреждават експертите – недостиг на вода.

Въпреки че покрива около 70% от повърхността на Земята, водата, особено питейната вода, не е толкова много, колкото ни се иска. Само 3% от водните ресурси на Земята стават за пиене. А над един милиард души нямат достъп до вода, други пък 2,7 милиарда нямат непрекъснат достъп до питейна вода.

Според прогнозите, подкрепени от ООН, световното търсене на питейна вода ще превиши предлагането с 40% през 2030 г., благодарение на комбинацията от климатични промени, човешки действия и увеличаване на населението. Следователно не трябва да бъде изненада, че Кейптаун е само върхът на айсберга. Продължете да четете

186 total views, 2 views today

Как филтрите за вода спасяват милиони хора по света

Категории: Филтри за вода

Чешмяната вода крие много рискове, но бъде ли филтрирана е дори по-добър вариант от бутилираната. Филтрите са важни за нашето здраве, домакинска работа, готвене, коса и кожа. Използването на филтрирана вода носи редица плюсове.

Филтрите за вода – помощници в ежедневието

Чистата вода е от съществено значение за живота. Трябва ни да пием вода всеки ден. И е от съществено значение за готвенето. Добър помощник в ежедневието ни са филтрите за вода. И ако искате да сте сигурни, че вие и семейството ви имате достъп до чиста питейна вода всеки ден, то филтрите за вода са решението.

Рискове, които крие чешмяната вода

Какво има в течащата ви вода? Водата от чешмата е безопасна на много места, но това не означава, че това е така навсякъде. Рисковете, които крие чешмяната вода, не са малко. Всъщност, в зависимост от това къде живеете, може да поемате заедно с водата, която пиете, и много бактерии, химикали и отломки, които се носят във водната система. Продължете да четете

269 total views, 2 views today

Замърсената вода – убиец номер 1 в света

Категории: Филтри за вода

Замърсената вода може да доведе до много сериозни последствия за здравето ни и околната среда. Замърсените води и заразите, които разпространяват, са един от най-големите световни проблеми днес.

Замърсената вода – причинител на опасност

Мръсната вода може да ви разболее – това не е тайна за никого и най-вероятно вече знаете това. Но знаете ли какво всъщност може да ви причини замърсената вода? Сред най-срещаните опасности от замърсена вода са повръщане или диария; болен стомах; кожни обриви; рак (някои видове рак като левкемия могат да се случат след пиене на лоша вода за дълъг период от време); репродуктивни проблеми (някои видове репродуктивни проблеми, като например безплодие, могат да се случат след пиене на замърсена вода за дълъг период от време). Нитратите в замърсената вода пък могат да навредят на бебетата. Продължете да четете

318 total views, 2 views today

Флуорид – отровата в нашата вода

Категории: Филтри за вода

Флуоридът е природен елемент, който се съдържа в почвата, въздуха и водата. Присъства, обаче, и в денталните продукти и питейната ни вода. Открийте какви са вредите и опасността от приема на флуорид.

Вреди, които предизвиква флуорът в нашата вода

Водата е най-големият директен източник на флуор. Флуорните води съдържат флуор над 1.5 мг/л. Биологично активният елемент флуор действа като стабилизатор на урината, възпрепятства утаяването на минерални соли и образуването на камъни и пясък в бъбреците. Флуорните води са високоефективни при профилактика на зъбен кариес.

Учените и лекарите са установили, че флуоридите изключително лесно се предозират и довеждат до негативни ефекти. Флуоридите причиняват артрит. Флуоридите са канцерогенни  чрез увреждане на генетичния материал на клетката, в която влизат. Повече от 10 000 души умират всяка година от рак, дължащ се на флуориди. Проучванията на учени от различни страни показват, че прилагането на флуориди води до намаляване на интелигентността и потискане волята на човека. Продължете да четете

969 total views, 6 views today

Коя вода е полезна за бебета и деца?

Категории: Филтри за вода

В ранен стадий децата не разпознават жаждата, но детският организъм изпарява водата през кожата по-бързо. По-големият риск от обезводняване придава още по-голямо значение на приема на вода. Коя е обаче най-подходящата вода за бебета и деца?

Какъв тип вода е най-подходящ за деца и бебета?

Модата да не се дава вода на бебетата постепенно завладя и нашите географски ширини. Само че забравяме, че има един важен показател от какво се нуждае детето и това не е какво пише в интернет, а вроденият инстинкт.

Как да разберем какъв тип вода е най-подходящ за детето ни? На първо място, не рискувайте здравето на детето си със съвети от Google. Британската фондация за храните дава насоки за видовете течности за пиене и водата е единствената течност, която се препоръчва да се пие от деца и бебета в „изобилие“. Продължете да четете

353 total views, 2 views today

Фабриката на Bluefilters

Домашна система NL8

Система за пречистване на вода - мотаж под мивка.

Етикети

PVC тръби Филтри за вода - цени активен въглен активен въглен за пречистване на вода биофилтър вода вода филтър за питейна вода диспенсъри за вода домашен филтър за вода жива и мъртва вода кана за филтриране на вода кани за вода котлен камък машини за вода обратна осмоза недостиг на вода обратна осмоза омекотител за вода омекотяване на вода омекотяване на водата почистване на котлен камък пречистване на вода пречистване на водата пречистване на водите пречистване на отпадни води пречистване на отпадъчни води пречистване на питейна вода система за пречистване на вода системи за пречистване на вода системи за пречистване на питейна системи за пречистване на питейна вода сондажни помпи твърда вода филтри за баня филтри за вода филтри за душ филтри за питейна вода филтри за пречистване на вода филтър за вода филтър за душ машина за вода филтър за питейна вода филтър за пречистване на вода филтър с активен въглен за вода флуор флуорид хладилник
Bluefilters България
ул. Георги Минчев 26 София, България 1505
Phone: +359879101043