Български | English

Всичко, което трябва да знаете за система за филтриране на вода, преди да закупите

Категории: Филтри за вода

Всеки търси нови начини за подобряване на своето здраве. Независимо дали сте на диета или просто се опитвате да увеличите приема на вода, това изисква усилия и понякога не е много лесно.

Когато става въпрос за водата, която пиете, сигурни ли сте, че пиете чиста питейна вода? Можете ли да сте сигурни, че водата, която тече по чешмите ви, е такава?

Време е да започнете да мислите за това как трябва да филтрирате водата, независимо дали пиете вода у дома, навън или на друго място. Предлагаме ви да се информирате за всичко, което трябва да знаете за системите за филтриране на вода, преди да си купите.

Какво е система за филтриране на вода?

Ако не сте сигурни каква система за филтриране на вода ви трябва, ето за какво да внимавате. Най-общо казано, водният филтър помага за обеззаразяване на водата чрез използване на химически процес или биологичен процес.

Как работи системата за пречистване на вода?

Хората използват системи за филтриране на вода по различни причини и има десетки ползи от филтрирането на водата. Например, хората използват филтри за вода за премахване на хлор и бактериални замърсители, за да осигурят по-добър вкус и по-добра миризма на питейна вода. Те ги използват и за отстраняване на олово от питейна вода, непосредствено преди да пият, като се елиминира възможността вредното вещество да влезе в телата ни.

Друго предимство на системите за филтриране на вода е, че те ви осигуряват чиста вода, без да натрупват огромна сметка от пластмасови бутилки за вода (екологично казано, това е много по-добър вариант).

Какво пречиства филтърът за питейна вода?

Като цяло, пиенето на чиста, филтрирана вода може да помогне да защитите тялото си от болести и да доведе до по-добро цялостно здраве. Филтрираната вода може да намали риска от стомашно-чревни заболявания с повече от 33%, да подпомогне развитието на имунната система на децата, да действа като последна линия на защита срещу 2,100 известни токсини от питейната вода и значително да намали риска от рак на ректума, рак на дебелото черво и рак на пикочния мехур чрез отстраняване на страничните продукти на хлора.

А филтрацията на водата не е от полза само за питейната вода. Всъщност, филтрираната вода трябва да се използва за готвене, пиене, миене на зъби, къпане и др. Използването на филтрирана вода означава, че имате здравословен минерален запас и здравословно рН във водата, която приемате!

Какви са видовете системи за пречистване на вода?

Има няколко вида водни филтри, които обикновено се използват, всяка с различна механика и функции, но всички служат за една и съща цел: почистване на водоснабдяването за осигуряване на здравословна, безопасна вода.

Филтри за вода за обратна осмоза

Това е, когато едно нещо абсорбира друго. Обратната осмоза е замърсената вода, която минава през мембрана под налягане, така че водата да може да премине, но замърсителите във водата да останат. Нефилтрираната вода се изпомпва през пластмасова мембрана, а чистата вода преминава през мембраната под налягане и този полупропусклив филтър или мембрана ще улови всички съставки. Имайте предвид обаче, че системите за обратна осмоза хабят много вода – те обикновено използват три до 20 пъти повече вода, отколкото произвеждат. Поради тази причина препоръчваме ти да се използват само за пиене и за готвене.

Ултравиолетови филтри за вода

Този тип филтър премахва бактериите и паразитите. Те предпазват от опасни бактерии и вируси, но UV филтрите не премахват химическите замърсители.

Филтри за дестилирана вода

Това е един от най-простите начини за пречистване на водата. Дестилацията все още е един от най-добрите начини за филтриране или пречистване на водата. Дестилацията включва кипене на водата. Първо сварете водата, за да направите пара, колкото да я сварите, за да убиете бактериите. След това „улавяте“ парата и я охлаждате отново във вода в отделен контейнер. Тъй като водата кипи на много по-ниска температура от други замърсители (като токсични тежки метали), те ще останат обратно, докато парата се отделя и се изпарява, оставяйки ви с чиста вода.

Филтри за вода с активен въглен

Най-често срещаните домакински водни филтри използват гранули с „активен въглен“. Основният недостатък на активния въглен е, че филтрите в крайна сметка се запушват с примеси и трябва да бъдат заменени. Това означава, че има постоянни, (а понякога и значителни) разходи. Филтърът с активен въглен е един от най-често използваните филтри за битови нужди. Този тип филтър използва гранули от активен въглен, които привличат и улавят химически примеси чрез абсорбционен процес. Гранулите с активен въглен се основават на дървени въглища и са много порести форми на въглерода, който се създава чрез изгаряне на дърва с намалено количество кислород. Имайте предвид, че въглеродните филтри варират значително по ефективност. Някои просто премахват хлора и подобряват вкуса и миризмата. Други отстраняват замърсители, включително азбест, олово, живак и летливи органични съединения или ЛОС. Въпреки това, активният въглен не премахва обикновени неорганични замърсители като арсен, флуорид, шествалентен хром, нитрат и перхлорат. Освен това, този тип филтър не е идеален за справяне с тежки метали с варовик, нитрати, флуор, микроби и натрий.

Керамични филтри за вода

По своята конструкция керамичният филтър е мембранен блок вътре в стоманен корпус. В мембранния блок се намира едноканална или многоканална тръба от металокерамични материали. Керамичните филтри се използват за пречистване на вода, предназначена за пиене. Поставят се в апартаменти, вили, извънградски домове, в офиси, в образователни и здравни заведения. Също тези филтри се поставят и в производствата, свързани с водата, например, където има нужда от стерилизирана вода във фармакологичната и електронна промишленост.

Филтри за вода с обмен на йони

Филтрите за йонен обмен са едни от най-добрите филтри за омекотяване на водата. Те омекотяват твърдата вода и да я правят по-лесносмилаема, като премахват варовик. Тези видове филтри използват зеолитни перли, които съдържат натриеви йони. Тези мъниста, които действат като филтри, улавят входящите замърсители и ги заменят с натриеви йони. Без този магнезий и калций водата ви ще е по-мека и по-приятна.

Окислително-редукционни филтри

Oкислително-редукционените филтри за вода позволяват да се определи количествено способността на дадено вещество да окислява т.е. да отнема електрони или да редуцира т.е. да дарява електрони. Добавянето на електрон се нарича редукция, а отнемането му окисляване. Стойността на  ORP се измерва в миливолтове (mV) и може да бъде положителна или отрицателна. Положителните стойности означават, че изследваното вещество има недостиг на електрони и е окислител. Отрицателните стойности показват, че веществото притежава свободни електрони, които може да отдаде и е редуктор.

Къде се поставя филтърът за вода?

Има няколко възможности и места, където може да поставите водния филтър. В зависимост от това филтрите биват Point of Entry (POE) или Point of Use (POU).

Филтри за цялата къща

Системи за входен пункт (POE) се монтират там, където водата първо влиза в дома ви. По този начин този тип филтриране осигурява чиста вода в цялата къща. Тези системи за вода на цялата къща са отличен избор за собствениците на жилища, които искат да направят своята вода безопасна за всякакви нужди. Това включва не само пиене и готвене, но и за къпане и пране.

Филтри за кухня

Водните системи за пунктовете на употреба (POU) са самостоятелни устройства, които са персонализирани за всяка отделна стая в къщата. В кухнята, например, системата на POU може да бъде поставена в хладилника, да има филтър на плота или система за многостепенна филтрация на вода. Има и отделни филтри, пригодени за премахване на хлор от душ и вана.

Колко струва закупуването на филтър за вода?

Независимо от това къде живеете (вкъщи или когато сте на къмпинг), важно е да пазите водата си, колкото е възможно по-чиста и филтрирана. Водните филтри стават все по-важни. Не забравяйте да смените водния си филтър на всеки 3 до 6 месеца, или по-рано, ако забележите, че водният поток се забавя или цветът на водата става по-тъмен.

Можете лесно да вземете филтър за вода в местния магазин за хранителни стоки, дори един прост домашен филтър, който поставите в края на мивката, значително ще помогне. В крайна сметка е важно първо да поставите здравето си, а поддържането на водата да бъде чиста и филтрирана е голяма стъпка в тази посока.

Оставете коментар

Моля, бъдете учтиви. Благодарим Ви предварително.
Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *.

Фабриката на Bluefilters

Домашна система NL8

Система за пречистване на вода - мотаж под мивка.

Етикети

PVC тръби Софийска Вода Филтри за вода - цени активен въглен активен въглен за пречистване на вода биофилтър вода диспенсъри за вода домашен филтър за вода жива и мъртва вода замърсена вода замърсяване замърсяване на водата замърсяване на водите замърсяване на подземните води кана за филтриране на вода кани за вода обратна осмоза олово омекотител за вода омекотяване на вода омекотяване на водата питейна вода почистване на котлен камък пречистване на вода пречистване на водата пречистване на водите пречистване на отпадни води пречистване на отпадъчни води пречистване на питейна вода причини система за пречистване на вода системи за пречистване на вода системи за пречистване на питейна системи за пречистване на питейна вода твърда вода филтри за вода филтри за питейна вода филтри за пречистване на вода филтрирана вода филтър за вода филтър за питейна вода филтър за пречистване на вода филтър с активен въглен за вода чешмяна вода
Bluefilters България
ул. Георги Минчев 26 София, България 1505
Phone: +359879101043