Български | English

Оловото в питейната вода – още един вреден химикал

Категории: Филтри за вода

През последната година и половина гражданите на Флинт, Мичиган, се борят да пият чиста и безопасна вода, без олово в питейната вода. Градът смени водоизточника си от водоснабдяването на Детройт до река Флинт, причинявайки множество проблеми с общественото здраве, включително високи концентрации на бактерии E. coli и неотдавнашно избухване на болестта на легионерите, която уби 10.

Високата концентрация на олово от старите, остарели тръби на Флинт във водата, която тече към домовете на гражданите може да е изложило хиляди деца на токсичното вещество.

Откъде идва оловото във водата?

Хората отдавна знаят, че оловото може да доведе до пагубни последици за здравето – някои твърдят, че дори е допринесло за падането на Римската империя. Но ефектите на веществото са били документирани за първи път при деца преди около един век, казва Джей Шнайдер, невролог от университета Томас Джеферсън. Оловото обаче все още е често срещано в много домакински продукти – особено в боята, в която се използва за добавяне на цвят и стабилност на сместа. Оловото бе забранено за употреба през 1978 г.

Оловната боя, която се превръща в прах и чипс, тъй като пада от стените на старите къщи, е един от най-често срещаните начини, по които децата са изложени на веществото. Но се проявява и на други изненадващи места – в много продукти, с винил, като завеси за душ и дъждобрани, телефонни кабели и някои, които дори са предназначени изрично за деца, като кутии за обяд и играчки.

Как оловото попада в организма ни?

Оловото може да бъде погълнато чрез вода или други замърсени вещества – Агенцията за опазване на околната среда в САЩ ограничава количеството олово във вода до 15 микрограма на литър, въпреки че някои токсиколози смятат, че тази граница трябва да бъде намалена до 10 микрограма на литър. Оловото може да се вдишва или понякога дори да се абсорбира през кожата, въпреки че оловото не може да проникне в кожата, така че е безопасно да се къпем във вода, замърсена с олово, стига да не я пием.

Веднъж попаднало в тялото, оловото се „конкурира“ с калций, който се абсорбира от тялото. Има много фактори, които могат да повлияят на количеството абсорбирано олово, но като цяло по-лесно се усвоява, като го вдишваме, отколкото има вероятност да го погълнем.  Лекарите обикновено тестват кръвта, за да разберат дали някога сме били изложени на олово. Тъй като оловото се абсорбира в костите ни, то може да остане там дълго време и да циркулира в кръвта ни. Ако обаче имаме счупена кост или при бременните жени – това е опасно, тъй като може да се натрови плода.

Какви са последиците за здравето и опасностите от оловото във водата?

Когато клетките в мозъка абсорбират олово, то засяга предния кортекс – това е областта, отговорна за абстрактното мислене, планирането и концентрацията, и хипокампуса, който е от съществено значение за ученето и паметта. Но получените симптоми варират много между отделните хора, казва Шнайдер. „Вие често не виждате едни и същи видове когнитивни нарушения във всички деца“, казва той. „От това, което нашите изследвания показват, има много значителни разлики в начина, по който различните хора реагират на този конкретен токсин.“

Фактори като възраст, пол, количество олово в организма и генетичен състав могат драстично да променят специфичната комбинация от симптоми, причинени от отравяне с олово в мозъка – по-малките деца и момчетата проявяват най-силни неврологични ефекти.

Едно нещо е ясно, обаче: оловото е токсично и ако проникне във все още развиващите се мозъци на малки деца, може да има отрицателни последствия за тях. Оловото може да промени начина на предаване на сигналите в мозъка, как се съхраняват спомените, дори как клетките получават енергията, което води до увреждания през целия живот, проблеми с поведението и по-ниски коефициенти на интелигентност.

„Това наистина може да промени програмирането на мозъка, което ще окаже значително въздействие върху последващите поведенчески и мозъчни функции“, казва Шнайдер. „Когато научим повече за оловото и неговото въздействие върху мозъка, дори до тези молекулни нива, ще разберем колко е опасно.“

Учените все още имат много повече въпроси за това как оловото влияе на тялото. Шнайдер е любопитен за това как оловото може да промени генома на човек – област на изследване, наречена епигенетика, която може да променя поведението на човека и да се предава през поколенията. По-доброто разбиране на молекулярните и генетичните ефекти на оловото може да помогне на учените да разберат как да преобърнат увреждането на оловно отравяне.

Междувременно отравянето с олово продължава да бъде проблем на общественото здраве, особено в общностите с ниски доходи и малцинствата.

Във Флинт ситуацията е станала тежка. В края на миналата година губернаторът в Мичиган разпредели хиляди филтри за смесители, за да филтрират водата от замърсени източници, но повечето експерти смятат, че това е само временно решение. В резултат на всички усилия и внимание хиляди хора скоро ще имат чиста вода за пиене и употреба. Но с толкова много олово, което вече е стигнало до хиляди местни деца, някои се опасяват, че вече са нанесени значителни вреди.

Как да се предпазим от оловото в питейната вода?

Ако подозирате, че детето ви може да е имало досег с олово, то е хубаво да се направи пълна оценка от педиатър. Ако детето всъщност е било отровено, има различни лечения. За много високи нива на олово в кръвта, лекарите могат да дадат на децата хелатотерапия, химикал, който се свързва с оловото, така че тялото не може да го абсорбира. „Това може да помогне за защитата на периферните органи, но повечето агенти, използвани за лечение, не правят нищо, за да поправят вече нанесените щети“, казва Шнайдер. Няма лечение за ниски нива на олово в кръвта.

Шнайдер предлага семействата да вземат превантивни мерки за справяне с отравянето с олово. Ако имате малки деца и живеете в стара къща или в район със стари водопроводи, трябва да се обадите на експерт, който да тества водата.

Предпазете се от оловото във водата с филтрите на Blue Filters

Изберете филтрите на Blue Filters. Като например, NL5 – NewLine е 5-степенна молекулярна система за пречистване на вода, базирана на процеса обратна осмоза с 3-степени на предфилтрация, молекулярна мембрана и следфилтър от активен въглен. С тази премиум система за пречистване на вода, монтирана под вашата мивка Вие и Вашето семейство ще имате качествена чиста вода и спокойствие. Системата използва налягането на водата във водопровода, за да обърне естественият физически процес наречен осмоза (т.нар. обратна осмоза). Под действието на налягането, водата преминава през полупропусклива мембрана, при което примесите по-големи от размера на порите на мембраната не могат да преминат през нея.

Замърсители като бактерии, вируси, паразити, тежки метали, неорганични химически вещества, пестициди и алгае са в капан в мембраната, докато чистата питейна вода се събира в резервоар за съхранение и е постоянно на разположение. Това Ви осигурява непрекъснат достъп до искрящо чиста и вкусна вода.

Оставете коментар

Моля, бъдете учтиви. Благодарим Ви предварително.
Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *.

Фабриката на Bluefilters

Домашна система NL8

Система за пречистване на вода - мотаж под мивка.

Етикети

PVC тръби Софийска Вода Филтри за вода - цени активен въглен активен въглен за пречистване на вода биофилтър вода диспенсъри за вода домашен филтър за вода жива и мъртва вода замърсена вода замърсяване замърсяване на водата замърсяване на водите замърсяване на подземните води кана за филтриране на вода кани за вода обратна осмоза олово омекотител за вода омекотяване на вода омекотяване на водата питейна вода почистване на котлен камък пречистване на вода пречистване на водата пречистване на водите пречистване на отпадни води пречистване на отпадъчни води пречистване на питейна вода причини система за пречистване на вода системи за пречистване на вода системи за пречистване на питейна системи за пречистване на питейна вода твърда вода филтри за вода филтри за питейна вода филтри за пречистване на вода филтрирана вода филтър за вода филтър за питейна вода филтър за пречистване на вода филтър с активен въглен за вода чешмяна вода
Bluefilters България
ул. Георги Минчев 26 София, България 1505
Phone: +359879101043