Български | English

Различните технологии за пречистване на вода и техните предимства и недостатъци

Категории: Филтри за вода

Кой би си помислил, че намирането на филтър за вода за дома може да бъде такъв сложен процес? Обратна осмоза, дестилатори, алкални рейнтризатори, UV филтри … толкова много филтърни технологии и всяка компания твърди, че техният продукт е най-добрият.

В тази статия ще разгледаме как работят всички тези филтри. Но първо – нека изясним – защо ви е нужен филтър за вода?
Ето няколко причините, поради които трябва да филтрирате водата си:

1. Водата от чешмата съдържа токсини като хлор, пестициди, тежки метали и други.

2. Повечето общини добавят флуорид към вашата питейна вода. Флуоридът е класифициран като невротоксин от водещото научно списание в света. (В България не се добавя)

3. Дъждовна вода често е замърсена с E.coli и други патогени.

4. Повечето дъждовни води се съхраняват в пластмасови резервоари.

5. Глифозат е открит в 85% от пробите от дъждовна вода, взети в САЩ.

6. Водата в кладенците често е замърсена с пестициди, нитрати, нефтопродукти, тежки метали и др. Да не говорим за животински отпадъци и гниенето.

Когато става въпрос за закупуване на филтър за вода, първият въпрос, с който ще се сблъскате, е какъв тип филтър за вода ви е необходим. Ще ви представим най-често срещаните типове филтри за вода, включително начина, по който работят и техните плюсове и минуси. Имайте предвид обаче, че качеството на филтъра зависи от производителя. Затова, преди да закупите филтър за вода, проверете производителя, за да се уверите, че той отговаря на изискванията.

Филтри за вода за обратна осмоза

Това са доста популярни за хората филтри за вода. Именно филтрите за резервна осмоза (RO) премахват невротоксиновия флуорид от питейната вода от чешмата. Тези филтри използват мембрана, която позволява само определени частици, молекули и йони (известна като полупропусклива мембрана), да преминават. По този начин различни видове бактерии и замърсители като арсен, нитрати и флуорид могат да бъдат отстранени от водата.

Недостатъкът на тази технология е, че при нея се губи много вода. Системите за обратна осмоза водят до около 10 пъти повече отпадъчни води от филтрираната вода, което прави тези системи неподходящи за местата, където водата е оскъдна или е много скъпа.

Пълните филтърни системи, използващи тази технология, често включват други филтри като въглеродни филтри, седиментни филтри и дори UV филтри. Такива системи често се предлагат на пазара като многостепенни RO системи (например, филтърът може да използва утаечен филтър, въглероден филтър, RO филтър и след това реминерализатор и да бъде обозначен като „4-степенна RO система“.)

Също така, филтрите с обратна осмоза са известни с това, че отстраняват много полезни минерали от водата, като например, някои естествени минерали. А според Световната здравна организация (СЗО) деминерализираната вода не е подходяща за консумация.

Предимства на обратната осмоза

Филтрите за вода с обратна осмоза премахват трудно филтриращия флуорид и арсен, като това може да бъде определено като един от основните им предимства. Плюс това те са относително евтини и се предлагат на достъпна цена. Като още едно тяхно предимство може да се изтъкне факта, че могат да се поставят под мивката или плота в кухнята ви. Това е чудесен вариант, ако не сте собственици на жилището, а сте под наем, но пък искате да имате достъп до качествена и чиста питейна вода.

Недостатъци на обратната осмоза

От друга страна обаче, филтрите за вода с обратна осмоза филтрират и всички разтворени твърди вещества, включително полезните минерали от питейната вода. За сметка на това обаче не успяват да премахнат вещества като хлор или химикали, пестициди или др. Като недостатък може да се определи и факта, че качеството на филтъра варира значително между производителите. Още един минус е, че филтрирането става доста бавно – и в идеалния случай се изисква резервоар за съхранение. А да не говорим, че мембраната се нуждае от смяна всяка година, което не  е особено рентабилно.

Ултравиолетови филтри за вода

UV филтрите за вода използват ултравиолетова лампа за инактивиране или убиване на бактерии и други живи микроорганизми като вируси и кисти. Те обаче не филтрират някои частици или други химически съдържания. Тези филтри изискват източник на електроенергия за захранване на UV лампата, (която се нуждае от подмяна на всеки 6-18 месеца). Също така, мътността засяга ефективността на UV филтрите за вода – ако водата съдържа голямо количество замърсители, UV светлината може да бъде абсорбирана и / или разпръсната, като по този начин може да се получи жива. UV филтрите се използват най-добре в края на пълната система за филтриране на вода (т.е. след RO система или въглероден филтър).

Предимства на ултравиолетовите филтри

Като първо предимство на UV филтрите за вода е, че филтрират стерилизира водата, убивайки всички патогенни бактерии, вируси и кисти. Те са чудесен вариант за дъждовни води и източници на подземни води, които може да са имали контакт с животински отпадъци и др.

Недостатъци на ултравиолетовите филтри

Основен техен недостатък е фактът, че им трябва източник на електроенергия за захранване на крушката. А тя от друга страна трябва да се подменя всяка година. Филтрирането на водата по този метод обаче не отстранява напълно всички химикали или метали от водата.

Филтри за дестилирана вода

Дестилацията е процес на кипене на водата, за да се образува водна пара, след което парата се охлажда и се превръща обратно в течност – която попада в отделна камера. При този процес се отделят разтворените вещества, тъй като те няма да се изпарят, но някои замърсители ще бъдат пренесени с водните пари и ще завършат в крайния резултат. Дестилаторите за вода са ефективни при отстраняването на контейнерите във водоизточника. Въпреки това, има голям проблем с дестилираната вода, тъй като всички минерали се губят, а пиенето на дестилирана вода води до загуба на минерали от тялото. Това може да причини много здравословни проблеми, особено ако дестилираната вода се пие за продължителен период от време, или ако приемането на тези минерали липсва в диетата на хората.

Според СЗО съществуват здравни рискове от консумирането на питейна деминерализирана вода. В доклад, подготвен по темата, СЗО доказва, че пиенето на дестилирана вода води до загуба на електролити в тялото и повишена диуреза – дехидратация на организма. Ако пиете дестилирана вода, трябва да добавите минерали като калий, магнезий и калций в диетата си. Също така „деминерализираната вода може да увеличи риска от токсични метали, тъй като по-лесно извлича материали от тръби като олово и кадмий, което се предотвратява от разтворени минерали като калций и магнезий. Нискоминерална вода е виновна за някои специфични случаи на оловно отравяне при кърмачета.

Предимства на филтрите за дестилирана вода

Все пак, филтрите за дестилирана вода са ефективни при отстраняване на замърсителите и патогенните бактерии. А и са доста евтин вариант за пречистване на водата. При тях не се изисква смяна на филтрите или крушката като при предишните.

Недостатъци на филтрите за дестилирана вода

Като основен недостатък обаче е времето, което отнема да се филтрира водата с този метод. То става доста бавно. Отделно, летливите органични химикали, които лесно се превръщат в газове, не се отстраняват. Да не говорим, че не е много ефективен при премахване на хлор. А пък деминерализираната вода може да остави тялото без минерали и също в дехидратирано състояние.

Филтри за вода с активен въглен

Въглеродните филтри за вода се свързват със замърсителите, тъй като водата преминава през филтъра. Това, което те филтрират, зависи от използваната технология и от качеството на филтъра – някои въглеродни филтри отстраняват много малко. Други ще премахнат широк спектър от химикали, частици и тежки метали. В пречистването на водата се използват два основни типа въглеродни филтри – гранулиран активен въглен – който използва много малки частици от активен въглен, през които водата преминава. И въглероден блок – който е просто активен въглен в един блок.

Производителността на филтрите за вода с активен въглен зависи от количеството и вида на въглерода, начина на проектиране на филтъра и времето на престой на водата. Въглеродните блокове като цяло работят по-добре от гранулирания активен въглен. Въглеродните филтри са един от най-често използваните и най-старите начини за филтриране на водата. Древните египтяни са използвали въглерод, за да филтрират питейната си вода, тъй като открили, че има вкус.

Предимства на активния въглен

Като основен плюс е, че са изключително ефективни при премахването на хлор и филтрират успешно различни пестициди. Филтрите с активен въглен са най-добрите, когато говорим за добър вкус на водата. А и това е относително евтин начин за филтриране на водата.

Недостатъци на активния въглен

Като недостатък може да се отбележи, че този тип филтриране на водата няма да премахне флуорида или арсена, както и някои други метали. Също така не отстранява нитратите напълно. А и не всички въглеродни филтри са еднакви. Качеството варира драстично. Като минус е и фактът, че се изисква честа подмяна на филтрите.

Керамични филтри за вода

Керамичните филтри са евтин и сравнително ефективен метод за филтриране на водата. Филтрите имат малки пори, които позволяват на водата да тече през тях, като блокира замърсителите по-големи от размера на порите. Керамичните филтри ефективно премахват по-големите микробни кисти и бактерии, но вирусите не са блокирани поради малкия им размер. Често керамичните филтри съдържат сребро, което действа като антибактериално помагане за елиминиране на бактериите във водата.

Има два основни вида керамични филтри за вода – керамичен филтър и филтър за керамични свещи. Керамичните филтри често се използва в развиващите се страни и често се използва през последните векове. Тези филтри се състоят от две камери, разделени от керамичния филтър с малки пори. Водата се излива в горната камера и се филтрира до долната камера, готова за пиене. По-малкият филтър за керамични свещи позволява филтрите да бъдат инсталирани в метални и пластмасови контейнери или заедно с други филтърни технологии. Това намалява риска от напукване, течове и разходи. Също така, някои производители използват технологията на въглеродния филтър в своите филтри за керамични свещи, като подобряват скоростта на филтриране в един пакет. Тъй като керамиката е предразположена към напукване, съществува риск тези филтри да образуват косъм – почти невъзможно да се видят – пукнатини.

Предимства на керамичните филтри

Това е относително евтин начин за филтриране на водата, който плюс това, филтрира бактерии и други патогени (напр. Giardia). А и е лесен начин за използване с дълъг живот на употреба. При него не се изискват годишни филтри.

Недостатъци на керамичните филтри

Те не могат да отстранят химикалите от водата, като не премахват и вирусите. Удари и капки могат да повредят филтъра. Имат много бавен дебит, а и изискват внимателно редовно почистване.

Филтри за вода с обмен на йони

Този процес може да се използва за отстраняване на йони на тежки метали от вода (като олово) и за замяна с по-безопасни йони, като калий. Пластмасовите мъниста (смола) изискват презареждане на филтъра, за да продължи да работи, но повечето домакински уреди просто трябва да сменят смолата, когато тя вече не може да се използва. Но тази филтърна технология няма да отстрани химикали или микроорганизми.

Предимства на обмена с йони

Тези филтри са с относително ниски първоначални разходи за настройка. А и плюс това има доста добър дебит.

Недостатъци на обмена с йони

Имайте предвид обаче, че не филтрират патогенни бактерии или вируси и имат високи експлоатационни разходи. Като друг недостатък е фактът, че микроорганизмите могат да се прикрепят към смолите, позволявайки бърз растеж на бактериите.

Окислително-редукционни филтри

Има много имена за тази филтрираща технология, включително медна цинкова филтрация на вода, окисляване / редукция, KDF (кинетична разграждаща флуксионна среда), CuZn филтри и др. По време на тази реакция, електроните се прехвърлят между молекулите и се създават нови елементи. Някои вредни замърсители се превръщат в безвредни компоненти. Свободният хлор, например, се превръща в доброкачествен, водоразтворим хлорид, който след това се пренася безвредно през водоснабдяването. По същия начин някои тежки метали, като мед, олово, живак и други, реагират на плочата върху повърхността на средата, като по този начин се отстраняват ефективно от водоснабдяването. Процесът на филтриране може успешно да премахва хлор, тежки метали, желязо, като същевременно намалява броя на някои неорганични замърсители и микроорганизми.

Предимства на окислително-редукционните филтри

Чудесно премахва хлора – особено при високи температури, (което го прави идеален за филтър за душ). Освен това, тези филтри отстраняват и тежките метали и премахват желязото. Използват се във връзка с въглеродни филтри – те могат да удължат живота на въглеродните филтри. Дълъг живот (3-6 години)

Недостатъци на окислително-редукционните филтри

Като основен недостатък на окислително-редукционните филтри е фактът, че трябва редовно да се промиват с гореща вода, за да могат да се почистят добре. Освен това, не филтрират много гадости като пестициди и кисти. А и съществуват потенциални проблеми с излишната мед и цинк

От какъв филтър имате нужда?

Всеки метод на филтриране има своите силни страни, но и своите слаби. Въглеродните филтри са чудесни за отстраняване на химикали и хлор, но няма да ви спасят от флуорида. UV филтрите ще унищожат всички лоши примеси, но не отстраняват тежките метали и се нуждаят от чиста вода, за да работят ефективно. Системата RO ще премахне флуорида и други замърсители, но не премахва хлора и оставя деминерализирана вода. За съжаление, няма един-единствен метод за филтриране, който прави всичко.

Оставете коментар

Моля, бъдете учтиви. Благодарим Ви предварително.
Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *.

Фабриката на Bluefilters

Домашна система NL8

Система за пречистване на вода - мотаж под мивка.

Етикети

PVC тръби Филтри за вода - цени активен въглен активен въглен за пречистване на вода биофилтър вода диспенсъри за вода домашен филтър за вода жива и мъртва вода замърсяване замърсяване на водата замърсяване на водите кана за филтриране на вода кани за вода котлен камък обратна осмоза олово омекотител за вода омекотяване на вода омекотяване на водата питейна вода почистване на котлен камък пречистване на вода пречистване на водата пречистване на водите пречистване на отпадни води пречистване на отпадъчни води пречистване на питейна вода причини система за пречистване на вода системи за пречистване на вода системи за пречистване на питейна системи за пречистване на питейна вода сондажни помпи твърда вода филтри за баня филтри за вода филтри за душ филтри за питейна вода филтри за пречистване на вода филтрирана вода филтър за вода филтър за питейна вода филтър за пречистване на вода филтър с активен въглен за вода
Bluefilters България
ул. Георги Минчев 26 София, България 1505
Phone: +359879101043