Български | English

10 признака на световната криза за чиста питейна вода

Категории: Филтри за вода

Недостигът от питейна вода е глобален проблем и се открива във все повече световни региони. Причинители и показатели за потенциална криза са някои от следните.

Глобален недостиг и замърсяване на водата

Има милиони хора по целия свят, които нямат достъп до вода или, ако имат достъп, тази вода не може да бъде използвана. Около 70% от повърхността на Земята е покрита с вода и едва 3% от нея са всъщност сладка вода, която е годна за консумация от човека. Според WWF около 1,1 милиарда души по света нямат достъп до вода.

Недостигът на вода вече е глобален проблем, който включва водна криза, недостиг на вода, воден дефицит, замърсяване. Замърсяването е основна причина за недостиг на вода. Водата се замърсява, когато промишлени отпадъци се отлагат във водни ресурси, което ги прави негодни за консумация от човека. Разливането на нефт и фекалиите също замърсява водата и така тя не може да се използва за пиене.

1. Безразсъдно и прекалено използване

Прекалената употреба на вода е огромен проблем, с който се занимават много хора. Напоследък използваме прекалено много вода – за хората, за животни, земя или други неща. Използваме водата и за развлекателни дейности, без да се интересуваме от ефектите, които може да има това върху света. Когато водата се използва прекалено, се получава недостиг.

2. Замърсяване

Замърсяването на водата е огромен проблем, особено когато става въпрос за райони, които не са снабдени с добра канализационна система. Замърсяването може да бъде всякакво – от петрол, трупове, химикали и фекални материя. Без значение какво е; това създава много проблеми за хората

Химикали, нефт, отпадъци

Отпадването на водата също е основна причина за недостиг на вода. най-различни химикали, нефтени продукти, отпадъци – всичко това попада във водоизточниците и увреждат качеството на водата. Така тя не може да се консумира.

3. Глобално затопляне

Климатичните промени затоплят планетата, което прави най-горещите географски райони в света още по-горещи. В същото време облаците се отдалечават от екватора към полюсите, поради феномен, променящ климата. Това лишава екваториалните региони като Африка на юг от Сахара, Близкия изток и Централна Америка от дъждовна вода. Парадоксално е, че изменението на климата също увеличава валежите в други райони, а хората, които живеят в близост до реки и потоци, страдат от наводнения.  Понастоящем най-малко 21 милиона души по света са изложени на риск от речни наводнения всяка година.

Топлите и сухи региони стават по-топли

Когато засушаването удари даден район, обикновено няма дъжд за дълъг период от време. Така реките изсъхват – други водоизточници като потоци, езера и т.н. също изсъхват. Следователно хората нямат достатъчно вода за битови и промишлени цели.

4. Населението нараства

Повече хора + повече пари = повече търсене на вода. Това е просто уравнение: популациите се увеличават, доходите растат, а оттам – расте и търсенето на вода.

Нуждата от вода също

Когато населението се увеличава, се увеличава и нуждата от вода. В момента на Земята живеят около 7,5 милиарда души като се предвижда населението да нарасне с още 2,3 милиарда души до 2050 година. Как може планетата да задоволи жаждата на всички тези хора?

5. Разстояние

Има много райони по света, които просто не се справят с недостига на вода – защото не са близо до източник на вода. В някои райони, особено безводните райони, хората остават далеч от оазис и други източници на вода като сондажи. Пътуването до източник на вода там отнема много време. Резултатът е недостиг на вода.

6. Военни конфликти

Друг основен проблем за недостиг на вода са военните конфликти. Ако има подобен проблем върху дадена територия, достъпът до вода става труден. Има случаи, в които хората просто не могат да се снабдят с вода заради риск да загубят живота си. А конфликтите водят до допълнително замърсяване на водата.

7. Санитарни причини

Замърсената вода води до замърсена храна, прибори, чинии, лична хигиена

Без достъп до чиста вода няма как да имаме чиста храна, ястия или лична хигиена. Когато се използва замърсена вода, това води до замърсена храна, прибори, чинии, липса на възможност за поддържане на чисти ръце и добра лична хигиена. А това довежда до болести и здравословни проблеми.

8. Подземна вода

Около 30% чиста вода се намира под земята, но се използва дневно за индустриални процеси

Подземните води са изчерпани. Около 30% от прясната вода на Земята се намира дълбоко под Земята и  се извлича ежедневно за земеделие, пиене и промишлени процеси – често на висока цена. 54% от кладенците за подпочвени води в Индия намаляват, което означава, че водата се използва по-бързо, отколкото се попълва. Освен ако моделите не се променят, след 20 години 60% от водоносните пластове в Индия ще бъдат в критично състояние. Така водата ежедневно продължава да се губи. И въпреки че е вярно, че водата е възобновяем ресурс, тя често се губи.

9. Цена

Водата се подценява

В световен мащаб, водата е сериозно подценена. Цената не отразява истинската обща цена на услугата, от транспорта й до инфраструктурата до нейното третиране и съхранение. Това може да доведе до лошо разпределение на водата и липса на инвестиции в инфраструктура и нови водни технологии, които използват водата по-ефективно. В края на краищата, защо дадена компания или правителство инвестират в скъпи технологии за пестене на вода, когато водата е по-евтина от тази технология?

10. Здравословна криза

Кризата за чиста питейна вода е криза за здравето

Кризата за чиста питейна вода е криза за здравето. Най-големият проблем, който се случва, е, че хората не могат да получат прясна и чиста питейна вода. На всеки 90 секунди едно дете умира, следствие на болест, предизвикана от замърсена вода. Достъпът до безопасна вода и канализация означава възможност за подобряване на здравето и способността да се помогне за борба с болестите. Достъпът до безопасна вода означава подобряване на здравето на жените и момичетата. Това означава намаляване на детската и майчината смъртност. Третата най-честа причина за смърт сред децата е диария.

282 total views, 1 views today

Оставете коментар

Моля, бъдете учтиви. Благодарим Ви предварително.
Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *.

Фабриката на Bluefilters

Домашна система NL8

Система за пречистване на вода - мотаж под мивка.

Етикети

PVC тръби Филтри за вода - цени активен въглен активен въглен за пречистване на вода биофилтър вода вода филтър за питейна вода диспенсъри за вода домашен филтър за вода жива и мъртва вода кана за филтриране на вода кани за вода котлен камък машини за вода обратна осмоза недостиг на вода обратна осмоза омекотител за вода омекотяване на вода омекотяване на водата почистване на котлен камък пречистване на вода пречистване на водата пречистване на водите пречистване на отпадни води пречистване на отпадъчни води пречистване на питейна вода система за пречистване на вода системи за пречистване на вода системи за пречистване на питейна системи за пречистване на питейна вода сондажни помпи твърда вода филтри за баня филтри за вода филтри за душ филтри за питейна вода филтри за пречистване на вода филтър за вода филтър за душ машина за вода филтър за питейна вода филтър за пречистване на вода филтър с активен въглен за вода флуор флуорид хладилник
Bluefilters България
ул. Георги Минчев 26 София, България 1505
Phone: +359879101043