Български | English

10-те мегаполиса, застрашени от сушата

Категории: Филтри за вода

Замърсената и негодна вода е глобален проблем. Вижте кои големи градове са застрашени от изчерпване на водни ресурси и защо.

Мегаполиси, застрашени от суша

Кейптаун е в странна ситуация – да стане първият по големина град в съвремието, който ще трябва да се изправи пред заплахата от изчерпване на питейната вода. Обаче, тежкото положение на южноафриканския град, засегнато от сушата, е само един изключителен пример за проблем, за който отдавна предупреждават експертите – недостиг на вода.

Въпреки че покрива около 70% от повърхността на Земята, водата, особено питейната вода, не е толкова много, колкото ни се иска. Само 3% от водните ресурси на Земята стават за пиене. А над един милиард души нямат достъп до вода, други пък 2,7 милиарда нямат непрекъснат достъп до питейна вода.

Според прогнозите, подкрепени от ООН, световното търсене на питейна вода ще превиши предлагането с 40% през 2030 г., благодарение на комбинацията от климатични промени, човешки действия и увеличаване на населението. Следователно не трябва да бъде изненада, че Кейптаун е само върхът на айсберга.

Ето 10-те мегаполиса, застрашени от сушата:

1. Кейптаун, Южна Африка

По-малко от 90 дни преди изчерпване на водата

Кейптаун може да стане първият мегаполис, който по-малко от 90 дни преди изчерпване на водата, може да остане без вода. Кметът на града предупреждава своите жители, че водоснабдяването е на привършване, ако не намалят използването на водата. В резултат на това длъжностни лица са въвели строги мерки за ограничаване на потреблението на наличната вода, включително ограничаване употребата до 87 литра на човек на ден.

Нивата на съхранение в язовирите, обслужващи крайбрежния град в Южна Африка, са спаднали под 30%, след като язовирите достигнаха капацитет от 13,5%. В отговор на свиващите се водоснабдителни системи, властите наложиха строги ограничения. Те се опитват да допълнят водните нива в околните язовири на града, като използват различни техники – като рециклиране на отпадни води и обезсоляване на морска вода.

2. Сао Пауло, Бразилия

Финансовата столица на Бразилия и един от 10-те най-населени градове в света – Сао Пауло, премина през подобно изпитание като Кейптаун през 2015 г., когато основният резервоар на водни запаси падна под 4%. В разгара на кризата градът, чийто население е с над 21,7 милиона жители, имаше по-малко от 20 дни водоснабдяване и полицията трябваше да охранява водоноските, за да спре грабежите.

В разгара на сушата, резервоарите на Сао Пауло бяха пресушени. Смята се, че причина за водната криза, бе сушата, която засегна Югоизточна Бразилия между 2014 и 2017 г., но мисията на ООН в Сао Пауло критикуваше липсата на правилно планиране и инвестиции от страна на държавните органи. Водната криза „приключи“ през 2016 г., но през януари 2017 г. основните резерви бяха с 15% по-ниски от очакваното за периода – така бъдещото водоснабдяване на града отново е под въпрос.

3. Бангалор, Индия

Местните служители в южния индийски град са били затрупани от нарастването на новопостроените имоти след възхода на Бангалор като технологичен център и се борят да управляват градските системи за водоснабдяване и канализация. Градът губи повече от половината си питейна вода поради остарялата си водопроводна система. Доклад на националното правителство установява, че градът губи повече от половината от питейната вода. Няма езеро с годна за пиене или къпане вода.

4. Кайро, Египет

97% от водата в Египет идва от Нил, но реката се замърсява все повече с отпадъци. И докато в миналото Нил е била от решаващо значение за създаването на една от най-великите цивилизации в света, сега реката се бори с предизвикателствата пред нея. Данните на Световната здравна организация (СЗО) показват, че Египет се нарежда сред най-ниските страни със средни доходи по отношение на броя на смъртните случаи, свързани със замърсяването на водите.

5. Пекин, Китай

Съществува  проблем със замърсяването на водата и в Пекин, Китай. Официалните цифри от 2015 г. показват, че 40% от повърхностните води на града са замърсени до степен, че не са полезни дори за селско стопанство или индустриална употреба. Световната банка класифицира недостига на вода като критичен, когато хората на определено място получават по-малко от 1000 кубически метра прясна вода на човек годишно. През 2014 г. всеки жител от над 20-те милионните жители на Пекин, е имал само 145 кубически метра чиста вода. Китай е дом на почти 20% от населението на Земята, но има достъп само 7% от световната питейна вода. Китайските власти се опитаха да решат проблема, като създадоха огромни проекти за отклоняване на водата. Те също така въведоха образователни програми, както и увеличения на цените на водата за големите бизнес потребители.

5. Джакарта, Индонезия

Подобно на много крайбрежни градове, индонезийската столица е изправена пред заплахата от покачване на морското равнище. Но в Джакарта проблемът с недостиг на вода се влошава и от пряката човешка дейност. Тъй като по-малко от половината от 10-те милиона жители на града имат достъп до водопроводна мрежа, незаконното изкопаване на кладенци е широко разпространено. В резултат на това около 40% от Джакарта сега е под морското равнище, според оценките на Световната банка.

6. Мексико, Мексико

Липсата на вода не е нищо ново за много от 21-те милиона жители на мексиканската столица. Един на всеки пети мексиканец има вода само за няколко часа в седмицата, а  други 20% имат течаща вода само за малка част от деня. Градът внася до 40% от водата си от далечни източници, но няма мащабна операция за рециклиране на отпадъчни води.

7. Токио, Япония

Японската столица се радва на валежи, но те обаче са само за 4 месеца от годината, което затруднява събирането на вода. Най-малко 750 частни и обществени сгради в Токио разполагат със системи за събиране и оползотворяване на дъждовната вода. А последните инвестиции в инфраструктурата за тръбопроводи в Токио също имат за цел да намалят загубите с течове само до 3% в близко бъдеще. Същевременно водната система на Токио до голяма степен зависи от повърхностните води (реки, езера и разтопен сняг).

8. Лондон, Англия

От всички градове в света, Лондон не е първият, за който човек би се сетил, когато става въпрос за недостиг на вода. Но реалността всъщност е различна. При средни годишни валежи от около 600 мл (по-малко от средните за Париж и само около половината за Ню Йорк), Лондон черпи 80% от водата си от реките (Темза и Лиа). Според лондонската администрация градът наближава капацитета си и е вероятно да има проблеми с доставките до 2025 г. и сериозен недостиг до 2040 г.

9. Истанбул, Турция

Според официални данни на турското правителство страната е технически в състояние на водна криза, тъй като предлагането на вода на глава от населението е паднало под 1700 кубически метра през 2016 г. Местните експерти предупредиха, че ситуацията може да се влоши до 2030 г. Нивата на резервоара в града са намалели до по-малко от 30% от капацитета в началото на 2014 г.

10. Маями, Флорида

Американският щат Флорида е сред петте щата в САЩ, които са доста дъждовни. Въпреки това водна криза в най-известния в щата град – Маями, не липсва. Причината – проект от началото на 20-ти век за отводняване на близките блата имаше непредвиден резултат; и водата от Атлантическия океан замърси водните ресурси. А това бе основният източник на прясна вода за града.

Замърсени води – глобален проблем

Замърсените водни басейни са основен проблем за световния недостиг на вода

Експертите отдавна предупреждават за недостига на вода. Световният доклад за развитието на водите на ООН предупреди, че световното търсене на прясна вода ще надвиши предлагането с 40% през 2030 г. Изследването за 2014 г. на 500-те най-големи града в света също така изчислява, че всеки четвърти от тях изпитва недостиг на вода.

Поради комбинация от изменението на климата, човешките действия и нарастването на населението, прогнозите за недостиг на вода стават все по-чести в големите градове, както и в по-малките населени места. А замърсените водни басейни са основен проблем за световния недостиг на вода.

493 total views, 1 views today

Оставете коментар

Моля, бъдете учтиви. Благодарим Ви предварително.
Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *.

Фабриката на Bluefilters

Домашна система NL8

Система за пречистване на вода - мотаж под мивка.

Етикети

PVC тръби Софийска Вода Филтри за вода - цени активен въглен активен въглен за пречистване на вода биофилтър вода диспенсъри за вода домашен филтър за вода жива и мъртва вода замърсяване замърсяване на водата замърсяване на водите кана за филтриране на вода кани за вода котлен камък обратна осмоза олово омекотител за вода омекотяване на вода омекотяване на водата питейна вода почистване на котлен камък пречистване на вода пречистване на водата пречистване на водите пречистване на отпадни води пречистване на отпадъчни води пречистване на питейна вода причини система за пречистване на вода системи за пречистване на вода системи за пречистване на питейна системи за пречистване на питейна вода твърда вода филтри за баня филтри за вода филтри за питейна вода филтри за пречистване на вода филтрирана вода филтър за вода филтър за питейна вода филтър за пречистване на вода филтър с активен въглен за вода чешмяна вода
Bluefilters България
ул. Георги Минчев 26 София, България 1505
Phone: +359879101043