Български | English

13 от най-големите катастрофи за замърсяване с вода в света

Категории: Филтри за вода

Замисляли ли сте се колко лошо е замърсяването на водата? Искате ли да научите повече за бедствията, причинени от замърсяване на водата, за да разберете какво може да се случи? В този текст ще намерите информация за 13 от най-големите катастрофи за замърсяване с вода в света, които са се случвали.

Какво прави замърсяването на водите катастрофално?

Има няколко фактора, които правят ситуацията със замърсяване на водите в бедствие. Въпреки че всеки случай на замърсяване на водата е проблем, много от тях никога не са класифицирани като пълномащабни бедствия. Аспектите на тези събития, които трябва да бъдат разгледани, за да се определи дали те са истински бедствия, включват:

  • Размер на засегнатата област – ако проблемът засяга само шепа хора, това не е катастрофа. Когато обаче стотици или дори хиляди са засегнати от замърсената вода, тогава става въпрос за катастрофа.
  • Включените химикали – химикалите, тежките метали или други замърсители, които причиняват бедствието, трябва да бъдат много вредни, за да бъдат класифицирани като такива. Особено когато замърсителите могат да причинят рак или фатално отравяне, тези случаи стават бързо бедствия.
  • Ефекти – когато замърсяването причинява необратими увреждания, широко разпространено заболяване или води до почистване, което ще отнеме десетилетия до почистването му, тогава е катастрофа.

Валдийз, Аляска

най-големите катастрофи за замърсяване с вода в света

Какво се случи?

Петролен танкер Exxon Valdez (Ексон Валдес) на петролния гигант Exxon удря риф в пролива „Принц Уилям“ в Аляска.

Какъв е бил разливът?

От удара в плитчината корпусът на танкера се разкъсва и в океана изтичат първоначално 11 млн. галона суров петрол. Инцидентът е един от най-тежките петролни разливи на територията на САЩ.

Как се случи това?

Инцидентът е станал случайно, но е можел да бъде избегнат. Радарът за избягване на сблъсък на кораба не е работил изрядно и екипажът бил уморен – два фактора, които са допринесли за катастрофата.

Кога се случи това?

Разливът става на 24 март 1989 г., но до 2015 г. е установено, че от този разлив все още има петрол в океана.

Къде се случи?

Риф в пролива „Принц Уилям“ в Аляска.

Как влияе на околната среда?

Суровият петрол се разлива в океана в продължение на дни и все още не може да бъде напълно почистен. Много животни бяха сериозно засегнати, а някои видове като китове изчезнаха, като дори имаше измиране на животни.

Какво стана след бедствието?

Законът за замърсяването с нефт от 1990 г. беше приет след бедствието. Това позволи на плавателни съдове, които са причинили разливи в миналото, да намалят риска от допълнително замърсяване на района.

Какъв е статутът днес?

Околната среда все още страда от този разлив. Икономиката на Аляска до голяма степен се е възстановила. Някои плажове в Аляска и в момента остават силно замърсени, като петролът стои едва на няколко сантиметра под пясъка.

Ланджоу, Китай

Какво се случи?

В Ланджоу, Китай във водата е открита над 20 пъти над допустимото от закона количество бензен. Веществото е открито във водните източници на града.

Какъв е бил разливът?

Бензенът е канцерогенен химикал, участващ в процеса на производство на пластмаса. Когато този химикал се вдиша, погълне или по друг начин има досег с човек за продължителен период от време, той може да причини рак и др. сериозни заболявания.

Как се случи това?

Преди време се появиха взривове в завод, който използва бензен в процесите си. Смята се, че това е довело до абсорбиране на 34 тона бензен в подземните води в района.

Кога се случи това?

Взривовете, които може би са довели до това токсично натрупване, са станали през 1987 г., но е имало и такива и през 2002 г. Самата токсичност е била открита през 2014 г.

Къде се случи?

Ланджоу в провинция Гансу в Китай.

Как влияе на околната среда?

При продължително контакт с бензен, човек може да се разболее, като с този химикал в продължение на години може да причини екологична катастрофа.

Какво стана след бедствието?

Китайското правителство не е въвело нови политики или защити след това бедствие.

Какъв е статутът днес?

Правителството направи много малко за почистване на водоснабдяването. Водата е временно спряна, но след това е възстановена.

Уобърн, Масачузетс

Какво се случи?

През 70-те години на 20-ти век става ясно, че в Уобърн се наблюдава много висока степен на детска левкемия в сравнение с други градове. Оказа се, че разтвори, използвани в промишлеността, са открити в големи количества във водоснабдяването на града.

Какъв е бил разливът?

Трихлоретилен и тетрахлоретилен (перхлоретилен) – известно е, че тези химикали водят до рак, особено при деца, след продължителна експозиция.

Как се случи това?

Химикалите били изхвърлени в почвата и повърхностните води наблизо от W.R. Grace & Company и Beatrice Foods, две корпорации в района, през 70-те години.

Кога се случи това?

Първоначалното незаконно изхвърляне на отпадъчни води се е случило през 70-те години на миналия век, но замърсяването става очевидно през 1979 и 1980 г. До 1982 г. е заведено дело срещу отговорните корпорации.

Къде се случи?

Уобърн, Масачузетс.

Как влияе на околната среда?

Не е имало дългосрочни ефекти върху околната среда, но няколко деца в града са се разболели от левкемия от това замърсяване.

Какво стана след бедствието?

Не бяха приети правителствени политики след това бедствие. Beatrice Foods бе оправдана и W.R. Grace & Company платиха само малка глоба.

Какъв е статутът днес?

Водата в града е чиста сега, след като Уелс G и H бяха принудени да спрат работа.

Реката Елк, Западна Вирджиния

Какво се случи?

В девет окръга на щата Западна Вирджиния е обявено извънредно положение заради изтичане на отровно вещество в река Елк.

Какъв е бил разливът?

Веществото, което се е разляло в реката, се използва във въгледобивната промишленост. Химикалът може да нанесе вреди при попадане в организма или да предизвика обриви при досег с кожата.

Как се случи това?

Freedom Industries е компанията, която е допуснала разлива. въгледобивната промишленост. Химикалът може да нанесе вреди при попадане в организма или да предизвика обриви при досег с кожата.

Кога се случи това?

Първоначалното разливане е настъпило на 9 януари 2014 г.

Къде се случи?

Западна Вирджиния. Засегнатите общности са част от Чарлстън и включват графства Боун, Джаксън, Клей, Руан, Пътнам, Логан, Канауха и Линкълн.

Как влияе на околната среда?

Все още няма известен ефект върху околната среда. Експозицията на химикала причинява гадене и повръщане, замаяност, главоболие и обриви при хора.

Какво стана след бедствието?

За Freedom Industries бяха въведени по-строги мерки за съоръженията за съхранение. Компанията е изправена пред няколко съдебни дела и е обявена във фалит.

Какъв е статутът днес?

Някои следи от химическо присъствие все още могат да бъдат намерени в чешмяна вода в град Чарлстън, но в по-голямата си част те са били отстранени.

Нефтения разлив в Мексиканския залив

Какво се случи?

Най-голямото случайно разливане на петролни продукти в океана се случи след голяма експлозия на нефтената сондажна инсталация Deepwater Horizon. Тъй като платформата потъна, тя разля нефт в океана, който се разпространи много бързо в цялата област.

Какъв е бил разливът?

210 милиона галона суров нефт изтичаха в океана и продължава в известна степен дори днес.

Как се случи това?

Разливът бе предизвикан от експлозия от метан, постъпващ в нефтената платформа. Смята се, че експлозията може да бъде предотвратена чрез по-строги разпоредби. Циментът, използван по време на процеса на пробиване, не е бил достатъчно дебел, а газовата аларма на съоръжението не е работела по време на експлозията.

Кога се случи това?

Експлозията е станала на 20 април 2010 г., но течът продължаваше да се излива в океана в продължение на 87 дни.

Къде се случи?

Петролната платформа Deepwater Horizon е била разположена в Мексиканския залив по време на експлозията.

Как влияе на околната среда?

Разливът е имал ужасен ефект върху околната среда. Корали, риби, делфини и птици, които обитават Мексиканския залив, са започнали да изчезват от района и сега се виждат все по-малко. Неотдавна през април 2016 г. проучванията показват смъртта на бебета делфини в района.

Какво стана след бедствието?

Офшорното сондиране бе временно спряно в САЩ след бедствието. BP не е имало право да кандидатства за лизингови договори за газ и петрол отново до 2014 г. Вследствие на разлива бяха създадени три нови бюра за безопасност.

Какъв е статутът днес?

Околната среда продължава да страда и не се почиства. Групите за опазване на околната среда не са сигурни дали петролът някога ще бъде напълно отстранен от залива.

Гана, Западна Африка

Какво се случи?

В западната част на Гана хората са били изложени на вода, замърсена с цианид, след ужасен разлив от близка мина.

Какъв е бил разливът?

Отпадъчните води, използвани в процеса на добив. Тези отпадъчни води са били силно замърсени с цианид, както и с други тежки метали.

Как се случи това?

Язовир, използван за задържане на хвостохранилищата (минни отпадъчни води), не е инсталиран правилно в мината. Това позволи на отпадъчните води да нахлуят в близката река Асуман.

Кога се случи това?

Разливът се случи на 16 октомври 2001 г. и продължи да тече за известно време след това.

Къде се случи?

Бедствието се е случило в мина в район в Гана в Южна Африка.

Как влияе на околната среда?

Риби, изложени на отравяне с цианид от този мащаб, умират много бързо. Хората, които пият вода, заразена с цианид, са по-склонни да развият рак, нарушения на нервната система и вродени дефекти.

Какво стана след бедствието?

Докато жителите на района и страната се надяваха да бъдат приети по-строги оперативни политики след разлива, в по-голямата си част беше направено много малко.

Какъв е статутът днес?

В страната продължават да се случват разливи на цианид от мините, които не са добре регулирани.

Река Ямуна, Индия

Какво се случи?

Река Ямуна се смята за най-замърсената река в света. Това е водоизточник, който осигурява 70% от питейната вода за страната, е силно замърсен с 500 милиона галона канализационни води, изхвърляни в него всеки ден.

Какъв е бил разливът?

Канализация, боклук и химикали. Тази река е замърсена с почти всичко, което можете да си представите.

Как се случи това?

Столицата Ню Делхи изхвърля половината от дневните си отпадъци директно в реката, а много други градове по реката правят същото.

Кога се случи това?

Това се случва от десетилетия. През 1909 г. водата на реката е описана писмено като ясна и кристално синя. За съжаление оттогава замърсяването се е увеличило толкова много, че реката е неразпознаваема.

Къде се случи?

Реката тече през голяма част от Индия, но по-голямата част от замърсяването идва от Ню Делхи.

Как влияе на околната среда?

Хората, животните и растенията, които разчитат на вода от река Ямуна, сериозно са пострадали през последните десетилетия. Замърсяването на реката е довело до широко разпространени болести в цялата страна.

Какво стана след бедствието?

Това е катастрофа, която все още продължава. Въпреки че са въведени планове за почистване на реката, те трябва да извървят дълъг път.

Какъв е статутът днес?

Неотдавна през 2009 г. започнаха нови планове за възстановяване на части от реката.

Н2: Мутаре, Зимбабве

Какво се случи?


Жителите на района започват да развиват болести като холера и коремен тиф, както и ужасни обриви по цялото им тяло. След няколко теста беше установено, че за това могат да бъдат виновни процесите в близките диамантени рудници.

Какъв е бил разливът?

Тежки метали като хром и никел, както и няколко вида опасни бактерии присъствали в пробите за питейна вода, тествани през 2012 г.

Как се случи това?
Отпадъчните води от минните процеси се изхвърлят или законно, или нелегално в повърхностни източници на питейна вода в Мутаре. Тъй като съоръженията за пречистване на вода не са достъпни в тази част на света, водата не се филтрира и затова не е безопасна за пиене.

Кога се случи това?

Тези тестове бяха проведени през 2012 г., но дъмпингът продължава вече известно време и продължава да се случва и днес.

Къде се случи?

Мутаре, Зимбабве, Африка.

Кой е участвал?

Няколко мини в района са виновни, но правителството не поема пълна отговорност за замърсяването.

Как влияе на околната среда?

Не е известно колко сериозно това може да повлияе на околната среда в бъдеще, но засега рибите умират и хората усещат последиците от сериозно отравяне с тежки метали. Рискът от рак е много по-голям при хората, които редовно пият тази вода.

Какво стана след бедствието?

Досега нищо не е направено за почистване на водата в тази област.

Какъв е статутът днес?

Минно отпадъчните води продължават да се изхвърлят в източници на питейна вода в Африка.

Флинт, Мичиган

Какво се случи?

Огромна опасност за общественото здраве възникна, когато се установява, че във водата във Флинт има много високо съдържание на олово. Болестта на легионера и високите нива на олово в кръвта се увеличават в град Флинт след това замърсяване.

Какъв е бил разливът?

Това замърсяване не се дължи на разлив, а поради изтичане на олово в снабдяването с питейна вода чрез стари, корозирали тръби.

Как се случи това?

Градът смени водоизточника си от езерото Хурон до река Флинт, без първо да провери състоянието на речните тръбопроводи. Тези тръби били силно корозирали и не са поддържани дълго време и бързо замърсили водата с олово.

Кога се случи това?

Преминаването на водоизточника е направено през април 2014 г., а до август същата година в Флинт са били въведени препоръки за кипяща вода.

Къде се случи?

Флинт, Мичиган, е единственият град, засегнат от това замърсяване.

Как влияе на околната среда?

Тъй като проблемът се крие главно в тръбите, използвани за снабдяване с питейна вода, замърсяването не е засегнало околната среда толкова, колкото и хората в Флинт. Заболяванията и отравяне с олово се проявяват все повече и повече в жителите.

Какво стана след бедствието?

Не е въведено ново законодателство след бедствието. Много хора вярват, че местното и федералното правителство не са отговорили на ситуацията, тъй като нищо не е направено в продължение на две години.

Какъв е статутът днес?

Градът Флинт се е върнал към използването на други източници на вода вместо река Флинт. Въпреки това ще отнеме известно време, преди да бъде известен пълният размер на нанесените щети.

Хинклей, Калифорния

Какво се случи?

Подземните води в Калифорния са сериозно замърсени с канцерогенен тежък метал, който все още не е напълно изкоренен от околната среда или от хората, които пият водата.

Какъв е бил разливът?

Отпадъчните води от близката фабрика били изхвърлени в езера за отпадъчни води, което в крайна сметка доведе до замърсяване на подземните води в района.

Как се случи това?

Замърсената отпадъчна вода се съхранява в езера, а чрез отпадъчните води тя достига до подпочвените води и оттам – до водоснабдяването на самия град Хинкли.

Кога се случи това?

Съхранението на хромните отпадъчни води е настъпило между 1952 и 1966 г. Съдебно дело от 1996 г. доведе до филм от 2000 г., който насочи вниманието на целия свят към проблема.

Къде се случи?

В и около Хинкли, Калифорния.

Как влияе на околната среда?

Околната среда не е толкова сериозно засегната, колкото човешкото здраве в района. Ракът се увеличава и дефектите при раждането са се увеличили значително в районите, засегнати от това замърсяване.

Какво стана след бедствието?

За тази катастрофа не беше въведено законодателство. В Калифорния нивата на хром се наблюдават внимателно във водата в цялата страна. Инцидентите с рака трябва да бъдат докладвани в цялата държава като част от дългосрочни усилия за наблюдение на резултата от това замърсяване.

Какъв е статутът днес?

Към 2013 г. 54 акра земя и вода са били почистени, но може да отнеме десетилетия, за да се погрижат за останалата част от замърсяването.

Лагер Лейжун

Какво се случи?

Замърсяването на водата в базата на лагер Лейжун в продължение на много години доведе до значително повишен риск от рак и бъбречно заболяване при хора, които са били изложени на замърсената вода.

Какъв е бил разливът?

PCE и TCE са известни като първите два замърсителя на водоснабдяването в лагера Lejeune, но над 70 вида замърсители са докладвани в едно от крайните проучвания на водата, извършени там.

Как се случи това?

Няколко източника допринесоха за замърсяването на подпочвените води в района, които в крайна сметка достигнаха кладенци за съхранение на вода, използвани за питейната вода на лагера. Някои от факторите, довели до това замърсяване, са нерегламентирано почистване на базата с химически препарати и изтичане на съхранявани химикали.

Кога се случи това?

Най-ранният известен доклад за замърсяване се е появил през 1953 г. Проблемът не беше напълно решен до 1985 г.

Къде се случи?

Базов лагер на морската пехота Lejeune в Джаксънвил, Северна Каролина.

Как влияе на околната среда?

Околната среда не е засегната, но хората са се разболели сериозно от рак и други заболявания.

Какво стана след бедствието?

Законът за Janey Ensminger е създаден, за да осигури здравно обслужване на всеки, който е бил засегнат от това замърсяване.

Какъв е статутът днес?

Водата в района продължава да бъде редовно тествана и все още има съдебни дела срещу правителството за здравни проблеми, причинени от това замърсяване.

Уалкертон, Онтарио

Какво се случи?

Хиляди хора се разболяват от замърсяване с Е. coli, открито във водоснабдяването на Уокъртън, Онтарио, Канада. Седем души загинаха от това заболяване.

Какъв е бил разливът?

Това не беше разлив от замърсяване, а избухването на бактерии от E.coli, което можеше да бъде проследено до водоснабдяването.

Как се случи това?

В близост до селскостопанския поток имало вода, която била изложена на високи нива на бактерии от торове и животински отпадъци във водоснабдителната система на града. Е. coli е присъствала в този отток.

Кога се случи това?

Избухването се е случило през май 2000 г., въпреки че е неизвестно кога бактериите са били въведени за първи път във водата.

Къде се случи?

Градът Уалкертон в Онтарио е засегнат от това замърсяване.

Как влияе на околната среда?

Околната среда не е засегната, но близо три хиляди души се разболяват и седем умират от това замърсяване.

Какво стана след бедствието?

Бяха въведени разпоредби за защита на източниците на вода и изискването за по-задълбочено тестване на водата и докладване за качеството на питейната вода.

Какъв е статутът днес?

Питейната вода в града е била почистена, но такива огнища продължават да се появяват.

Минеаполис, Минесота

Какво се случи?

През 2013 г. бяха публикувани изявления от щата Минесота, в които се обяснява, че изпаренията от ТВЕ могат да присъстват в почвата, водата и дори в домовете в Минеаполис. Това доведе до масово тестване на хора, както и на почвени и водни източници.

Какъв е бил разливът?

Трихлоретилен, или ТСЕ, е намерен в почвата и подземните води в квартал Комо на Минеаполис. Това е разтворител, използван в много промишлени процеси, и е известно, че води до рак и вродени дефекти след продължителна експозиция.

Как се случи това?

ТВК е използван предимно през 40-те и 1950-те години в много промишлени процеси. По това време я изхвърляли във вода и на сушата и не се смятали за опасни, така че се случвало често.

Кога се случи това?

Първоначалният дъмпинг се състоя през 50-те години на миналия век, но първото изявление за потенциалната токсичност на ТВЕ беше пуснато през 2013 г. ТВЕ все още се появява в целия град.

Къде се случи?

Минеаполис, Минесота – особено квартал Комо.

Как влияе на околната среда?

Въпреки че околната среда не е показала никакви признаци на това замърсяване, може да се стигне до повишена честота на рак и вродени дефекти. Много е трудно да се премахне ТВЕ от почвата и водата.

Какво стана след бедствието?

General Mills беше съден за първоначалния дъмпинг и продължава да наблюдава домовете и хората за потенциални проблеми.

Какъв е статутът днес?

Тази ситуация продължава и днес. Почистването е в ход и мониторингът все още продължава.

Оставете коментар

Моля, бъдете учтиви. Благодарим Ви предварително.
Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *.

Фабриката на Bluefilters

Домашна система NL8

Система за пречистване на вода - мотаж под мивка.

Етикети

PVC тръби Софийска Вода Филтри за вода - цени активен въглен активен въглен за пречистване на вода биофилтър вода диспенсъри за вода домашен филтър за вода жива и мъртва вода замърсяване замърсяване на водата замърсяване на водите кана за филтриране на вода кани за вода котлен камък обратна осмоза олово омекотител за вода омекотяване на вода омекотяване на водата питейна вода почистване на котлен камък пречистване на вода пречистване на водата пречистване на водите пречистване на отпадни води пречистване на отпадъчни води пречистване на питейна вода причини система за пречистване на вода системи за пречистване на вода системи за пречистване на питейна системи за пречистване на питейна вода твърда вода филтри за баня филтри за вода филтри за питейна вода филтри за пречистване на вода филтрирана вода филтър за вода филтър за питейна вода филтър за пречистване на вода филтър с активен въглен за вода чешмяна вода
Bluefilters България
ул. Георги Минчев 26 София, България 1505
Phone: +359879101043