Български | English

13 фатални заболявания, причинени от замърсяване с вода

Категории: Филтри за вода

Ще пътувате до страна, където качеството на водата не е особено добро? Или пък се страхувате, че водата в собствения ви дом може да съдържа замърсители, за които бихте предпочели да не мислите? Или просто искате да научите повече за потенциалните ефекти от замърсяването на водата върху хората по целия свят?

Каквато и да е причината да сте тук, в тази статия ще намерите много информация за 13 фатални заболявания, причинени от замърсяване на водата. Ще ви запознаем с бактериални, вирусни и паразитни болести, които често са причинени от замърсена вода, и ще се научите да ги разпознавате по техните симптоми. Дори ще разберете как някои от тях могат да бъдат лекувани и как могат да бъдат предотвратени.

Дори ако никога не планирате да пътувате до развиваща се страна, този списък с болести от замърсяване на водата може да ви предостави повече полезна информация, отколкото бихте могли да осъзнаете.

Бактериални заболявания

1. Салмонела

2. Дезинтерия

3. Е. Coli – Ешерихия коли

4. Холера

5. Коремен тиф

Вирусни заболявания

6. Гастроентерит

7. Хепатит А

8. Треска

Паразитни болести

9. Менингит

10. Глардиаза

11. Анкилостома

12. Криптоспоридия

13. Амебиаза

Болести от замърсяване на водите по света

По целия свят болестите, причинени от замърсяване на водите, водят до разпространяване на заболявания или дори смърт. Макар че не всяко заболяване, причинено от замърсяване с вода, е фатално, голям брой от тях са. За съжаление, много от страните, които се сблъскват с тези заболявания, са изостанали и бедни, което означава, че населението няма достъп до качествени здравни грижи и възможности за лечение. Тези видове заболявания обаче засягат хората в глобален мащаб и географията има малко общо с това.

Предотвратяване:

ваЗаболяванията, причинени от замърсяване на водите обаче не са само проблем за развиващите се страни. Дори и в Съединените щати тези видове огнища все още се случват. За няколко седмици през 1993 г. в Милуоки се наблюдава значително разпространение на заболявания, свързани с храносмилателната система. За известно време проблемът не е могъл да се определи, но след като 26% от населението на града се разболява, властите започват да правят тестове. Оказа се, че причината е бактерия във водата, която е открита в 30% от пробите, тествани от района на Милуоки, и дори в лед.

В следващите няколко раздела ще научите за фаталните заболявания, които могат да възникнат при лица, изложени на замърсена вода.

Бактериални заболявания от замърсена вода

Бактериалните заболявания са едни от най-често срещаните, когато става въпрос за замърсяване на водата, но само защото те са често срещани, не означава, че те са лесни за лечение. За съжаление, тези заболявания могат много лесно да станат фатални при погрешни обстоятелства и те продължават да отнемат живота по целия свят. В този раздел ще научите за петте най-разпространени вида потенциално фатални бактериални заболявания, разпространявани чрез вода.

1. Салмонела

Симптоми

Най-честите симптоми на салмонелата са повишена температура, диария и болки в стомаха. Обикновено отминава за около седмица. В някои случаи може да настъпи дехидратация, а в други – бактериите могат да се разпространят по цялото тяло и да заразят дори и кръвта на болния.

Лечение

Много хора, които са заразени със салмонела, дори не го осъзнават и просто се лекуват с лекарства. При тежки случаи обаче болните може да се нуждаят от хоспитализация поради дехидратация или сериозно разпространение на това заболяване.

Предотвратяване

Винаги гответе добре месо и яйца, преди да ги консумирате. Измивайте ръцете си след контакт с влечуги или животни. Дезинфекцирайте всички кухненски повърхности след приготвяне на сурово месо. Не пийте вода от естествени, нетретирани източници.

2. Дезинтерия

Симптоми

Диария, болки в стомаха и висока температура са най-честите симптоми на инфекцията. В редки случаи, заболяването може да се разпространи по тялото и да зарази кръвообращението. Тежката диария може да доведе до слабост, умора и дехидратация. Малките деца са изложени на по-голям риск от заразяване.

Лечение

Диарията обикновено се лекува с лекарства, а антибиотиците могат да се използват за лечение на самата бактериална инфекция. За съжаление, този тип бактерии често са резистентни към антибиотици.

Предотвратяване

Никога не поглъщайте вода от басейна и не пийте вода от нетретирани природни източници. Избягвайте сексуален контакт с някой, който наскоро е боледувал от диария. Ако пътувате до развиваща се страна, често мийте ръцете си със сапун и изследвайте предварително, за да определите как да получите чиста, прясна питейна вода.

3. Ешерихия коли

Симптоми

Най-честите симптоми на инфекция с Е. coli са водниста или кървава диария, стомашни болки и спазми, гадене и повръщане. Кървавата диария е признак, че трябва да потърсите лекарска помощ. Е. coli всъщност е името на голям щам на бактерии, който съдържа няколко вида. Някои от тях са относително безвредни, но други – не. Те могат да присъстват в питейна вода, сурово месо и различни други източници. Обикновено това се отнася за хората, когато казват, че имат „хранително отравяне“. Малките деца и възрастните хора имат повишен риск от инфекция с Е. coli.

Лечение

Почивката и изобилието от течности са най-добрите видове лечение на Е. coli. В развиващите се страни течностите не са лесно достъпни, което може да направи това заболяване много по-тежко, отколкото в другите страни.

Предотвратяване

Суровите зеленчуци трябва да се измиват добре и да не се яде полусурово месо. Измивайте ръцете си често и никога не пийте непречистена вода.

4. Холера

Симптоми

Тежката водниста диария е най-честият симптом и понякога може да е единственият симптом на холерата. Имайте предвид, че тази диария е много по-лоша от диарията, свързана с много други болести, изброени дотук. Бактерията, известна като Vibrio cholerae, е причина за инфекцията с холера. Несанитарните условия и необработената вода разпространяват бързо холерата. Когато възникнат огнища на холера, те са много трудни за спиране. Хора, които живеят в лоши санитарни условия, са изложени на най-голям риск.

Лечение

Рехидратацията е най-добрият начин за лечение на холера. В развитите страни е лесно да се лекува болестта, но в страни с лоша здравна грижа, тя може да доведе до смърт в рамките на часове.

Предотвратяване

Най-благоприятният начин за предотвратяване на холерата е почистването на водата и условията на живот по целия свят. Само когато има достъп до чиста вода, холерата наистина може да бъде ликвидирана.

5. Коремен тиф

Симптоми

Продължителната висока температура, силните стомашни болки, главоболие, обрив, запек и мускулна слабост са признаци на тифа. Вътрешно кървене може да присъства в много сериозни, редки случаи. Един вид бактерии, присъстващи в замърсената храна и вода, са причина за коремен тиф. Той се разпространява бързо в райони, където няма канализация. Пътниците в развиващите се страни са изложени на най-висок риск от коремен тиф, тъй като той е изкоренен в индустриализираните страни. Южна Азия има най-висок рисков фактор за коремен тиф.

Лечение

Може да се прилагат антибиотици, но те невинаги могат да действат.

Предотвратяване

Тифозните ваксини могат да предложат известна защита срещу това заболяване, въпреки че не са напълно ефективни. Мониторингът на храните и питейната вода е най-добрият начин за предотвратяване на коремен тиф. Чистата питейна вода е задължителна.

Вирусни заболявания от замърсена вода

Вирусни заболявания, разпространявани чрез вода, са малко по-често срещани от бактериалните, но те все още са огромен проблем по света. Те са малко по-лесни за лечение в някои случаи, отколкото бактериалните заболявания, но те все още представляват голяма заплаха за страни, които нямат качествени здравни системи или достъп до съвременни медицински технологии.

6. Гастроентерит

Симптоми

Симптомите включват диария и повръщане, като и двете могат да са леки до тежки. Пациентите могат също да имат стомашни спазми и замаяност, както и висока температура. Пиенето на необработена вода, която може да съдържа човешки и животински отпадъци, може да доведе до това заболяване. Това заболяване се разпространява чрез вирус. Децата и малките деца са в най-голям риск от заразяване с гастроентерит.

Лечение

В по-голямата си част няма лечение за самата болест. Симптомите могат да бъдат лекувани с лекарства за борба с тях.

Предотвратяване

Избягвайте да пиете вода от нетретирани източници или да ядете храна, която е била приготвена с тази вода. Избягвайте да миете себе си или дрехите си в нетретирана вода.

7. Хепатит А

Симптоми

Симптомите включват повишена температура и умора, диария, повръщане, загуба на апетит и жълтеница. При сериозни случаи може да се появи чернодробна недостатъчност. Вирусът се разпространява чрез замърсена вода. Водата, използвана за уриниране и дефекация, има по-голям шанс да бъде заразена с хепатит А. Хората, които живеят в развиващите се страни, са изложени на по-голям риск от това заболяване. Хората, които използват инжекционни наркотици, също могат да бъдат изложени на по-голям риск.

Лечение

Няма реално лечение за това заболяване. Повишената температура и болката могат да бъдат управлявани чрез контракацетамол. Ако черният дроб започне да се уврежда, ще се изисква хоспитализация.

Предотвратяване

Приемът на чистата храна и питейната вода са ключът към предотвратяването на разпространението на това заболяване. Съществува и ваксина за хепатит А.

8. Треска

Симптоми

Треска или висока температура е един от най-известните признаци на това заболяване. Мускулна болка, главоболие, подути стави, обриви и повръщане обикновено се появяват при тази температура. Обикновено треската се появява чрез ухапвания от заразени комари. В някои случаи може да се разпространи и от човек на човек. Тези, които вече са болни от нещо друго, особено от автоимунно разстройство, са много по-склонни да се поддават на това заболяване.

Лечение

Няма лечение за това заболяване. Може да се дават лекарства, за да се намали самата треска, но това не лекува болестта.

Предотвратяване

Използването на подходящи инсектициди, мрежи против комари и други средства за избягване на комари е най-добрият начин да се предотврати треската. Ваксината е в процес на разработка, но все още не е усъвършенствана.

Паразитни заболявания от замърсена вода

Не на последно място, паразитните болести са още един потенциален проблем, свързан със замърсената вода. Когато паразитите присъстват във водата, за тях е много лесно да се разпространят както сред хората, така и сред животните. Това е особено вярно за водните източници, където хората и животните дефекират и уринират във водата, но това не е единствената причина за тези видове заболявания. Паразитните заболявания могат да бъдат много трудни за лечение без подходяща медицинска технология.

9. Менингит

Симптоми

Симптомите включват схванат врат, силно главоболие, гадене и повръщане. Докато паразитният менингит е рядък в сравнение с други видове менгити, той може да бъде причинен от един от трите вида паразити: angiostrongylus cantonensis, baylisacaris procyonis и gnathostoma spinigerum. Някои от тях могат да се разпространяват чрез животински изпражнения, докато други могат да живеят в риби, които могат да бъдат намерени в замърсена вода. Всеки, който плува в естествени, нетретирани водни обекти или е в контакт с мръсотия в тези райони, е изложен на по-голям риск от паразитен менингит.

Лечение

В по-голямата си част могат да бъдат лекувани само симптомите на това заболяване. Лечението на възпалението е най-важната част и може да спаси живота. Самото паразитно заболяване обаче няма реално лечение.

Предотвратяване

Най-добрият начин за предотвратяване на този тип паразитни инфекции е да се избягват области, в които може потенциално да се разпространи. Не плувайте в нетретирани водни обекти и особено не пийте от тях. Ако пътувате до части от света, където е често срещано явление, не пийте от естествените водоизточници.

10. Глардиаза

Симптоми

Това заболяване предизвика подуване, спазми, гадене и повръщане. Тези симптоми могат да доведат до дехидратация и умора. Разпространява се от паразит, който се предава през вода. Той може също да присъства в храната и болестта е достатъчно заразна, за да се разпространи и от човек на човек. Децата са по-склонни да развиват това заболяване, отколкото възрастните, просто защото са по-склонни да поставят ръцете си в устата си, след като докоснат нещо.

Лечение

Антибиотици и противогъбични лекарства могат да се използват за лечение на тази паразитна инфекция.

Предотвратяване

Винаги мийте ръцете си и насърчавайте децата да правят същото след докосване на мръсотия или естествени източници на вода. Никога не пийте вода, която не е била третирана. Не поглъщайте вода от басейна.

11. Анкилостома

Симптоми

Стомашни болки и спазми, треска, загуба на апетит, обрив и кървави изпражнения са признаци на инфекция с анкилостома. Това заболяване представлява паразит, който се разпространява чрез изпражненията. Въпреки това, той може да оцелее във вода и обикновено използва водата, за да намери пътя си към нов гостоприемник. Може също да се разпространи, когато ларвите на анкилостома се погълнат. Тези, които живеят в по-топъл климат, имат по-голям риск от заразяване с анкилостома. Зоните с лоша канализация и малко контрол на качеството на водата също са изложени на по-висок риск. Тези, които имат домашни любимци, които прекарват много време на открито, също могат да имат по-висок риск от анкилостома.

Лечение

Лечението включва антипаразитни медикаменти, които могат да помогнат да се убият ларвите и яйцата.

Предотвратяване

Никога не ходете бос отвън и не поглъщайте водата на басейна. Винаги ваксинирайте вашите домашни любимци за паразити. Измивайте ръцете си често и никога не пийте непречистена вода.

12. Криптоспоридия

Симптоми

Водна диария е един от първите симптоми на криптоспоридиум. Може също да се появят болка в стомаха, гадене, повръщане и повишена температура. В тежки случаи, дехидратация и загуба на тегло може да се случи поради тези други симптоми. Cryptosporidium е паразит, който се предава чрез вода. Не е необходимо да пиете замърсена вода, за да се сблъскате с тази болест. Всеки, който е погълнал вода от място за отдих, може да е изложен на по-голям риск. Тъй като децата са по-склонни да правят това, децата имат по-висок рисков фактор от възрастните за заразяване с това заболяване.

Лечение

Ако имате здрава имунна система, може да не се нуждаете от лечение за това заболяване. За дехидратация могат да се прилагат интравенозни течности. Малките деца и бебетата ще трябва да бъдат хоспитализирани и лекувани за дехидратация и диария.

Предотвратяване

Винаги мийте ръцете си, след като докосвате мръсотия или други предмети на открито. Не поглъщайте вода от басейна или езерото. Не плувайте, ако наскоро сте имали диария, за да предотвратите разпространението на това заболяване.

13. Амебиаза

Симптоми

Симптомите могат да включват диария с кръв и слуз в изпражненията, както и тежка дизентерия. В крайна сметка при екстремни обстоятелства може да настъпи увреждане на черния дроб. Пазаритът, причиняващ заболяването, може да бъде намерен във вода, която е влязла в контакт с човешки и животински изпражнения. Всеки, който живее в нехигиенични условия или пие нетретирана вода, може да е изложен на риск от амебиаза. Това паразитно заболяване може да засегне всеки, независимо от възрастта.

Лечение

За лечение на това заболяване могат да се прилагат два вида антиамебни лекарства. Единият е предназначен за червата, а другият е за черния дроб.

Предотвратяване

Най-добрият начин да се предотврати влизането в контакт с амебиаза е да се избегнат необработени източници на вода. Винаги мийте ръцете си, след като докосвате мръсотията или обработвате нещо на открито, тъй като може да влезе в контакт с изпражненията на животните, които носят този паразит.

Оставете коментар

Моля, бъдете учтиви. Благодарим Ви предварително.
Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *.

Фабриката на Bluefilters

Домашна система NL8

Система за пречистване на вода - мотаж под мивка.

Етикети

PVC тръби Софийска Вода Филтри за вода - цени активен въглен активен въглен за пречистване на вода биофилтър вода диспенсъри за вода домашен филтър за вода жива и мъртва вода замърсена вода замърсяване замърсяване на водата замърсяване на водите замърсяване на подземните води кана за филтриране на вода кани за вода обратна осмоза олово омекотител за вода омекотяване на вода омекотяване на водата питейна вода почистване на котлен камък пречистване на вода пречистване на водата пречистване на водите пречистване на отпадни води пречистване на отпадъчни води пречистване на питейна вода причини система за пречистване на вода системи за пречистване на вода системи за пречистване на питейна системи за пречистване на питейна вода твърда вода филтри за вода филтри за питейна вода филтри за пречистване на вода филтрирана вода филтър за вода филтър за питейна вода филтър за пречистване на вода филтър с активен въглен за вода чешмяна вода
Bluefilters България
ул. Георги Минчев 26 София, България 1505
Phone: +359879101043