Български | English

Безопасен ли е активният въглен във филтрите за вода?

Категории: Филтри за вода

Безопасен ли е активният въглен във филтрите за вода?

Активният въглен абсорбира 90% от всички органични съединения, което го прави изключително подходящ за пречистване на вода. Известни са много от ползите на този естествен филтър, но има ли възможни вредни последици, за които трябва да знаем?

Ползи от филтрирането на вода с активен въглен

Активният въглен е мощно естествено средство, което улавя токсини и химикали в организма и ги изхвърля навън, така че да не се абсорбират отново. Може, освен това, да се използва за пречистване на питейната вода и на канализацията. Активният въглен улавя примеси във водата, включително разтворители, пестициди, промишлени отпадъци и други химикали. Ето защо се използва в системи за филтрация на вода по целия свят. Веществото активен въглен е много добро при улавяне и абсорбиране на примеси на въглеродна основа, като например хлор.

Какво е активен въглен и как действа?

Активният въглен е навлязъл доста широко в нашето ежедневие, дори повече, отколкото си представяме. Използва при употребата на филтри за вода, лекарства, както и при селективното отстраняване на токсини и химични процеси за пречистване. Веществото всъщност представлява въглерод, който преди това е бил обработен с кислород. Резултатите, които се получават след подобна обработка, са силно порьозен активен въглен. Малките процепи в материала заемат площ от 300-2,000 m2/g, което позволявя на течностите и газовете да преминават лесно през активния въглен и да взаимодействат с него.

Как действа?

Има само два метода, чрез които активният въглен може да е в състояние да отстрани замърсителите от водата. Единият е чрез адсорбция, а другият – чрез каталитична редукция. „Адсорбция“ се отнася до привличането на атоми, йони или молекули от газ, течност или разтворено твърдо вещество в повърхността. Това е различно от абсорбцията, защото частиците, които се подлагат на абсорбция, се поемат от обема, а не от повърхността на материала. От друга страна, каталитичната редукция е процес, при който отрицателно заредените йони на замърсителите са привлечени от положително заредения активен въглен. Органичните съединения се филтрират чрез адсорбция и остатъчните дезинфектанти като хлор и хлорами се отстраняват чрез каталитична редукция.

Производство и добиване на активен въглен

Суровините, използвани най-широко за производство на активен въглен, са торф, каменни въглища, лигнит, дърво и черупки от ядки. Като цяло нито един от тези сурови продукти не е чист въглерод, макар че донякъде антрацитните въглища се доближават, но съдържат ненужните водород и кислород. За премахване на тези излишни вещества, суровината се загрява в обезвъздушена среда, за да остане чист въглерод. По този начин новополученият въглен се активира при обработка с горещ газ, този процес води до отваряне на микроскопични пукнатини през частиците.

филтър с активен въглен за чешма

Видове активен въглен

Съществуват различни видове активен въглен. Различните видове въглен имат различна поглъщателна способност за различните замърсявания.

Прахообразният в общи случаи може да бъде предпочетен при сезонно ползване или скокообразно замърсяване и малко количество ползвана вода. Прахообразният активен въглен се дозира във водата като течна смес и се отделя при следващите етапи на пречистване заедно с останалите замърсявания. Поради това неговото използване е ограничено при системи за пречистване на водата с филтри.

Гранулираният активен въглен, който е ограничен в неподвижен слой, се използва много по-ефективно, ефективният разход на въглен за определен обем вода за постигане на едно и също пречистване е значително по-малко от колкото при използването на прахообразен въглен. Гранулираният въглен се използва при контролирането на вкуса и миризмата на водата.

Свойства на активния въглен

Адсорбиращите свойства на въглерода са предпоставка активният въглен да се използва при пречистването на въздуха, питейната вода и различни видове алкохол, за почистване на канализации, както и в медицината.

Приложения на активния въглен

Някои проучвания показват, че активният въглен може да помогне за подобряване миризмата на газовете. Активният въглен е популярен начин за намаляване на съдържанието на тежки метали и флуориди във водата.

Доказано е, че използването на активен въглен за четкане на зъбите, ги избелва. Смята се, че това се извършва чрез абсорбиране на плаки и други зъбни оцветяващи съединения.

Филтриране на вода чрез активен въглен

Активният въглен е естествена филтърна среда, а филтрите на базата на активен въглен се използват в повечето водни филтърни системи, най-вече като допълнителен филтър или самостоятелен филтър. Благодарение на силно адсорбиращата природа и порестата повърхност на активния въглен, тези филтри имат добър капацитет за отстраняване на замърсителите, и са добри за подобряване на вкуса на водата.

Предимства и ползи

Както при всякакви филтърни среди, активният въглен има своите предимства и съответно – недостатъци. Като една основна негова ползва може да отчетем евтините и лесни за поддръжка филтри – те не изискват много в това отношение. Освен това, филтрите с активен въглен са отлични за подобряване на вкуса и миризмата на чешмяна вода.

Недостатъци

Като недостатък на филтрите с активен въглен може да се каже, че те не са подходящи за отстраняване на химикали, които не са привлечени от въглерод (например натрий, нитрати, тежки метали, флуориди и др.). Също така имат кратък експлоатационен живот: когато местата за свързване в тези филтри се напълнят със замърсители, филтрите спират да работят и трябва да бъдат заменени. Ефективността му намалява, ако водата не остане в контакт достатъчно дълго с въглеродните филтри. Не са ефективни срещу някои патогенни бактерии и вируси и могат да задържат бактерии.

Начини за намаляване на риска от нежелани последици

Активният въглен е един от най-разпространените материали в почти всяка система за филтриране на вода, независимо дали става дума за система с обратна осмоза или за обикновен филтър за вода. Най-често нежелан ефект при филтрите с активен въглен е появата на въглеродните гранули във водата от време на време. Това е напълно нормално, тъй като при производството на филтрите с гранулиран активен въглен остава малко количество производствен прах в самия филтър. Препоръчително е филтрите да бъдат промивани с вода под налягане за около 1-2 минути преди инсталацията им. Друга нежелана последица от неправилна експлоатация може да бъде задържането на бактерии във филтъра. Ако филтрите не се сменят на препоръчваните интервали, замърсителите могат да се натрупват и да навлязат във водата. Въглеродните филтри обаче са безопасни, ако ги поддържате правилно. Затова е препоръчително да купувате само висококачествени и сертифицирани филтри за вода и да ги сменяте указания от производителя срок.

 33,343 total views,  8 views today

2 коментари

Емил Шопов

25.06.2019 в 19:39

Филтърът с активен въглен сложен на чешмата колко месеца може да се използва?

Снежанка Василева

17.12.2019 в 9:17

Здравейте!
Бих искала да зная къде трябва да се изхвърлят употребените филтри за вода.
Благодаря предварително.

Поздрави,
Сн.Василева

Оставете коментар

Моля, бъдете учтиви. Благодарим Ви предварително.
Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *.

Фабриката на Bluefilters

Домашна система NL8

Система за пречистване на вода - мотаж под мивка.

Етикети

PVC тръби Софийска Вода Филтри за вода - цени активен въглен активен въглен за пречистване на вода биофилтър вода диспенсъри за вода домашен филтър за вода жива и мъртва вода замърсена вода замърсяване замърсяване на водата замърсяване на водите замърсяване на подземните води кана за филтриране на вода кани за вода обратна осмоза олово омекотител за вода омекотяване на вода омекотяване на водата питейна вода почистване на котлен камък пречистване на вода пречистване на водата пречистване на водите пречистване на отпадни води пречистване на отпадъчни води пречистване на питейна вода причини система за пречистване на вода системи за пречистване на вода системи за пречистване на питейна системи за пречистване на питейна вода твърда вода филтри за вода филтри за питейна вода филтри за пречистване на вода филтрирана вода филтър за вода филтър за питейна вода филтър за пречистване на вода филтър с активен въглен за вода чешмяна вода
Bluefilters България
ул. Георги Минчев 26 София, България 1505
Phone: +359879101043