Български | English

Как да направим домашен филтър за вода?

Категории: Филтри за вода

пречистване на вода

Проблемът с лошото състояние на водопреносната мрежа може да има сериозно влияние върху качеството на водата, а оттам и върху здравето ни, ако не се погрижим за нейното правилно пречистване. Докато най-добрите филтри за пречистване на вода са професионални, все пак лесно може да си изработите по-обикновен филтър за вода и в домашни условия.

Как да направим домашен филтър за вода?

Били ли сте някога в ситуация, в която здравните служби в страната ви призовават да не се консумира вода от чешмата, защото може да е с лошо качество и вредна за консумация?

Или пък цялото ви семейство се разболява, без видима причина? А случвало ли ви се е като пуснете кранчето да потече кафеникава течност вместо вода? Ако отговорите на някои от тези въпроси е „да“, то със сигурност ви се е наложило да филтрирате вода у дома. Но ако все още не сте се сблъсквали с някои от тези ситуации, то има време да разберете как да направите домашен филтър за вода.

Защо да си направите домашен филтър за вода?

Монтирането на филтри за пречистване на вода у дома има доста специфики и е свързано с правилния избор на система от филтри за вода и добри водопроводни умения. Поради това е добре първо да направите собствено проучване по отношение на филтрирането на вода у дома. Една от причините да направите домашен филтър за вода е по-ниската цена от водните филтри, които се продават в търговската мрежа. Плюс е, че може да се отървете от всички излишни вещи от гаража и да ги използвате за направата на вашия домашен филтър за вода. Освен това, имате свободата да проектирате свой собствен воден филтър.

Списък с необходими материали

За основна, но силно ефективна версия на воден филтър са ви необходими само няколко материала. Самият филтър може да бъде създаден с чакъл, пясък и активен въглен. Чакълът хваща големите замърсители във водата, пясъкът улавя останалата част от по-едрите частици, а активният въглен изчиства водата на микрониво. Водата няма да бъде кристално чиста, но ще бъде достатъчно добра, за да може да се консумира.

Разберете какъв е проблемът

Преди да започнете да правите какъвто и да е филтър, то първо разберете какъв е проблемът. Ако замърсяването на водата е химическо или биологично, то трудно ще се справите сами. Препоръчително е да се обърнете към професионалисти.

Замърсители

Основните източници на замърсяването на водите могат да се разделят на две категории в зависимост от източника им. Замърсители, които попадат във водата от отделни източници, например замърсители от пречиствателни станции, заводи и производствени помещения, пропускащи подводни складове и т.н. Втората група замърсители са такива, които не произтичат от отделни точки на замърсяване, а са глобални или в по-широк мащаб, като нитратите премесени в земеделската земя след дъжд или метали и други примеси в районите с интензивно движение по пътищата, където изгорелите газове се смесват с дъждовната вода и т.н. Макар и голяма част от замърсителите да се намират в природата, основният критерий, по който се определят е концентрацията им в дадена среда. Дори замърсителят да е естествен елемент, намиращ се в околната среда, високата му концентрация се счита за замърсяване на водата.

вода

Източник на замърсяване

Повечето от замърсителите на водата са токсични и могат да предизвикат болести и смърт. Замърсяването на водата е проблем от глобален мащаб. Предполага се, че е основната причина за болестите и смъртните случаи по света и, че повече от 14 000 души на ден умират от болести причинени от замърсяването на водата.

Биофилтър

Необходими материали

Необходимите материали, за да си направите биофилтър, са няколко прости неща, които със сигурност всеки има в дома си. Чакъл, пясък, въглен, котлон, пластмасови водопроводни тръби или кофа за вода.

Начин на изработка

Ето как да го направите:

1. Завъртете кофата за вода с отвора нагоре.

2. Това е мястото, където ще излеете вашите материали и водата, която искате да филтрирате.

3. Първият слой трябва да бъде чакъл. Той е основен, защото действа като филтър за обикновените остатъци, открити във водата, като малки пръчки, паднали листа и дори малки живи същества като насекоми.

4. Вторият слой трябва да е от пясък. Той може да филтрира по-малките частици във водата, които чакълът не е успял да улови.

5. Накрая третият слой трябва да съдържа активен въглен, който ще премахне и най-малките примеси. Вредните патогени и химикали, останали във водата, могат да бъдат отстранени с помощта на въглерода. Преминаването през последния слой ще направи водата чиста и без примеси и годна за пиене.

домашен филтър за вода

Филтър с активен въглен

Неприятната миризма и лош вкус на водата, повишената  цветност е свързана с повишеното съдържание в нея на органични вещества, остатъчен хлор или сероводород. За отстраняване от водата на лошия вкус и миризма се използват филтри с активен въглен.

Необходими материали

Необходимите материали, за да си направите филтър с активен въглен, са на първо място активен въглен, пластмасова бутилка, филтър за кафе, чук и пирони, макетно ножче, пясък, чакъл, съд за събиране на вода.

Начин на изработка

Използвайте макетното ножче, за да направите отвор на дъното на бутилката. Пробийте дупки по капачката на съда с помощта на чук и пирони. Те ще ви помогнат да възпрепятствате водния приток и да направите филтъра по-ефективен. Поставете филтър за кафе върху отвора на бутилката и затегнете с капачката, за да го фиксирате. Обърнете пластмасовото шише с гърлото надолу и го поставете в стъклена чаша или кана, за да улесните запълването на съда. Запълнете една трета от долната част на бутилката с активен въглен. Ако парчетата са прекалено големи, ги натрошете на по-малки. Запълнете бутилката до средата с пясък. Запълнете останалата част от бутилката с чакъл. Оставете близо 2,5 сантиметра между природния материал и отрязаната част от бутилката. Вече имате собствен филтър за вода.

Изберете чист и достатъчно голям съд за събиране на питейната течност. Разположете филтъра над съда и бавно налейте вода в него. Повторете процедурата 2-3 последователни пъти до пълното избистряне на водата. Изварете питейната течност в продължение на минута, за да елиминирате бактериите и химикалите от нея. Изсипете пречистената вода в херметически затварящ се съд.

6,507 total views, 6 views today

Оставете коментар

Моля, бъдете учтиви. Благодарим Ви предварително.
Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *.

Фабриката на Bluefilters

Домашна система NL8

Система за пречистване на вода - мотаж под мивка.

Етикети

PVC тръби Филтри за вода - цени активен въглен активен въглен за пречистване на вода биофилтър вода вода филтър за питейна вода диспенсъри за вода домашен филтър за вода жива и мъртва вода замърсяване на водата кана за филтриране на вода кани за вода котлен камък машини за вода обратна осмоза обратна осмоза омекотител за вода омекотяване на вода омекотяване на водата питейна вода почистване на котлен камък пречистване на вода пречистване на водата пречистване на водите пречистване на отпадни води пречистване на отпадъчни води пречистване на питейна вода система за пречистване на вода системи за пречистване на вода системи за пречистване на питейна системи за пречистване на питейна вода сондажни помпи твърда вода филтри за баня филтри за вода филтри за душ филтри за питейна вода филтри за пречистване на вода филтър за вода филтър за душ машина за вода филтър за питейна вода филтър за пречистване на вода филтър с активен въглен за вода флуор флуорид
Bluefilters България
ул. Георги Минчев 26 София, България 1505
Phone: +359879101043