Български | English

Какво е твърда вода и как да се предпазим?

Категории: Филтри за вода

Твърдата вода има високо съдържание на минерали и образува котлен камък, който разрушава пералните и съдомиялните ни машини. Дори по-голям проблем са рисковете, които твърдата вода представлява за нашето здраве, кожа и коса. Съществуват, обаче начини да предпазим себе си и дома си.

Твърда вода и решението срещу нея

Твърдата вода съдържа различни минерали като калций и магнезий. Но това съдържание не е особено здравословно за организма на хората. Освен това, високото съдържание на минерали уврежда ел. уредите. Но и не само. Решението е да се постави филтър за пречистване на водата или омекотители. В зависимост от това каква система изберете, те ще ви помогнат да увеличите експлоатационният период на свързаните към водопроводната  инсталация уреди, както и да намалите бюджета си.

Какво представлява твърдата вода?

Твърдостта на водата се определя от количеството на разтворените в нея калциеви и магнезиеви бикарбонати, калциев сулфат (гипс), магнезиев сулфат и други соли. При нагряване част от разтворимите във водата калциеви и магнезиеви соли се превръщат в неразтворими и се наслагват върху точката на нагряване – ако водата е в метален съд, то отлагането се натрупва по стените и дъното на съда, а ако е нагревател, както при електрическите бойлери, се наслагват върху него. Това е т. нар. котлен камък.

Индикации, че водата в дома ви е твърда

Ако забележите бели петна по мивката и по вашите хромирани уреди, както по друга метална повърхност в дома, вероятно имате проблем с твърдата вода.

Разликата между мека и твърда вода

Водата, която пада на земята под формата на дъжд или сняг по своята същност е мека вода. При падане на земята меката вода или остава на повърхността (например в реки или канали), или прониква в земята. Много често се абсорбира вода на местата, където в земята има наличие на магнезиеви и калциеви йони. По този начин меката вода отнема тези йони и става твърда.

Региони по твърдост на водата

Според твърдостта си природните води се подразделят на няколко групи – много меки, меки, средно твърди, умерено твърди и много твърди. Има няколко разработени класификатора по отношение степента на твърдост, но за съжаление, няма единен такъв.

  • Група 1 (с много меки води) – София, Благоевград, Гоце Делчев, Кюстендил, Смолян, Пещера, Златоград, Самоков, Ботевград, Карлово, Калофер, Сопот;
  • Група 2 (с меки води) – Момчилград, Мадан, Велико Търново;
  • Група 3 (със средно твърди води) – Ардино, Троян, Тетевен, Пазарджик;
  • Група 4 (с умерено твърди води) – Стара Загора, Асеновград, Стамболийски, Първомай, Свищов;
  • Група 5 (с много твърди води) – Варна, Плевен, Добрич, Пазарджик, Луковит, Разград, Монтана, Ямбол, Пазарджик (в района на Стадиона); Гр. Пазарджик попада в две степени на твърдост поради особености във водозахранването.

Вреди от твърдата вода

Твърдата вода уврежда електроуредите, които използваме ежедневно. Ако забележите котлен камък, то вероятно използвате твърда вода. Минералните отлагания се натрупват върху чайниците, кафеварката, смесителя за вода, но също така и по тръбите. Омекотителите на водата могат да помогнат за намаляване на натрупването чрез използване на йонообмена технология.

Освен  уредите, твърдата вода уврежда и дрехите ни. Ако забележите, че дрехите и чаршафите ви изглеждат избледнели след пране, това е сигурен знак, че използвате твърда вода.

Домакинската работа и твърдата вода

Петната върху домакинските уреди са знак за твърда вода. Тези петна се образуват при изпаряване на чешмяната вода, оставяйки калций и магнезий. Но това говори, че и ВиК системата ви има нужда от ремонт. Ако използвате стоманени тръби, твърдата вода лесно ги уврежда от натрупването на варовик. Медните и PVC тръби се справят по-добре с твърдата вода. Как ще разберете, че имате нужда от ремонт ли? Потокът в тръбите ще бъде ограничен заради налягането на водата, което постепенно ще започне да се понижава. Това ще се случи заради многото минерали и котлен камък, които ще се натрупат с времето по тръбите от твърдата вода.

Здравословни проблеми

Твърдата вода може да ви създаде и здравословни проблеми, като например – суха кожа и коса. Това е от натрупването на калциеви и магнезиеви соли, които са във водата. Твърдата вода блокира порите и причинява повече възпаление на кожата.

Омекотители за вода

Омекотителите за вода отстраняват калциевите и магнезиеви йони, като използват обмен с натриеви или калиеви йони. След като се извърши тази обмяна, омекотителят на водата ще регенерира и промива системата от излишните йони, докато не ги зареди с нови натриеви йони. Омекотителите могат да обработват различни количества вода според своята производителност и капацитет.

Как работят омекотителите?

Повечето омекотители за вода на пазара са йонообменни системи. В тези системи йоните на калция и магнезия  се заменят за соли (натриеви или калиеви) йони. Обменът се осъществява в резервоара за смола на омекотителя за вода. Когато водата тече през резервоара, тя влиза в контакт с малки смолисти сфери, покрити със соли на йони. Извършва се обмен в резултат на който водата се пречиства.

Какви са разликите между соли за омекотяване на вода? Обикновено съществуват три различни вида омекотители на вода: каменна сол, соларна сол и изработена сол. Някои търговци на дребно продават алтернативи на традиционните омекотители за вода, които предотвратяват натрупването без използване на сол и понякога дори без вода. Повечето от тези алтернативни технологии не смекчават водата – т.е. те не отстраняват калций и магнезий. Вместо това тези алтернативи променят свойствата на суспендираните твърди частици – малки твърди частици, суспендирани във вода, като калций и магнезий.

Как да измерим твърдостта на водата?

Ако забележите, че наскоро сметката Ви е нараснала, може да се наложи да си сложите омекотител. Но преди това измерете твърдостта на водата. За да направите това, се обърнете към местните услуги или ВиК дружества, за да разберете твърдостта на водата. Те могат да направят примерни анализи, за да определят колко е твърда водата и да ви препоръчат химикали, които може да добавите към водата, за да я омекотите.

Какъв омекотител да изберем?

За да се справите с твърдата вода, решението е използването на омекотител за вода на базата на йонна обмяна (йонообмен). Водните омекотители, работещи на този принцип, премахват в действителност и изцяло магнезият и калцият от водата и ги изхвърлят в канализацията! По този начин омекотителната система премахва изцяло твърдостта и осигурява мека вода.

Омекотителят за вода на йонообменен принцип не само ще предотврати посочените неприятности, но също ще допринесе до редица положителни резултати, като

  • Увеличава мекотата и белотата на хавлиите до 40%
  • Подобрява чистотата на вашите ястия
  • Увеличава живота на вашите дрехи
  • Значително намалява времето за почистване

 12,854 total views,  7 views today

Оставете коментар

Моля, бъдете учтиви. Благодарим Ви предварително.
Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *.

Фабриката на Bluefilters

Домашна система NL8

Система за пречистване на вода - мотаж под мивка.

Етикети

PVC тръби Софийска Вода Филтри за вода - цени активен въглен активен въглен за пречистване на вода биофилтър вода диспенсъри за вода домашен филтър за вода жива и мъртва вода замърсена вода замърсяване замърсяване на водата замърсяване на водите замърсяване на подземните води кана за филтриране на вода кани за вода обратна осмоза олово омекотител за вода омекотяване на вода омекотяване на водата питейна вода почистване на котлен камък пречистване на вода пречистване на водата пречистване на водите пречистване на отпадни води пречистване на отпадъчни води пречистване на питейна вода причини система за пречистване на вода системи за пречистване на вода системи за пречистване на питейна системи за пречистване на питейна вода твърда вода филтри за вода филтри за питейна вода филтри за пречистване на вода филтрирана вода филтър за вода филтър за питейна вода филтър за пречистване на вода филтър с активен въглен за вода чешмяна вода
Bluefilters България
ул. Георги Минчев 26 София, България 1505
Phone: +359879101043