Български | English

Кана за Филтриране на Вода или Филтрираща Система, Какво да Изберем?

Категории: Филтри за вода

Предимствата и недостатъците на каните за пречистване на вода

филтриране на вода

Дете пиещо чиста вода
Mauricio Alves / www.flickr.com / CC BY

Знаем ли какво пием? Нужно ли е да филтрираме водата, която приемаме? Начинът на филтрация се оказва много по-важен отколкото предполагаме.

На вид чиста и безопасна, чешмяната вода в България често съдържа опасни за здравето микроорганизми и вещества. По тази причина все повече домакинства прибягват до допълнителната филтрация на водата. За да осигурим ефективно пречистване, обаче, е необходимо да бъдем добре информирани относно продуктите и видовете филтрация.

Защо каните за филтриране са толкова популярни

Един от най-популярните варианти за пречистване са филтриращите кани. Ниската им цена и широкото разпространение на пазара ги прави евтина и лесно достъпна придобивка. А после?…Е, после плюсовете свършват и започват минусите.

Кана за вода в хладилник

Кана за филтриране на вода.
Alin S Living with Autism / www.flickr.com / CC BY

Недостатъци на каните за филтриране

Един от най-проблемните фактори е качеството на филтрация. Взираме се във филтрираната вода в каната и тя ни изглежда съвсем чиста. Опитваме я на вкус и ни се струва, че това е така. Нещо повече, иска ни се да вярваме, че е така. За съжаление, в този случай привидният външен вид и оптимизмът не са достатъчни.

Нека погледнем фактите. Водещи марки на българския пазар предоставят следните сходни характеристики на филтриращите кани:

Характеристика на водата след пречистване с кана.

Нека вземем средния период от ресурса на филтъра като извадка. Искате ли децата и семейството ви да пият 2% от хлороорганичните съединения, 5 % от бензола, 3% от фенола, 3% от пестицидите и 1% от тежките метали, съдържащи се в „пречистената“ вода на масата?

Готови ли сте да поемете този риск? А какво ще се случи, когато използвате 100% от ресурса на филтъра? Единият вариант е да направите компромис и с готовност да приемате по няколко процента повече пестициди и тежки метали с всяка глътка. Въпрос на вкус, нали? А другият? Другият е редовно за заменяте стария филтър с нов, което, както сами се досещате, ще бъде свързано с нови разходи. Както е казал народът, евтиното често излиза скъпо.

А има ли трети вариант? Има, разбира се! Все повече информирани и загрижени за здравето си хора се обръщат именно към него.

Фундаменталните проблеми на всички кани за пречистване на вода

Повечето филтриращи кани разполагат само с един филтър, който не би могъл да осигури качествено пречистване на водата. За да се събере в кана удобна за употреба, той също трябва да е достатъчно малък размер. Това, от своя страна води до компромиси при пречистването. Друг фундаментален проблем е липсата на достатъчно налягане, което е необходимо за висококачествена филтрация.

Тук идват на помощ новите технологии.

Защо системите за пречистване на вода под мивката са по-доброто решение

Система за пречистване на вода - мотаж под мивка.

Едно от най-ефективните решения са системите за пречистване на вода, монтирани под мивката. С помощта на няколко филтъра (седиментен и за фини частици) и високо налягане, те използват модерни методи като ултрафилтрация и обратна осмоза. При обратната осмоза под действието на налягането, водата минава през специална мембрана с микропорести дупки с размера на водната молекула.  По този начин системата пропуска единствено водните молекули и отстранява всички замърсители като вируси, бактерии, паразити, тежки метали, пестициди и неорганични химически вещества. Доказано е, че тези системи пречистват водата в пъти по-добре от всички други филтри, предлагани  до момента.

Сравнение на филтрацията на каните и системите за пречистване на вода

И все пак, на какво се дължи по-високата ефективност на филтриращите системи? Нека погледнем таблицата и да сравним филтрацията на частици при различните технологии.

Филтрация на вода - частици

Филтриращите кани пречистват частици с размер максимум до 5-1 микрометра. Това означава, че те могат да ни предпазят само от по-едрите замърсители, но не и от опасните ендотоксини, вируси, хербициди и пестициди, съдържащи се във водата. От друга страна, обратната осмоза пречиства от 0,001 микрометър надолу (ако трябва да сме точни до 0,0001 микрометра). Това е между 1000 и 5000 пъти по-добре отколкото обикновените филтри на каните.

Други предимства на системите за пречистване на вода

Системите монтирани под мивката ни осигуряват непрекъснат достъп до чиста и вкусна вода, която можем да използваме за пиене, готвене, миене и дори чистене, без да се притесняваме от ограничения в обема. Ето пример за основните предимства и недостатъци на двете решения:

Митът за високите цени на системите за пречистване на вода

В предишната ни статия ви показахме разликите в цените на различните варианти за филтрация. Макар и по-скъпи като първоначална инвестиция, модерните системи за пречистване се изплащат в рамките на година и ни предлагат качество на най-високо ниво. От друга страна, бутилираната вода и филтриращите кани са свързани с постоянни разходи, но и повече рискове за здравето у дома.

Добрите новини са, че сега има начин да си осигурим чиста и здравословна вода вкъщи. Световният лидер в производството на системи за пречистване на вода вече е в България. Bluefilters предлага богат избор от системи за пречистване на вода, които отговарят на нуждите и предпочитанията на всяко домакинство. Останалото зависи от нас. Желаем ли да инвестираме в по-добро здраве и по-добър живот за семействата си? Нима има по-добра инвестиция от тази?

3,257 total views, 3 views today

Оставете коментар

Моля, бъдете учтиви. Благодарим Ви предварително.
Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *.

Фабриката на Bluefilters

Домашна система NL8

Система за пречистване на вода - мотаж под мивка.

Последни коментари

    Bluefilters България
    ул. Георги Минчев 26 София, България 1505
    Phone: +359879101043