Български | English

Коя вода е полезна за бебета и деца?

Категории: Филтри за вода

В ранен стадий децата не разпознават жаждата, но детският организъм изпарява водата през кожата по-бързо. По-големият риск от обезводняване придава още по-голямо значение на приема на вода. Коя е обаче най-подходящата вода за бебета и деца?

Какъв тип вода е най-подходящ за деца и бебета?

Модата да не се дава вода на бебетата постепенно завладя и нашите географски ширини. Само че забравяме, че има един важен показател от какво се нуждае детето и това не е какво пише в интернет, а вроденият инстинкт.

Как да разберем какъв тип вода е най-подходящ за детето ни? На първо място, не рискувайте здравето на детето си със съвети от Google. Британската фондация за храните дава насоки за видовете течности за пиене и водата е единствената течност, която се препоръчва да се пие от деца и бебета в „изобилие“.

Едно е сигурно – минералната вода не е подходяща за бебетата и малките деца, особено тази, която съдържа твърде много соли. По-големите деца и възрастните трябва да пият минерална вода разумно – например, да се сменят различните видове трапезна вода на всеки 2-3 седмици и да се редува консумацията на чешмяна или изворна вода.

Ако производителите са добросъвестни и спазват съответните стандарти, най-полезна за малките е изворната бутилирана вода, специално обозначена, че става за бебетата (обикновено с розов етикет). Добре е да се консумира от току-що отворена бутилка. Все повече специалисти смятат, че най-безвредна е чешмяната вода. Особено в райони, за които се знае, че е с добри качества. Бутилираната вода пък, която се предлага на кърмачетата, трябва да бъде с ниска минерализация – (под 150 – 200 mg/l); с нитратни йони под 10 mg/l, нитритни – под  0,02 mg/l, манганови – под 0,05 mg/l, арсенови – под 0,005 mg/l; с ниско съдържание на натрий (под 20 mg/l); с ниско съдържание на флуор (под 0.7 mg/l); с ниско съдържание на сулфати (под 240 mg/l) – за да не се затрудни усвояването на калция. Бутилираната вода, която се предлага на децата от 1 до 7 г възраст трябва да бъде с ниско съдържание на флуор (под 0.7 mg/l).

Пречистена чешмяна вода

Водата, която давате на децата трябва да е с приятен, свеж вкус и гарантирано качество – микробиологично чиста, без вредни примеси и замърсители. Чешмяната вода например трябва да е пречистена от вредни частици и хлор. В България чешмяната вода е питейна, пречистена и обработена. Все по-често обаче, заради остаряла водопроводна мрежа и хлорирането се налага филтриране или обработване с други методи за пречистване в домашни условия.

Задължително използвайте пречистващи филтри

Ако решите да използвате чешмяна вода за по-големите деца, снабдете се с филтрираща кана, филтри за вода, система за филтрация – каквото решите. Но задължително използвайте пречистващи филтри. Така с помощта на филтрите ще премахнете замърсителите, хлора и бактериите от водата.

Преварявайте допълнително за бебета

Застраховането обаче е задължително – при новородените чешмяната вода задължително трябва да се преварява и то най-малко 15 минути, особено през лятото, когато бактериите се размножават с бясна скорост. Когато се използва за кърмачета, чешмяната вода трябва да се превари, за да е стерилна, т.е. без бактерии.

Хидратация при децата

Водата хидратира тялото като служи като смазка за овлажняване на ставите, а също така предпазва очите, мозъка и гръбначния мозък. Хидратацията е особено важна за децата, тъй като те имат по-високи изисквания към водата спрямо телесното им тегло, отколкото възрастните. Изследванията показват, че адекватно хидратираните деца могат да имат по-добри резултати в училище. Водата представлява около 60% от теглото на по-големите деца и възрастните. Водата непрекъснато се губи от тялото ни – когато отиваме до тоалетната, когато дишаме, когато се потим, така че ако не пием достатъчно вода, ще станем дехидратирани.

Рискове от дехидратация

Водата е необходима, за да се изчисти тялото от „отпадъците“ в него. Липсата на достатъчно вода може да причини дехидратация, а оттам – диария или повръщане – симптоми, свързани с дехидратация. Децата невинаги разпознават ранните етапи на жаждата, което ги прави особено уязвими към дехидратацията, особено извършват различни дейности, свързани със загуба на телесни течности, например когато играят или е много топло. Дехидратацията, дори и само лека, може да причини умора, главоболие, липса на концентрация, намалена умствена работа и суха кожа.

Факти и плюсове на пиенето на вода при децата

  • Водата помага на тялото ни по много начини: на първо място водата пренася хранителни вещества в клетките ни. Освен това водата помага за отстраняването на отпадъчните продукти от нашите основни органи. Тя ни помага да контролираме телесната си температура. Водата се среща във всички напитки, а също и в храната. Човек може да оцелее до 50 дни без храна, но само няколко дни без питейна вода.

Човешкото тяло е предимно вода. Децата са съставени от 70% вода, докато възрастните мъже са 60%, а жените – 55%. Затова съветите са да се пие поне 8 чаши вода на ден, за да се компенсират загубите на вода чрез метаболизма.

  • Водата осигурява средата за циркулиране на електролитите в тялото ни. Електролитите са минералите натрий, калий, хлорид, калций и магнезий. Тези електролити осигуряват транспортирането на глюкоза и аминокиселини в и извън клетките. Всеки електролит е балансиран от друг с еднакъв, но противоположен заряд за управление на потока от хранителни вещества към клетките и отпадъците от клетките.
  • Водата спомага за регулиране на баланса на pH в тялото. Водата позволява на свободните водородни йони да се движат и излизат от кръвта, клетките и водата, за да поддържат рН на тялото, което е около 7,4.
  • Водата има химическо свойство, което я прави способна да абсорбира и освобождава топлината, за да поддържа температурата на околната среда. Температурата на тялото трябва да се поддържа в много тесен диапазон, а водата премахва прекомерната топлина от тялото чрез изпаряване на потта. Можете да загубите до половин литър вода чрез пот.

В детския организъм се съдържа по-голямо количество вода и телесната повърхност е относително по-голяма спрямо теглото, в сравнение със същото съотношение при възрастните. Звучи банално, но малкото дете не е умален модел на възрастен. Поради това водата много по-лесно се изпарява през кожата, което би могло по-лесно да доведе до обезводняване, ако не се възстановят водните загуби. Потребностите на децата от вода са над три пъти по-високи, в сравнение с тези на възрастните, които са 40 мл/кг ТМ (телесна маса).

282 total views, 2 views today

Оставете коментар

Моля, бъдете учтиви. Благодарим Ви предварително.
Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *.

Фабриката на Bluefilters

Домашна система NL8

Система за пречистване на вода - мотаж под мивка.

Етикети

PVC тръби Филтри за вода - цени активен въглен активен въглен за пречистване на вода биофилтър вода вода филтър за питейна вода диспенсъри за вода домашен филтър за вода жива и мъртва вода кана за филтриране на вода кани за вода котлен камък машини за вода обратна осмоза недостиг на вода обратна осмоза омекотител за вода омекотяване на вода омекотяване на водата почистване на котлен камък пречистване на вода пречистване на водата пречистване на водите пречистване на отпадни води пречистване на отпадъчни води пречистване на питейна вода система за пречистване на вода системи за пречистване на вода системи за пречистване на питейна системи за пречистване на питейна вода сондажни помпи твърда вода филтри за баня филтри за вода филтри за душ филтри за питейна вода филтри за пречистване на вода филтър за вода филтър за душ машина за вода филтър за питейна вода филтър за пречистване на вода филтър с активен въглен за вода флуор флуорид хладилник
Bluefilters България
ул. Георги Минчев 26 София, България 1505
Phone: +359879101043