Български | English

Полезен или вреден е хлорът във водата ни?

Категории: Филтри за вода

Свойството на хлора да убива бактерии и микроорганизми го е направило най-използваното средство за дезинфекция на водата. Определено той ни предпазва от редица болести, но страничните ефекти се оказват доста опасни.

Вредните ефекти на хлора във водата ни

Хлорът е най-икономичният „убиец“ на почти всички видове микроогранизми, които по един или друг начин попадат във водата. Но все пак, хлорът може да има значително отрицателно въздействие върху нашето здраве.

Защо е опасен хлорът?  Когато хлорът се смесва с дори малки количества органични съединения, които често се срещат във водата, се получават вредни странични продукти, наречени трихалометани (THM). Тези странични продукти произвеждат свободни радикали в организма, които предизвикват увреждане на клетките и са силно канцерогенни дори в малки количества.

Защо хлорът се среща във водата ни?

Идеята за добавяне на хлор към обществените системи за пиене придобива популярност в края на 19 век. По този начин хората са се опитвали да се справят с различни заболявания, които се разпространявали във водата, включително болести като холера, дизентерия и тиф. Когато учените признават, че добавянето на хлор в малки количества към питейната вода би могло да унищожи бактериите и микробите в обществената водна система и да помогне за забавяне или дори спиране на разпространението на тези водни заболявания, идеята за добавяне на хлор към водоснабдяването бързо става популярна. През 1897 г. Мейдстоун, Англия става първият град, където водоснабдяването му изцяло се обработва с хлор. Скоро след това идеята се разпространява и в Съединените щати – в местните водни системи и дори придобивайки популярност в американската армия. Днес хлорирането е най-разпространеният метод за третиране на вода по света, особено в САЩ, където се използва много.

Освен в питейната вода, хлор се добавя най-често в басейните за дезинфекция.

Какви са вредните ефекти?

Според редица изследвания наличието на хлор в питейната вода може да доведе до сърдечни пристъпи, рак на пикочния мехур и рак на ректума. Хората, които пият хлорирана вода са изложени на 21% по-висок риск от развитие на рак на пикочния мехур и на 38% по-висок риск от развитие на рак на ректума.

Освен това, използваният за пречистване на водата хлор произвежда широк диапазон от хлорни съединения с канцерогенни и други болестотворни свойства.

Съединенията на хлора

Установено е, че самият хлор не е основният проблем – по-скоро вредата идва от това, което се случва, когато хлорът се смесва с всякакъв вид органично вещество във водата. През 70-те години учените открили, че когато хлор се добавя във вода, той образува трихалометани (THM), единият от които е хлороформ. THM увеличават производството на свободни радикали в организма и са силно канцерогенни (причиняващи рак). Хлорът и THM са свързани с различни видове рак, увреждане на бъбреците и черния дроб, дисфункция на имунната система, нарушения на нервната система, втвърдяване на артериите и вродени дефекти.

Генни мутации и канцерогенно действие

Проблемът е, че освен външното дразнене на кожа, нос и очи, други признаци от опасното излагане на хлорираната вода обикновено няма. Но натриевият хипохлорид, който се използва при хлорирането на водата в басейните, е мощен мутаген, стимулиращ мутациите в растенията, животните и човека, особено в тяхната ДНК. Това е доказал тестът на Еймс за мутагенност.
Учените са открили още един убиец в хлорираната вода – страничният продукт дихлороцетна киселина, който води до генни мутации и рак. Тази киселина променя холестеролния метаболизъм, като превръща добрия холестерол в лош, което е причина за увреждане на кръвоносните съдове, а оттам за атеросклероза и сърдечни заболявания в зряла възраст.

Вреда за кожата, очите, белите дробове, косата

Хлорът е високо ефективен и евтин дезинфектант, който се добавя към водата, за да се предотврати развитието на вируси, бактерии и други патогени. Но въпреки че е доста ефективен в убиването на бактерии, той също така бавно и системно трови вас.

Хлорът изсушава кожата

Когато си взимате горещ душ, топлата вода кара кожата да действа като гъба. Порите се отварят, а топлата вода превръща хлора в опасен газ, който атакува нашата кожа, дихателна система, бъбреци, очи и други органи. Попадайки във водата, хлорът се свързва с органичните замърсители в нея, при който контакт се образуват силно токсичните хлорамини и хлороформ. Хлороформът е особено опасен при децата и причина за ред хронични дихателни заболявания. При нагряване на хлорираната вода от нея се изпарява до 50% от разтворения хлороформ и до 80% трихлоретилен, така тези токсични съединения попадат в организма, чрез кожата и дихателните пътища. Резултатът са суха кожа, обриви, раздразнения, акне, възпалени очи, възпалено гърло и бели дробове, астма, мигрена, артрит и отслабена имунна система.

Хлорът вреди на косата

Хлорът изсушава косата ви. Хлорът във водата, с която се къпете и по-специално неговата по-концентрирана форма, силно изсушава натуралния овлажнител на косата или така наречения себиум, като я прави суха и лесно чуплива. Продължителното излагане на хлорирана вода може да увреди фоликулите и дори да доведе до косопад. Хлорът е още по-вреден за боядисана или химически третирана коса. Амонякът, който се използва в боите, позволява на хлора да навлезе много по-лесно в кортекса на косъма и когато тази вече повредена от боята коса се изложи на вода с хлор, ефектът за нея е опустошителен.

Как да се предпазим?

Опасни бактерии (като Е-коли и колоформи) все още се намират в хлорираната вода. Когато това се случи, това се дължи главно на проблеми, свързани със самата система за третиране или с транспортирането на водата до нашите домове. По този начин разчитането само на дезинфекцията с хлор е невярна гаранция, че водата от вашето кранче е безопасна за пиене.

Поради тази причина силно препоръчваме да се използва филтър за вода и системи за пречистване на питейната вода.

Системи за пречистване на питейната вода

Системи за пречистване на водата, които се инсталират на индивидуален източник или централна пречистваща система, която се монтира на входа на водопровода в жилището – изборът е ваш. Коя ще изберете, зависи от това, което искате да постигнете.

Point of Use (POU) пречистват водата само при източника, за който са монтирани. Ако се спрете на този вариант, то трябва да поставите филтър за вода на определени места.

Системи за пречистване за цялата къща

При този тип пречистване се използва централна пречистваща система, която се монтира на входа на водопровода в жилището, т.е. при щранговете и пречиства водата в цялото жилище. Този тип системи често включват омекотители, въглеродни филтри с голям слой и някои системи, които са специално предназначени за премахване (или улавяне) на утайки, неприятни вкусове и миризми.

 6,979 total views,  2 views today

Оставете коментар

Моля, бъдете учтиви. Благодарим Ви предварително.
Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *.

Фабриката на Bluefilters

Домашна система NL8

Система за пречистване на вода - мотаж под мивка.

Етикети

PVC тръби Софийска Вода Филтри за вода - цени активен въглен активен въглен за пречистване на вода биофилтър вода диспенсъри за вода домашен филтър за вода жива и мъртва вода замърсена вода замърсяване замърсяване на водата замърсяване на водите замърсяване на подземните води кана за филтриране на вода кани за вода обратна осмоза олово омекотител за вода омекотяване на вода омекотяване на водата питейна вода почистване на котлен камък пречистване на вода пречистване на водата пречистване на водите пречистване на отпадни води пречистване на отпадъчни води пречистване на питейна вода причини система за пречистване на вода системи за пречистване на вода системи за пречистване на питейна системи за пречистване на питейна вода твърда вода филтри за вода филтри за питейна вода филтри за пречистване на вода филтрирана вода филтър за вода филтър за питейна вода филтър за пречистване на вода филтър с активен въглен за вода чешмяна вода
Bluefilters България
ул. Георги Минчев 26 София, България 1505
Phone: +359879101043