Български | English

Замърсената вода – убиец номер 1 в света

Категории: Филтри за вода

Замърсената вода може да доведе до много сериозни последствия за здравето ни и околната среда. Замърсените води и заразите, които разпространяват, са един от най-големите световни проблеми днес.

Замърсената вода – причинител на опасност

Мръсната вода може да ви разболее – това не е тайна за никого и най-вероятно вече знаете това. Но знаете ли какво всъщност може да ви причини замърсената вода? Сред най-срещаните опасности от замърсена вода са повръщане или диария; болен стомах; кожни обриви; рак (някои видове рак като левкемия могат да се случат след пиене на лоша вода за дълъг период от време); репродуктивни проблеми (някои видове репродуктивни проблеми, като например безплодие, могат да се случат след пиене на замърсена вода за дълъг период от време). Нитратите в замърсената вода пък могат да навредят на бебетата.

С какво може да бъде замърсена водата?

Когато във водата има бактерии, нитрати, хербициди и др., то тя е замърсена. Но с какво друго може да бъде замърсена водата?

Бактерии – Когато тест покаже наличието на бактерии във водата, тя се счита за опасна за пиене. Липсата на бактерии при всеки един тест обаче не гарантира безопасността й. Редовното тестване през цялата година ще установи последователността на замърсяването на водата.

Общо колиформи – Общо колиформени организми са група от бактерии, които се срещат често в околната среда и са индикатор за безопасността на водата. Общата колоидна бактерия, ако има такава, показва, че във вашето водоснабдяване потенциално може да има организми, причиняващи заболявания (бактерии, вируси, паразити).

Е. coli – Е. coli бактериите живеят само в червата на топлокръвни животни, включително хора. Ако във водната проба се открие някакво количество бактерия Е. coli, може да се заключи, че човешките отпадъчни води или животински изпражнения са замърсили водоснабдяването.

Нитрати – Наличието на нитрати в кладенеца обикновено е резултат от селскостопански дейности като торене или изтичане на септични системи. Ако нитратите са на нива над 10 милиграма на литър вода, едно дете може да получи състояние, известно като „син синдром на бебето“ или метхемоглобинемия. Това състояние се дължи на нитратите, които пречат на способността на кръвта да пренася кислород в тялото.

Хербициди и пестициди – Хербицидите и пестицидите от селскостопанска и битова употреба могат да замърсят кладенците, ако се използват неправилно или прекомерно. Винаги четете и използвайте количеството, посочено на етикета на производителя.

Причинители на замърсяването

Сладководните източници по света са застрашени от замърсяване на водите. Основните източници на замърсяване на водите са: изпускане на необработени сурови отпадъци от домакинствата и фабриките; химикали, изхвърлени от фабрики; селскостопански потоци, които влизат в нашите реки, потоци и източници на подземни води; урбанизация; нарастващото използване на синтетични органични вещества; нефтени разливи; киселинен дъжд, причинен от изгарянето на изкопаеми горива; човешки отпадъци в реки, океани, езера и други водни тела. Вредните отпадъци включват пластмаси, алуминий, стъкло и стиропор.

Химикали, бактерии и пестициди във водата

Сред най-често срещаните замърсители на водата са химикалите, бактериите и пестицидите.

Пестицидите могат да увредят нервната система и да причинят рак поради карбонатите и органофосфатите, които съдържат. Хлоридите могат да причинят репродуктивни и ендокринални увреждания. Нитратите пък са особено опасни за бебета.

Замърсяващите вещества могат да попаднат във водоснабдяването чрез различни средства, като например поглъщане в почвата и замърсени източници на подземни води, счупени тръби и излишък от вода по време на дъждовни периоди.

Здравословни eфекти

За съжаление, пиенето на замърсена вода води до различни заболявания. Смята се, че над 80% от заболяванията, разпространявани по света, идват от замърсяването на водата и че всяка година се наблюдават близо 2 милиарда смъртни случая поради този сериозен проблем. С толкова много заболявания, причинени от замърсяването на водата, е добра идея да се запознаете със симптомите, за да разпознаете потенциалните проблеми, преди да се влошат драстично.

Какво се случва с тялото ни?

Въздействието  на замърсената вода върху здравето може да варира от физическо  до тежко заболяване или дори смърт. Някои от ефектите от консумирането на замърсена вода могат да бъдат незабавни, докато други не могат да бъдат забелязани в продължение на много години. Тези ефекти върху здравето могат да включват стомашно-чревни и стомашни заболявания като гадене, повръщане, спазми и диария. Въпреки че не всяко заболяване, причинено от замърсяване на водата, е фатално, огромен брой от тях са.

Бактериалните заболявания са едни от най-често срещаните, когато става въпрос за замърсяване на водата, но само защото те са често срещани не означава, че те са по-лесни за лечение.

Салмонелоза

Най-честите симптоми на салмонелоза са треска, диария и болка в стомаха. Те обикновено изчезват за около седмица. Дехидратация може да се появи в някои случаи, а в други, бактериите могат да се разпространят в цялото тяло.

Е. coli

Диария, болки в стомаха и спазми, гадене и повръщане са най-честите симптоми на инфекция с E.coli. Е. коли е всъщност името на голям щам от бактерии, който съдържа няколко вида. Някои от тях са относително безвредни, но други не са такива. Те могат да присъстват в питейната вода, суровото месо и много други източници.

Вирусните заболявания, разпространявани чрез водата, са малко по-редки от бактериалните, но те все още са огромен проблем по света. Те са малко по-лесни за лечение в някои случаи, отколкото бактериалните заболявания, но все още представляват сериозна заплаха за страни, които нямат качествени здравни системи или достъп до съвременни медицински технологии.

Гастроентерит

Симптомите включват диария и повръщане, като и двете могат да бъдат леки до тежки. Пациентите могат също да имат стомашни спазми и замайване, както и висока температура. Пиенето на замърсена вода, която може да съдържа отпадъци от хора и животни, може да доведе до това заболяване. Храненето с храна, приготвена със замърсена вода, също може да причини гастроентерит.

Хепатит А

Симптомите включват повишена температура и умора, диария, повръщане, загуба на апетит и жълтеница. При тежки случаи може да се появи чернодробна недостатъчност. Вирусът се разпространява чрез замърсена вода. Водата, която е била използвана за уриниране и дефекация, има по-голям шанс да бъде замърсена с хепатит А. Лошата хигиена също може да причини това заболяване.

Как да се предпазим?

Един от най-лесните начини да разберете дали вашата вода е безопасна и  има някакъв замърсител е да проверите дали вашата вода е тествана от опитна фирма за пречистване на вода във вашия район. Водните тестове могат да се извършват на градски водоизточници или кладенци, използвани за жилищни или търговски цели. Резултатите от теста ще ви дадат яснота какво съдържа водата и какви стъпки можете да предприемете, за да я подобрите, като например инсталирането на качествени омекотители за вода и филтри за пречистване на вода, инсталирани във вашия дом или офис.

1,224 total views, 3 views today

Оставете коментар

Моля, бъдете учтиви. Благодарим Ви предварително.
Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *.

Фабриката на Bluefilters

Домашна система NL8

Система за пречистване на вода - мотаж под мивка.

Етикети

PVC тръби Софийска Вода Филтри за вода - цени активен въглен активен въглен за пречистване на вода биофилтър вода диспенсъри за вода домашен филтър за вода жива и мъртва вода замърсяване замърсяване на водата замърсяване на водите кана за филтриране на вода кани за вода котлен камък обратна осмоза олово омекотител за вода омекотяване на вода омекотяване на водата питейна вода почистване на котлен камък пречистване на вода пречистване на водата пречистване на водите пречистване на отпадни води пречистване на отпадъчни води пречистване на питейна вода причини система за пречистване на вода системи за пречистване на вода системи за пречистване на питейна системи за пречистване на питейна вода твърда вода филтри за баня филтри за вода филтри за питейна вода филтри за пречистване на вода филтрирана вода филтър за вода филтър за питейна вода филтър за пречистване на вода филтър с активен въглен за вода чешмяна вода
Bluefilters България
ул. Георги Минчев 26 София, България 1505
Phone: +359879101043