Български | English

Защо е важно да научите повече за водата, която пиете?

Категории: Филтри за вода

Често сме чували, че водата е от съществено значение за здравето. Но защо това е така? Освен че съставлява по-голямата част от телесното ни тегло, водата участва в много важни функции, като регулиране на телесната температура, помага на мозъчната ни функция и регулира обмяната на веществата. Ние приемаме вода под формата на течности, но и храната също допринася с малко количество за дневния ни прием на вода. Затова е важно да знаем повече за водата, която пием.

Какво трябва да знаем за водата, която пием?

Обикновено приемаме вода от водоснабдителната ни система или си я осигуряваме като я филтрираме с различни филтри за вода. Но приемът на чешмяна вода крие много рискове, освен ако не бъде филтрирана – тогава дори е по-добър вариант от бутилираната.

Водата от чешмата е безопасна на много места, но това не означава, че това е така навсякъде. Рисковете, които крие чешмяната вода, не са малко. Всъщност, в зависимост от това къде живеете, може да поемате заедно с водата, която пиете, и много бактерии, химикали и отломки, които се носят във водната система.

Защо е нужно да пием достатъчно количество вода на ден?

Ето някои причини, поради които тялото ни се нуждае от вода:

1. Водата образува слюнка

Слюнката ни помага да усвояваме храната си и поддържаме устата, носа и очите влажни. Питейната вода също така поддържа чиста устата ни. Консумирането на вода вместо подсладени напитки може да намали развитието на кариеси.

2. Водата доставя кислород в цялото ни тяло

Кръвта е повече от 90% вода, а кръвта пренася кислород до различни части на тялото.

3. Водата подобрява кожата ни

С дехидратацията, кожата може да стане по-уязвима на кожни заболявания и преждевременно набръчкване.

4. Водата помага на мозъка да работи по-добре

Дехидратацията може да повлияе на структурата и функцията на мозъка. Водата също така участва в производството на хормони и невротрансмитери. Продължителната дехидратация може да доведе до проблеми с мисленето и разсъжденията.

5. Регулира телесната температура

Водата, която се съдържа в средните слоеве на кожата, излиза на повърхността на кожата като пот, когато тялото се загрява. Когато се изпарява, съответно – тя охлажда тялото.

Откъде идва чешмяната вода?

Софийската вода извира от Рила планина, като се събира в яз. Бели Искър и Искър. В по-голямата част на България водата постъпва от водоснабдителната система в града, като преди това е преминала през пречиствателни станции за питейна вода (ПСПВ). Това обаче не гарантира нейното качество.

До колко чешмяната вода е пречистена от вредните химикали?

По информация на „Активни потребители“ в чешмяната вода на територията на Столичната община има много ниско съдържание на калциеви и магнезиеви йони. Или по просто казано, водата в София е по-мека от водата в други райони и затова тя няма котлен камък. Важен е рH показателят, който е определящ за възприемането на консумираната вода от организма. Софийската чешмяна вода е с приблизително рH = 7 рH единици, т.е. тя е неутрална и се приема най-лесно и естествено от организма, затова потребителите могат да я консумират ежедневно. За сравнение – има води, в които съдържанието на алкални компоненти е повишено.

Важно е всички характеристики на питейната вода да съответстват на законовите изисквания, за да бъде водата безопасна и годна за пиене. Към тези характеристики се отнасят редица метали, пестициди, халоалкани, йони, микробиологични показатели, радиологични и други показатели.

Как замърсената вода се отразява на организма?

Мръсната вода може да ви разболее – това не е тайна за никого и най-вероятно вече знаете това. Но знаете ли какво всъщност може да ви причини замърсената вода? Сред най-срещаните опасности от замърсена вода са повръщане или диария; болен стомах; кожни обриви; рак (някои видове рак като левкемия могат да се случат след пиене на лоша вода за дълъг период от време); репродуктивни проблеми (някои видове репродуктивни проблеми, като например безплодие, могат да се случат след пиене на замърсена вода за дълъг период от време). Нитратите в замърсената вода пък могат да навредят на бебетата. С какво може да бъде замърсена водата? Когато във водата има бактерии, нитрати, хербициди и др., то тя е замърсена.

Как да пречистим питейната вода?

Водата може да бъде замърсена от различни източници. Разрушаването на канализационните тръби, изхвърлянето и оттичането може да доведе до загуба на достъп до чиста вода. Наличието на филтрираща система предпазва дома ви от загуба на достъп до вода. Питейната, чиста, филтрирана вода предпазва тялото от заболяване и води до цялостно по-добро здраве. Водните филтри намаляват риска от стомашно-чревни заболявания с повече от 33%. Раковите заболявания на пикочния мехур и рак на дебелото черво намаляват при консумация на филтрирана вода.

3 предимства на смесителите за филтрирана вода:

1. Няма нужда от допълнителни кранове

Въпреки че традиционните двойни дръжки с топла вода от едната страна и студената вода от другата страна все още преобладават в обществени тоалетни и дори в по-нови къщи, те по принцип изостават от смесителите за филтрирана вода по отношение на удобството и икономичността.

2. Съчетава няколко вида пречистване

Най-важният аспект на смесителите за филтрирана вода е, че съчетават няколко вида пречистване. Така те осигуряват добра съвместимост между кранчето и водната филтърна система. Ако вашият филтър за вода вече включва филтърен кран, не е нужно да се притеснявате за съвместимост. Ако обаче ги купувате отделно, трябва да сте сигурни, че те са съвпадащи.

3. Стилна конструкция

Системата е предназначена за монтаж под мивка или удобен кухненски шкаф. Свързва се директно към водопровода с гъвкави маркучи, което позволява монтаж не само под мивката, но и в съседен шкаф. Металните кранове нямат месингови компоненти, които могат да съдържат малки следи от олово, а вместо това метални кранчета съдържат непропускащи висококачествени полипропиленови водни пътища, като по този начин се елиминира всякакъв риск от замърсяване.

Оставете коментар

Моля, бъдете учтиви. Благодарим Ви предварително.
Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *.

Фабриката на Bluefilters

Домашна система NL8

Система за пречистване на вода - мотаж под мивка.

Етикети

Софийска Вода Филтри за вода - цени активен въглен вода вредни химикали диспенсъри за вода домашен филтър за вода замърсена вода замърсяване замърсяване на водата замърсяване на водите замърсяване на подземните води източници на замърсяване кана за филтриране на вода монтаж монтиране обратна осмоза олово омекотяване на вода питейна вода пречистване на вода пречистване на водата пречистване на водите пречистване на отпадни води пречистване на отпадъчни води пречистване на питейна вода причини симптоми система за пречистване на вода системи за пречистване на вода системи за пречистване на питейна системи за пречистване на питейна вода твърда вода техници употреби филтри за вода филтри за питейна вода филтри за пречистване на вода филтрирана вода филтър за вода филтър за питейна вода филтър за пречистване на вода филтър с активен въглен за вода химикали чешмяна вода
Bluefilters България
ул. Георги Минчев 26 София, България 1505
Phone: +359879101043