Български | English

Как да разберем дали имаме твърда вода у дома?

Категории: Филтри за вода

Напоследък забелязвате бели петна по кранчетата на мивката в кухнята или банята? Усещате дразнене по кожата и очите, когато си взимате душ? А по чашите има бяло покритие, независимо от това колко чести ги миете? Ако сте отговорили положително на някои от тези въпроси, то най-вероятно използвате твърда вода у дома.

Качеството на водата, която използвате, може да окаже значително въздействие върху ежедневието ви. Не само да увреди уредите, които използвате или съдовете, които употребявате, но и да повлияе негативно върху здравето ви.

В тази статия ще ви разкажем какво прави водата твърда и дали можете да направите нещо по въпроса. Ще ви разкажем и за някои лесни методи, които можете да изпробвате у дома. Това ще ви позволи лесно да тествате дали водата, която използвате, е твърда. Също така можете да научите повече за това как можете да предотвратите по-нататъшни последствия, които твърдата вода причинява.

Какво втвърдява водата?

Твърдата вода е вид вода, в която нивата на магнезий и калций са много високи. Освен това количеството метали и други природни минерали, открити в този вид вода, също е значително по-високо от обикновената вода.

Докато твърдата вода може и да не окаже влияние върху вашето здраве, тя определено може да причини много щети на банята и кухненското оборудване. Ако забележите много натрупване на варовик, твърдата вода може да бъде една от водещите причини за това.

Една от основните причини за твърдата вода е количеството на магнезий, което се съдържа в нея. Друга причина е високото съдържание на калций във водата. Това е и една от основните причини за превръщането й в твърда вода. А в някои райони пък има много отлагания на желязо и когато то се смеси с вода, може да доведе до втвърдяването й.

Какви са последиците от твърдата вода?

При наличието на твърда вода у дома, може да забележите това няколко признака:

 • Образуването на пяна, докато се къпете или просто си взимате душ, е доста по-трудно, когато използвате твърда вода;
 • За да се изкъпете, ще ви е необходимо да използвате повече сапун или шампоан, ако използвате твърда вода;
 • Току-що изпрани дрехи могат да ви създадат чувство на дискомфорт – драскащо усещане по кожата, когато ги обличате;
 • Чувствате косата си мазна и лепкава, въпреки че току-що сте я измили.
 • Бяло покритие по ваната, мивката, банята и кухненския кран, душ кабината и навсякъде, където тече вода;
 • Наличието на петна по кухненските прибори, дори и да са току-що почистени и подсушени;
 • Дразнене по кожата, очите.     

Как да разбера дали имам твърда вода?

Ако не сте сигурни дали използвате твърда или мека вода, можете да изпробвате тези лесни тестове, за да разберете и да предприемете необходимите мерки. Всички съставки, от които се нуждаете, са лесно достъпни във вашия дом и тестовете няма да отнемат повече от две минути от времето ви.

Метод 1

Какво ви е необходимо:

 1. Чаша вода от чешмата;
 2. Чаша пречистена питейна вода (от различен източник от водата от чешмата);
 3. Сапун от кастилски мента (по избор – можете да използвате чист сапун).

Процес

1. Поставете двете чаши една до друга.

2. След това излейте малко сапун във всяка чаша.

3. Когато поставяте сапуна в чашата с чешмяна вода, може да забележите, че водата започва да изглежда мътна. Това е така, защото капките сапун реагират с минералите, които се намират във водата. Тази реакция е това, което всъщност виждате и по дрехите си, банята и кухнята, и дори може да се почувствате върху кожата си, след като току-що сте си взели вана.

4. Когато поставите сапуна в чашата пречистена питейна вода, ще забележите, че нищо не се случва. Няма промяна и водата ще остане ясна и няма да има остатък.

Метод 2

Какво ви е необходимо:

 1. Чаша вода от чешмата;
 2. Чаша пречистена питейна вода (от различен източник от водата от чешмата);
 3. Бистър сапунен разтвор.

Процес

1. Добавете три капки солен разтвор във всяка чаша.

2. Смесете двете чаши, така че соленият разтвор и водата да се смесят добре.

3. Водата, която е твърда, ще стане мътна, а меката вода ще образува пяна. Също така ще забележите филм от бели петна върху чашата, в която има твърда вода.

4. За да тествате още малко, добавете още 5-6 капки сапунен разтвор в чашата с твърда вода. Разбъркайте я добре. Ще забележите, че дори и след добавянето на още сапун, все още няма никаква или почти никаква пяна.

Защо е важно да знаете, че имате твърда вода у дома?

Да знаете дали сте постоянно изложени на твърда вода може да ви помогне да предприемете подходящи превантивни мерки.

1. Внимавайте за здравето си:

Редовната експозиция на твърда вода може да има сериозни последици за вашето здраве. Тъй като твърдата вода съдържа много големи количества калций и магнезий, редовната експозиция, особено ако се смесва с вашата питейна вода, може да доведе до здравословни проблеми като синдром на раздразнените черва и дори диария.

2. По-добре управлявайте разходите си:

Когато използвате твърда вода за почистване на дрехите си, ще имате нужда от повече сапун и препарати, защото водата ще създаде много по-малко пяна. Това означава, че имате нужда от повече сапун, за да създадете достатъчно пяна, която да бъде ефективна при почистването. След като разберете, че водата, която използвате, е твърда може да успеете да промените този факт и по този начин да използвате по-малко количество сапун, причинявайки по-малко загуба на продукт и пари.

3. Погрижете се за кожата и косата:

След като сте сигурни, че водата, която използвате, е твърда вода, можете да избегнете използването й за къпане. Това може да ви помогне да предотвратите всякакви проблеми с дразненето на кожата, от които може да сте страдали досега. Освен това, твърдата вода може да накара косата ви да изглежда суха и без блясъка му, а при многократна употреба да увреди косата ви и да я увреди. Преминаването към мека вода ще възстанови здравето и блясъка на косата ви по естествен начин и лесно ще избегнете разходите за скъпи козметични процедури. Това може да стане много лесно – като си сложите филтър за вода.

2 коментари

Аз

10.11.2020 в 13:43

Просто напишете, че цялата статия е написала, за да си купи човек омекотител за вода и всичко е ясно.

Христо Пенев

04.01.2022 в 11:40

Здравейте, проблемът с твърдата вода е значим за доста хора и омекотяването на водата с омекотители за вода е единствено и най-добро решение. Статията има за цел да отговори на въпроса дали имаме твърда вода или не, от там нататък решението е нещо, с което с удоволствие ще Ви помогнем.

Оставете коментар

Моля, бъдете учтиви. Благодарим Ви предварително.
Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *.

Фабриката на Bluefilters

Домашна система NL8

Система за пречистване на вода - мотаж под мивка.

Етикети

Софийска Вода Филтри за вода - цени активен въглен вода вредни химикали диспенсъри за вода домашен филтър за вода замърсена вода замърсяване замърсяване на водата замърсяване на водите замърсяване на подземните води източници на замърсяване кана за филтриране на вода монтаж монтиране обратна осмоза олово омекотяване на вода питейна вода пречистване на вода пречистване на водата пречистване на водите пречистване на отпадни води пречистване на отпадъчни води пречистване на питейна вода причини симптоми система за пречистване на вода системи за пречистване на вода системи за пречистване на питейна системи за пречистване на питейна вода твърда вода техници употреби филтри за вода филтри за питейна вода филтри за пречистване на вода филтрирана вода филтър за вода филтър за питейна вода филтър за пречистване на вода филтър с активен въглен за вода химикали чешмяна вода
Bluefilters България
ул. Георги Минчев 26 София, България 1505
Phone: +359879101043