Български | English

Как се различава пречистената вода от минералната и дестилираната вода?

Категории: Филтри за вода

Водата, която пием, е изключително важна за здравето ни и за семейството ни. Така че, естествено е да проверявате качеството на различните видове вода, които виждате всеки ден в магазините. Но какво е най-доброто за нас и нашите близки? Дестилирана вода? Минерална вода? Пречистена вода? Наистина е важно да се знае.

Дестилирана вода

Естествено, това е вода, която е преминала през процеса на дестилация. Това е стар процес, използван за разделяне на две вещества. Има много начини да се направи това. Един от най-популярните методи за дестилация е чрез топлина.

Как се дестилира вода?

Ето как се прави:

1. Преди дестилацията нечистата вода се поставя в контейнер преди нагряване.

2. Когато водата достигне определена точка, тя кипва и започва да се изпарява. В това газообразно състояние, водната пара след това се слага в охлаждащ агент, такъв като студена среда.

3. В крайна сметка, това ще накара водните пари да се върнат в първоначалното си течно състояние, без предишните примеси, които има в началото на процеса.

4. Дестилацията работи, като се ползват различните точки на кипене на водните компоненти. Тъй като водата има по-ниска точка на кипене от други течности, течността първо се изпарява.

5. Докато температурата на нечистата вода се поддържа постоянна, само водата се изпарява, а не другото вещество, което води до първоначалното разделяне.

6. Онова, от което остава, са първоначалните примеси, след като цялата вода се изпари.

Както може би сте забелязали, този процес може да бъде много опасен и сложен, тъй като се работите с различни температури. Но чрез дестилация можете да се отървете от повечето метални замърсители, както и от по-твърди примеси във водата като минерали и замърсявания. Тези вещества имат по-високи точки на кипене и топене.

Предимствата от пиенето на дестилираната вода

Чрез дестилация можете да се отървете от повечето метални замърсители, както и от по-твърди примеси във водата като минерали и замърсявания. Тези вещества имат по-високи точки на кипене и топене, така че те не остават, след като водата се изпари.

Друга причина, поради която се нуждаете от дестилирана вода, е фактът, че в чешмяната вода вече има замърсители, които могат да бъдат безопасно премахнати чрез дестилация. Примери за тези замърсители са желязо, флуорид и калций. Наличието на тези замърсители е резултат от процесите на третиране и снабдяване от повечето местни язовири и водоеми.

Недостатъците от пиенето на  дестилираната вода

Въпреки че дестилацията е прост и ефективен процес, тя не е напълно ефективна. Основната причина, поради която дестилацията не работи толкова добре с водата е, че водата има по-ниска точка на кипене от повечето твърди минерали и други замърсители. Ами течните замърсители? Ами пестициди и други химически добавки? За съжаление, тези вещества имат по-ниски точки на кипене от водата. Това означава, че първо се изпаряват. Вместо да имате чиста водна пара, оставате със замърсена водна пара, която няма да стане чиста дори след кондензация. Ако подозирате, че водата ви е била замърсена с пестициди, дестилацията може да не е най-добрият метод за третиране на водата, тъй като няма да се отърве от тях напълно.

Минерална вода

Както подсказва името, минералната вода е вода, която вече идва с минерали. В зависимост от компанията за бутилиране, тези минерали могат да варират от марката до марката.

От къде идва минералната вода?

За разлика от пречистената и дестилираната вода, минералната вода идва от минерални извори. Това са природните водоизточници на земята. Това е вода, която е преминала през различни слоеве на земята и е излязла в различни извори. Този вид вода е обогатена с различни минерали и вещества от скали и земя. Тя идва необработен и пълен с различни вещества, които са дошли от местата, където е била. Някои примери за тези минерали са сол и сяра.

В зависимост от естествения извор, от който са дошли, можете да получите различни минерали във водата, за да повишите качеството й. Според проучванията, това са минерални йони, които приемате, когато пиете този вид вода, независимо дали е бутилирана или от извор. Има и минерализирана вода, която е синтетична по природа.

Предимствата от пиенето на минерална вода

Каквото и да липсва във вашата чешмяна вода, минералната вода го компенсира. Причината, поради която бутилиращите компании се опитват да измислят най-добрите минерални комбинации за своите потребители, е, че те искат да допълнят липсата на минерали в обикновената вода. С минерална вода не просто почиствате тялото си. Можете също така да получите здравословен прием на витамини и минерали. В зависимост от минералната вода, която пиете, можете да приемате до четири пъти повече хранителни вещества и минерали в сравнение с обикновената чешмяна вода.

Недостатъците от пиенето на минерална вода

Въпреки че минералите и хранителните вещества са добре за нас, това не означава, че не можете да ги получите никъде другаде. Въпреки че минералната вода е добър източник на тези минерали, те не са единственото място, от което можете да ги получите. Те могат да бъдат намерени в някои хранителни продукти, които можете да включите в диетата си. Ако наистина искате да получите дневната доза от здравословни витамини и минерали, минералната вода може да помогне, но не само тя. Само минералната вода не може да отговори на всички ваши ежедневни нужди. Подходящата диета и изборът на храни са все още важни допълнения.

Най-големият риск, с който се сблъсквате с минерална вода, е фактът, че може да получите повече от това, за което сте платили. От само себе си се разбира, че дори компаниите за бутилирана вода да се придържат към определени стандарти, те не са строго регламентирани на повечето места. Бъдете внимателни и проверете хранителното съдържание на бутилката преди консумация. 

Пречистена вода

Според определението в речника, пречистената вода е вода, която е преминала през процес на пречистване. Както може би си спомняте, дестилацията също се счита за процес на пречистване, тъй като отделя водата от повечето други замърсители. В известен смисъл, дестилираната вода може също да се нарече пречистена вода.

Какъв е процесът на пречистване на вода?

Разликата между пречистената вода и дестилираната вода е в нивата на пречистване, през които преминава водата. Дестилираната вода преминава само през дестилация, която премахва повечето твърди вещества и минерали. Проблемът с процеса на дестилация е, че отнема много енергия. Отнема много топлина, за да се изпари достатъчно голямо количество вода за консумация на един човек.

Това е огромна загуба на енергия. Ето защо има производители, които намират нови начини за пречистване на водата, без да се налага да харчат толкова много енергия. Някои популярни методи включват филтри и обратна осмоза.

Предимства на пречистената вода

Естествено, имате много по-чиста вода в сравнение с дестилираната вода. Тъй като прекарвате водата през повече процеси на пречистване, вие се освобождавате от повече замърсители. Това включва пестициди, химикали и други съединения, които дестилацията не би могла да бъде отстранена.

Освен това получаването на пречистена вода е по-лесно, защото не използва дестилация. Използва обратна осмоза. Този процес се отнася до пресяване на веществото чрез филтри. Когато водата преминава през тези филтри към различен контейнер с определено налягане, замърсителите остават от филтъра и преминава само чистата вода. На върха на обратната осмоза има много други начини за пречистване на водата. Могат да се използват различни филтри за разделяне на различни замърсители от водата.

Недостатъци на пречистената вода

Един голям недостатък за пречистената вода е потенциалният дисбаланс в електролитите. Ще помните, че електролитите са необходими на организма, за да поддържат правилната функция. Благодарение на процесите на филтрация и пречистване, вашата пречистена вода може да свърши с вашите електролитни нива.

Въпреки че пречистената вода не съдържа замърсители, съставът на водата се променя. Понякога има дори филтрационни методи, които използват електрически полета и магнити, за да извадят вредните елементи от водата. Тези процеси могат да оставят положителни йони във водата, нарушавайки нивата на електролитите. Когато се вземат, тези йони се свързват с тялото ви, което може да причини загуба на енергия.

Въпреки че пречистената вода не включва дестилация, това не означава, че тя няма недостатъци. Можете също така да инвестирате в домашна система за филтриране / пречистване на вода, за да се грижите за собственото си водоснабдяване.

Оставете коментар

Моля, бъдете учтиви. Благодарим Ви предварително.
Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *.

Фабриката на Bluefilters

Домашна система NL8

Система за пречистване на вода - мотаж под мивка.

Етикети

Софийска Вода Филтри за вода - цени активен въглен вода вредни химикали диспенсъри за вода домашен филтър за вода замърсена вода замърсяване замърсяване на водата замърсяване на водите замърсяване на подземните води източници на замърсяване кана за филтриране на вода монтаж монтиране обратна осмоза олово омекотяване на вода питейна вода пречистване на вода пречистване на водата пречистване на водите пречистване на отпадни води пречистване на отпадъчни води пречистване на питейна вода причини симптоми система за пречистване на вода системи за пречистване на вода системи за пречистване на питейна системи за пречистване на питейна вода твърда вода техници употреби филтри за вода филтри за питейна вода филтри за пречистване на вода филтрирана вода филтър за вода филтър за питейна вода филтър за пречистване на вода филтър с активен въглен за вода химикали чешмяна вода
Bluefilters България
ул. Георги Минчев 26 София, България 1505
Phone: +359879101043