Български | English

Как твърдата вода влияе на косата? Трябва ли да се тревожа?

Категории: Филтри за вода

Страдате ли от косопад? Или пък от сърбеж по скалпа? Имате ли пърхот и косата ви е суха и безжизнена? Възможно е причината за всички тези проблеми да е водата, с която миете косата си. Ако използвате твърда вода, за да миете косата си, то всички тези проблеми може да са именно от твърдата вода.

Днес ще ви разкажем как можете да определите дали водата, с която си взимате душ, е твърда и ще ви дадем няколко съвета, с които можете да разрешите проблемите на косата си и да я запазите красива и здрава.

Определете дали водата, с която се къпете, е твърда?

Как можете да определите дали водата, с която се къпете, е твърда? На първо място – твърдата вода се различава значително от меката вода. Ето няколко характеристики, които ще ви помогнат да определите дали водата, която използвате за къпане, е твърда.

Странна миризма

Твърдата вода има ясен и много силен мирис, който може да ви помогне да я различите от меката. Сулфатният или сероводородният газ във водата може да я накара да мирише на развалени яйца.

Оставя петна по завесата или тръбите

Когато редовно използвате твърда вода, за да си взимате душ, ще забележите сапунени петна по тръбите и смесителите в банята. Това се дължи на факта, че минералите, които присъстват в твърдата вода, затрудняват почистването на сапуна.

Измива трудно сапун

Твърдата вода отмива трудно сапуна и трудно създава пяна, дори ако използвате повече количество от продукта. Освен това оставя мазен остатък върху скалпа.

Поява на люспи и утайка

Друг знак, че имате твърда вода, е появата на люспи или отлагания. Твърдата вода ще доведе до образуването на отлагания поради излишното количество калций. Тези отлагания или утайки обикновено оставят бели петна.

Консултирате с доставчика на вода във вашия район

Ако имате твърда вода у дома, това се дължи главно на факта, че минералът в почвата се смесва с нея през източника или се замърсява по пътя. Други фактори като горещо и влажно време, както и по-малко валежи също могат да накарат водата да поема свойствата на твърда вода.

Консултирането с доставчика на вода във вашия район е добра идея, ако искате да научите повече за това защо водата е твърда и дали нещо може да се направи по този въпрос. Въпреки това, повечето съоръжения за пречистване на вода може да не са в състояние да разрешат проблема, тъй като нямат необходимото съоръжение за отстраняване на магнезия и калция от водата. Това е така, защото оборудването, което е необходимо за филтриране на тези минерали от водата, обикновено е много скъпо.

Отрицателни ефекта, които къпането в твърда вода оказва на косата ви

Използването на твърда вода за косата може да причини много щети. Ето пет отрицателни ефекта, които къпането в твърда вода оказва на косата ви.

Косопад

Излишъкът от минерали, присъстващи в твърдата вода, може да доведе до различни проблеми на скалпа, като пърхот и сърбеж, което пък може да доведе до косопад.

Какво можете да направите по въпроса?

Направете си маска с рициново масло. То има естествените свойства да укрепва косата, което пък от друга страна насърчава растежа на косата и също така предотвратява косопада. Освен това, масажирането на косата с рициново масло също ще повиши притока на кръв и ще подобри цялостното здраве на косата ви. Рициновото масло може да предотврати преждевременното стареене и посивяване на косата и да запази косата по-тъмна и лъскава.

Пърхот

Почистването на косата с твърда вода затруднява продуктите да се разварят по-добре, което означава, че може да използвате повече шампоан, отколкото е необходимо. Също така, ако използвате твърда вода, ще забележите, че е по-трудно да отмиете шампоана напълно от косата си и често може да остане остатъка по скалпа ви. Това може да доведе до пърхот.

Какво можете да направите по въпроса?

Използвайте масло от чаено дърво. За да се намали проблемът с пърхота, можете да добавите няколко капки масло от чаено дърво в шампоана или дори в серума за коса, който използвате. Освен това, можете да добавите няколко капки етерично масло от чаеното дърво в маслото за коса, за да сте сигурни, че скалпът ви е добре подхранен и няма пърхот. Освен масло от чаено дърво, може да си направите маска с ябълков оцет. Киселинността в ябълковия оцет променя pH баланса на скалпа, което предотвратява образуването на дрожди. За да имате положителен ефект от ябълковия оцет като средство за предотвратяване на пърхот, смесете равни части ябълкови оцет и вода и го сложете в шишенце със спрей. Впръсквайте върху скалпа и масажирайте, за да се уверите, че се разпределя равномерно. Увийте косата си в кърпа и изчакайте около половин час до един час. Изплакнете, за да отстраните от косата си. Можете да правите това два пъти седмично, за да получите добри резултати.

Сухота на кожата на главата и сърбеж

Когато използвате твърда вода за почистване на скалпа и косата, често трябва да използвате твърде много продукт за образуването на пяна. Също така, фактът, че е трудно да се премахне остатъка от шампоана от скалпа ви заради твърдата вода, може да доведе до изключителна сухота и сърбеж на скалпа.

Какво можете да направите по въпроса?

Правете си масаж с кокосово масло. Затоплете кокосовото масло и го масажирайте с нежни движения по косата си, като се уверите, че го разпределяте равномерно по скалпа.

За най-добри резултати можете да правите това и през нощта. Кокосовото масло ще помогне да овлажните скалпа и да преотвратите сърбежа и сухотата. Изплакнете косата си сутрин или след един час.

Суха и начупена коса

Допълнителното количество минерали в твърдата вода може да остави косата ви суха и груба.

Какво можете да направите по въпроса?

Използвайте етерични масла за масаж. Етеричните масла като лавандулово масло, масло от чаено дърво, масло от мента и дори арганово масло могат да помогнат за значително намаляване на сухотата и да направят косата ви мека и гладка. Можете също така да го добавите към различни масла като кокосово масло, за да направите серум за коса.

Може ли косата ви да претърпи трайни увреждания, дължащи се на твърда вода?

Използването на твърда вода за измиване на косата може да причини много щети, но ако вземете правилните мерки, е възможно да се овладее увреждането и да се спрат уврежданията. Затова ви препоръчваме да си инсталирате филтър за вода на душа. Така ще сте спокойни за здравето на вашата коса. Като допълнение, може да използвате продукти, предназначени за употреба с твърда вода

Оставете коментар

Моля, бъдете учтиви. Благодарим Ви предварително.
Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *.

Фабриката на Bluefilters

Домашна система NL8

Система за пречистване на вода - мотаж под мивка.

Етикети

Софийска Вода Филтри за вода - цени активен въглен вода вредни химикали диспенсъри за вода домашен филтър за вода замърсена вода замърсяване замърсяване на водата замърсяване на водите замърсяване на подземните води източници на замърсяване кана за филтриране на вода монтаж монтиране обратна осмоза олово омекотяване на вода питейна вода пречистване на вода пречистване на водата пречистване на водите пречистване на отпадни води пречистване на отпадъчни води пречистване на питейна вода причини симптоми система за пречистване на вода системи за пречистване на вода системи за пречистване на питейна системи за пречистване на питейна вода твърда вода техници употреби филтри за вода филтри за питейна вода филтри за пречистване на вода филтрирана вода филтър за вода филтър за питейна вода филтър за пречистване на вода филтър с активен въглен за вода химикали чешмяна вода
Bluefilters България
ул. Георги Минчев 26 София, България 1505
Phone: +359879101043