Български | English

7 факта, заради които никога не трябва да купувате бутилирана вода

Категории: Филтри за вода

Купуването на бутилирана вода вреди на здравето и на околната среда

Замърсяване на околната среда с пластмасови бутилки.

Замърсяване на околната среда с пластмасови бутилки.
Doug Grinbergs / Flickr.com / CC BY

Пластмасовите бутилки за вода са се превърнали в неизменна част от ежедневието ни.  Купуваме си  бутилка с вода по път за работа или преди тренировка. Ежеседмично си взимаме и от големите галони с вода за вкъщи. По-голямата развасовка е по-изгодна. А и по рекламите все повтарят колко чиста е водата в бутилките. Не е като замърсената вода от остарялата ни ВиК система. А дали всичко това е истина? Ето 7 причини, поради които купуването на бутилираната вода се оказва опасно и непрактично.

1. Водата губи свежестта си след съхранение в пластмасов съд

Престояла вода в бутилки.

Застояла вода в бутилки.
Keoni Cabral / Flickr.com / CC BY

Усещали ли сте миризма на застояло от пластмасова бутилка с вода? Това съвсем не е случайно. Бутилките за вода масово се произвеждат от обикновена пореста пластмаса, която задържа миризми и микроорганизми, а и отделя вредни химични съединения. По тази причина няма как да съхраните свежестта на водата в пластмасов съд.

2. Пластмасовите бутилки отделят вредни за здравето утайки

На вид чиста и безвредна, водата от пластмасовите бутилки съдържа близо 25 000 химикала. Това установи екип от немски учени след нови изследвания по темата. Оказва се, че голяма част от тези химикали влияят на развитието на организма и блокират жизнено важни процеси в тялото. Особено опасно е въздействието им върху хормоналната система, което може да предизвика ред заболявания, включително увреждане на щитовидната жлеза, смущения в репродуктивната система, депресия и ракови заболявания.

3. Замърсяване на околната среда с пластмаса

3314227532_e338e91363_o

Замърсяване на околната среда с пластмасови бутилки.
Cesar Harada / Flickr.com / CC BY

Всеки час в околната среда се изхвърлят повече от 50 милиона броя пластмасови бутилки. „Голямо тихоокеанско боклукчийско петно“ (Great Pacific Garbage Patch) е сред най-тревожните резултати отзамърсяването с пластмасови отпадъци.  То представлява огромно плаващо бунище в Тихия океан, простиращо се от бреговете на Калифорния чак до Япония.  Учените предполагат, че то заема между 700 хил. до 15 млн.кв.км, което е от 0.41 до 8.1% от общата площ на океана. Петното е съставено главно от пластмаси, химически утайки и други отпадъци, като 80% от боклука идва от наземните площи. Лошите новини са, че бунището продължава да се разраства, като за последните 40 години, то е увеличило размерите си 100 пъти. Според специалисти за разграждането на една пластмасова бутилка са необходими средно 400 години. За да се спести това време, често пъти те се изгарят. От своя страна това води до отделянето на силно токсични химични съединения, които неминуемо попадат в нашите бели дробове.

4. Замърсяване на околната среда с газове от транспорта

7190921060_32799aa6a5_z

Замърсяване на околната среда с газове.

Друг важен фактор, който допринася за замърсяването на околната среда, е транспортирането на водата. В резултат от високото търсене на бутилирана вода, хранителните магазини получават доставки от хиляди литри вода всеки ден. Това, разбира се, е свързано с повече трафик и отделянето на все повече вредни емисии в атмосферата. Кой би предположил, че купуването на бутилирана вода може да има толкова негативни последици? Наскоро в Париж бе прието международно споразумение, според което световните лидери ще работят за значително намаляне на вредните емисии и разрешаване на климатичната криза. Това е исторически момент, тъй като за пръв път цялата световна общност се ангажира с действия по глобалния проблем. Ние, като разумни потребители, можем значително да допринесем към общата инициатива.

5. Неудобства при пазаруването

Обичате ли да ходите на фитнес? А да пазарувате? Аз също. Но не и когато ми се налага да комбинирам двете дейности. Разнасянето на тежки галони с вода от магазина до вкъщи съвсем не е сред най- приятните и разтоварващи занимания. По-скоро е доста „натоварващо“. А и както вече разбрахме, може да се окаже по-скъпо от редовните посещения във фитнес залата.

6. Защо трябва да пиете вода от другия край на България?

Нека се замислим: Защо е необходимо да харчим излишни пари и да си създаваме допълнителни неудобства, за да пием вода от другия край на страната? Нима в нашите населени места няма течаща вода? Единственото, за което трябва да се погрижим е нейното пречистване.

7. Цена в дългосрочен план

Както ви показахме в една от предишните ни статии, цената на бутилираната вода съвсем не е разумна в дългосрочен план. Закупуването на бутилирана вода за четиричленно семейство излиза средно  720 лева на година. Въпрос: Какво бихте си купили със 720 лева ако можехте да си ги спестявате от вода всяка година?  SPA почивка? Нов телевизор? А защо не шоколад? Много шоколад!

Най-екологичното решение: системи за пречистване на вода

Система за пречистване на вода - мотаж под мивка.

За щастие има начин да избегнем негативите на пластмасовите бутилки и в същото време да осигурим на семействата си непрестанен достъп до чиста питейна вода. Системите за пречистване на вода са модерно решение, което е напълно екологично и предлага висококачествена филтрация на водата. Продуктът се поставя директно под мивката и се поддържа от специалисти. За разликата от бутилираната вода той не замърсява околната среда с пластмаса и вредни емисии от транспорта. Не отлага токсични утайки във водата, която пием. Системите използват високоефективни методи като обратна осмоза и молекулярна ултрафилтрация, благорение на които пречистват водата хиляди пъти по-добре от филтриращите кани за вода. По този начин те се превръщат в удобен и здравословен източник на на вода вкъщи, но и изключително отговорен подход спрямо природата и околната среда.

 

 4,106 total views,  2 views today

Оставете коментар

Моля, бъдете учтиви. Благодарим Ви предварително.
Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *.

Фабриката на Bluefilters

Домашна система NL8

Система за пречистване на вода - мотаж под мивка.

Етикети

Софийска Вода Филтри за вода - цени активен въглен вода вредни химикали диспенсъри за вода домашен филтър за вода замърсена вода замърсяване замърсяване на водата замърсяване на водите замърсяване на подземните води източници на замърсяване кана за филтриране на вода монтаж монтиране обратна осмоза олово омекотяване на вода питейна вода пречистване на вода пречистване на водата пречистване на водите пречистване на отпадни води пречистване на отпадъчни води пречистване на питейна вода причини симптоми система за пречистване на вода системи за пречистване на вода системи за пречистване на питейна системи за пречистване на питейна вода твърда вода техници употреби филтри за вода филтри за питейна вода филтри за пречистване на вода филтрирана вода филтър за вода филтър за питейна вода филтър за пречистване на вода филтър с активен въглен за вода химикали чешмяна вода
Bluefilters България
ул. Георги Минчев 26 София, България 1505
Phone: +359879101043