Български | English

Борбата на човек за чиста вода

Категории: Филтри за вода

Нуждата от чиста вода по света въздейства сериозно на начина на живот на хората. Научете повече за това колко е сериозна борбата за вода.

Недостигът на вода вреди на целия ни живот

Водата свързва всеки аспект от живота. Днес 1 на 9 души нямат достъп до безопасна вода; 1 на 3 души нямат достъп до тоалетна. Повечето хора имат мобилен телефон, отколкото тоалетна.

Две трети от Земята е покрита с вода, но милиарди хора нямат достъп до чиста вода в развиващите се страни. Според доклада на Програмата на ООН за развитие (Water Governance for Reduction of Fighting), проблемите с водата и санитарните условия оказват непропорционално влияние върху жените и децата.

Жените и борбата за чиста вода

В развитите страни жените приемат за даденост, че чистата вода тече от кранчето на кухнята им, имат тоалетни и добра инфраструктура с канализация. Но в други части на света жените нямат тези удобства от първа необходимост. В много изостанали държави, поради традиционните роли на половете жените (и в резултат на това техните деца) носят отговорност за осигуряването на вода за домакинствата. Това много често означава да извървяват дълги разстояния или километри, за да набавят вода за семейството. Тези жени също така рядко разполагат с достъп до безопасни или частни санитарни съоръжения.

Жените са непропорционално засегнати от водната криза, тъй като те често са отговорни за събирането на вода. Това отнема време от работа, училище и грижа за семейството. Липсата на вода и канализация затваря жените в един цикъл на бедност. А ако жените имат достъп до безопасна и чиста вода всеки ден, те ще могат да развиват други умения извън традиционните си роли и да получат по-голяма автономия и независимост.

Кампанията One Drop насърчава достъпа до чиста вода и устойчиво управление на водите в общностите по света. Използвайки модела за устойчива интервенция, се развиват иновативни проекти за достъп и управление на водите в райони като Латинска Америка, Западна Африка и Азия. Програмите, започнали от самото създаване на кампанията, целят до края на 2014 г. да се промени достъпът до питейна вода и да се промени живота на 1 милион души.

One Drop е международна организация с нестопанска цел, създадена от основателя на Cirque du Soleil Ги Лалиберте, съсредоточена върху инициативите за вода. One Drop има проекти в Централна Америка, Индия и Западна Африка. В годишния си отчет за 2012 г. One Drop съобщи, че е увеличил финансирането с близо 52 милиона долара през последните пет години. Средствата бяха отпуснати за програми, предназначени да осигурят постоянна безопасна вода на над 340 000 души.

Децата и борбата за чиста вода

Децата често са отговорни за снабдяването с вода, за да помогнат на семействата си. Това отнема време – понякога децата в изостаналите държави не ходят на училище и нямат време за игри, защото трябва да осигурят чиста вода за домакинството. Достъпът до безопасна вода и канализация променя това. Установено е, че намаляването на времето, изразходвано за снабдяване с  вода, увеличава посещаването на училище на тези деца. Достъпът до безопасна вода дава на децата време за игра и възможност за светло бъдеще.

Снабдяване с  вода

През 2002 г. Организацията на обединените нации призна, че чистата вода за лични и домашни нужди е основно човешко право. Тя определя международната цел да се осигури достъп на всички хора до безопасна вода, хигиенизиране и хигиена до 2030 г. Вече малко повече от десетилетие организациите по света работят, за да направят тази директива реална.

Различни международни организации работят в насока осигуряване на достъп до вода и канализация. Те съдействат на общините и общностите, като предоставят помощ за развитие и изграждане на инфраструктура, за да подпомогнат развитието на самостоятелни и безопасни водоснабдителни и канализационни услуги.

500 хиляди деца под 5-годишна възраст умират всяка година с диария, причинена от заразена вода. А това е напълно предотвратимо, и въпреки това все още се случва по целия свят.

Достигането на целта на ООН за 2030 г. ще изисква инвестиране на 50 милиарда долара годишно за изграждане на липсващата санитарна инфраструктура в световен мащаб. За сравнение, в развитите страни потреблението на чиста питейна вода възлиза на около 300 литра на човек, което е в ярък контраст с африканските страни, които страдат от хронична липса на вода. В Сенегал средната консумация на вода е само 20 литра на човек на ден.

Другата страна на тази световна водна криза,  която засяга жените също толкова сериозно, колкото липсата на прясна вода – е липсата на подходящи санитарни услуги. Днес в много райони на света няма тоалетни, канализации или канализационни услуги. 4,1 милиарда души живеят в общности, където техните отпадъци не се събират. Всяка година има близо 1 милион смъртни случая, свързани с липсата на канализация, а лошата хигиена струва на световната икономика повече от 260 милиарда долара годишно.

Фаталните последици при новородени

Водната криза е здравна криза. Достъпът до безопасна вода и канализация означава възможност за подобряване на здравето и способността да се помогне за борба с болестите. Достъпът до безопасна вода означава подобряване на здравето на жените и момичетата, които вече не трябва да изминават километри за вода. Това означава намаляване на детската и майчината смъртност, повишено достойнство и намален психологически стрес за момичета и жени, намаляване на телесното нараняване при постоянно повдигане и пренасяне на тежки товари и  намаляване на риска от изнасилване, сексуално насилие и повишена безопасност, тъй като жените и момичетата не трябва да ходят на отдалечени и опасни места, за да се облекчат.

 1,807 total views,  1 views today

Оставете коментар

Моля, бъдете учтиви. Благодарим Ви предварително.
Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *.

Фабриката на Bluefilters

Домашна система NL8

Система за пречистване на вода - мотаж под мивка.

Етикети

Софийска Вода Филтри за вода - цени активен въглен вода вредни химикали диспенсъри за вода домашен филтър за вода замърсена вода замърсяване замърсяване на водата замърсяване на водите замърсяване на подземните води източници на замърсяване кана за филтриране на вода монтаж монтиране обратна осмоза олово омекотяване на вода питейна вода пречистване на вода пречистване на водата пречистване на водите пречистване на отпадни води пречистване на отпадъчни води пречистване на питейна вода причини симптоми система за пречистване на вода системи за пречистване на вода системи за пречистване на питейна системи за пречистване на питейна вода твърда вода техници употреби филтри за вода филтри за питейна вода филтри за пречистване на вода филтрирана вода филтър за вода филтър за питейна вода филтър за пречистване на вода филтър с активен въглен за вода химикали чешмяна вода
Bluefilters България
ул. Георги Минчев 26 София, България 1505
Phone: +359879101043