Български | English

Флуорид – отровата в нашата вода

Категории: Филтри за вода

Флуоридът е природен елемент, който се съдържа в почвата, въздуха и водата. Присъства, обаче, и в денталните продукти и питейната ни вода. Открийте какви са вредите и опасността от приема на флуорид.

Вреди, които предизвиква флуорът в нашата вода

Водата е най-големият директен източник на флуор. Флуорните води съдържат флуор над 1.5 мг/л. Биологично активният елемент флуор действа като стабилизатор на урината, възпрепятства утаяването на минерални соли и образуването на камъни и пясък в бъбреците. Флуорните води са високоефективни при профилактика на зъбен кариес.

Учените и лекарите са установили, че флуоридите изключително лесно се предозират и довеждат до негативни ефекти. Флуоридите причиняват артрит. Флуоридите са канцерогенни  чрез увреждане на генетичния материал на клетката, в която влизат. Повече от 10 000 души умират всяка година от рак, дължащ се на флуориди. Проучванията на учени от различни страни показват, че прилагането на флуориди води до намаляване на интелигентността и потискане волята на човека.

Какво е флуор и къде се съдържа?

Флуорът (F) е бледожълтеникав газ с остра задушлива миризма. Откриването му под формата на калциев флуорид дължим на Георгиус Агрикола. Това се случва през далечната 1529 г. След изолирането на флуора и възможността за лесен синтез на негови съединения, флуоридите са считани за едни от най-опасните замърсители на околната среда. Флуорът е микроелемент, свързан най-вече със здравето на зъбите и костите. Най-големият естествен източник на флуор е водата. Набавяме си го още чрез пастата за зъби, обогатена с флуор, чрез хранителни добавки, съдържащи флуор, чрез храната. В някои страни флуор слагат в млякото, хляба и в други храни. В пестицидите, с които обработват някои растения, също има флуор.

Флуориди са съединения, които комбинират елемента флуор с друго вещество, обикновено метал. Примерите включват натриев флуорид, калаен флуорид и флуорид монофлуорофосфат (MFF флуорид). Някои флуориди се срещат естествено в почвата, въздуха или водата, въпреки че нивата на флуорид могат да се различават значително. Почти всяка вода има някакъв флуорид. Флуорид също се среща в растителните и животинските източници на храна.

Как се произвежда флуорът?

Флуоридите са основни отпадни продукти в алуминиевата промишленост и при производството на изкуствени торове. До средата на 40-те години на нашия век флуоридите (съединения на флуора) са смятани за едни от най-опасните замърсители на околната среда. Още през 1850 г. флуоридни емисии от желязната и медната индустрия отравят хора и животни и унищожават реколтата.

Флуоридите, които се пускат в питейната вода, са замърсени с различни други токсични и/или канцерогенни метали и съединения с кумулативен ефект – алуминий, арсеник, радий. Флуоридите са главните причинители за унищожаването на растителността и смъртта на животните в околността на големите предприятия. Те са били причина за многобройни съдебни процеси срещу индустриалното производство и през миналия, и през нашия век.

Митове за положителните свойства на флуора

Ползата от външния прием на флуор, дори и в дози, считани за безопасни, е спорна. Голяма част от научните изследвания показват, че добавянето на флуорид не предпазва зъбите на децата и възрастните. Кариесът не е флуорнедоимъчно заболяване, а се развива най-често в резултат на хранене с рафинирана въглехидратна храна. Допълнителен фактор е недостатъчната хигиена на устната кухина. Приемът на флуориди при ниско количество на калций в храната, доказано води до повече кариеси, а не до тяхното намаляване. Използването на флуориди в добавка към вода и паста за зъби и мляко може да превиши безопасното ниво на флуоридния прием.

Какви са вредите от флуора във водата?

Неотдавнашно проучване в Lancet, най-старото и най-престижното медицинско списание в света, наскоро идентифицира флуорид (заедно с арсеник, олово и живак) като един от единадесетте основни невротоксични химикала, замесени в пандемията на невроразвиващите увреждания при деца, включително аутизъм, дефицит на хиперактивност, дислексия и други когнитивни увреждания. Според Закона за консумация на питейна вода в САЩ е незаконно да се изхвърля флуорид в езера, потоци и океани.

Не е натурална, а токсична добавка

Повечето хора не знаят, че типът флуорид, добавен към водоснабдяването в някои страни, повечето пасти за зъби и много напитки и храни обикновено е отпадъчен продукт от ядрената, алуминиевата и фосфатната (торовите) индустрии. Флуоридът е толкова токсичен, че освен че е основна съставка в отровите за плъхове и хлебарки,  вредители и растителни пестициди,  също е активна съставка в анестетичните, хипнотичните и психиатричните лекарства, както и нервния газ, използван от военните.

Опасен за много органи

Обикновено повечето флуорид, който влиза в тялото, не е лесен за елиминиране и се натрупва в костите и зъбите. Напоследък е открито, че се натрупва и в щитовидната жлеза, както и в епифизната и хипофизната жлеза, разположени в средата на мозъка. И ако имате проблеми с бъбреците, добре е известно, че трябва да избягвате флуор и флуорирана вода на всяка цена или да рискувате животозастрашаващи последици. Йодът и флуоридът принадлежат към семейството съединения, познати като халогени. Въпреки че йодът е от полза за щитовидната жлеза, флуоридът не е такъв. Въпреки това, поради сходствата, щитовидната жлеза може да абсорбира флуорид вместо йод. Това е лошо.

Флуоридът е токсичен за бъбреците и е докладвана по-висока честота на хронично бъбречно заболяване в райони, където водата съдържа високи нива на флуорид. Според китайски изследователи, нивото на флуорид от 2 mg / L е всичко, което е необходимо, за да причини увреждане на бъбреците при деца. Докато нивата на флуориране на водата често са много по-ниски от това, флуоридното бомбардиране продължава с паста за зъби и други източници.

Изследванията показват, че експозицията на флуорид причинява сърдечно-съдово възпаление и атеросклероза. Други изследвания са търсили ефект върху кръвното налягане, но са имали смесени резултати. Независимо от това, въпреки че сърдечно-съдовите заболявания могат да имат много причини, доказателствата и историята показват, че честотата им се увеличава при излагане на флуорид.

Опасен за бебета

Бебетата, на които е давана флуорирана вода, имат не само по-голяма вероятност да развият зъбна флуороза, но могат да имат и намален резултат от IQ. Всъщност метаанализът на университета в Харвард, финансиран от Националните здравни институти, заключава, че децата, живеещи в райони с високо флуорирана вода, имат „значително по-ниски“ резултати от IQ, отколкото тези, които живеят в слабо флуоридни райони. Американската стоматологична асоциация всъщност съветва родителите да избягват да дават на бебетата флуорирана вода или да я използват.

Кърмачетата, които консумират формула, направена с флуорирана вода от чешмата, могат да консумират до 1200 микрограма флуорид или около 100 пъти повече от препоръчаните количества. Такива „шпайкове“ на експозиция на флуорид в ранна детска възраст не дават известно предимство на зъбите, но имат много известни вредни ефекти.

Държави, в които флуорирането на вода е забранено

Най-развитите държави не флуорират питейната си вода. В България също не се флуорира питейната вода. В Западна Европа, например, 97% от населението пие вода без флуорид. При държавите, консумиращи флуорирана вода не се наблюдават по-малко кариеси от държавите, консумиращи не-флуорирана вода.

Флуорирането на водата е забранено или никога не се прилагало в Дания – забранено, Норвегия, Австрия, Франция, Холандия, Германия – забранено, Белгия, Финландия, Люксембург, Швеция – забранено, Северна Ирландия, Чехия и др.

 35,536 total views,  8 views today

8 коментари

E.

21.05.2019 в 22:25

Разбира се, флуорид в България не се добавя към водата, но какво значат някакви си факти.

Ако не направите уточнението в статията, ще подам оплакване в КЗП за умишлено манипулиране на информация, за да си продавате филтрите.

А и половината от твърденията ви са откровено погрешни. 😉

Христо Пенев

01.06.2019 в 15:27

Здравейте, благодарим Ви, че сте прочели статията ни.

В последният абзац на тескта има конкретна информация за България, за да бъдем максимално коректни към читателите ни. Можете да проверите това в текста (не е променян) „Най-развитите държави не флуорират питейната си вода. В България също не се флуорира питейната вода. В Западна Европа, например, 97% от населението пие вода без флуорид.“

Моля да ни извините, ако сте останали заблудени от текста и не сте успяли да прочетете цялата статия.

Всички наши статии са с познавателен характер, като авторите ни се стремят да правят текста интересен и четим. Разчитаме на световни източници на данни и се стремим информацията да бъде максимално достоверна. Пишете ни, ако имате конкретни препоръки към нас 🙂

Поздрави,
екипът на Блуфилтърс България

Радослав

21.10.2021 в 17:53

Това не е така. На много бутилки с пластмасова вода можете да видите на самия етикет с малки букви пише, че съдържа флуориди! Хората просто са крайно незаинтересовани, не четат, не са вежливи и са дъното на Здравната верига. Водата в България съдържа флуорид. Купете си един Велинград или Михалково и си го пише най-безсрамно на етикета. Преди и Девин бяха така, но нали са монопол и са го махнали. На някои Горна баня стекове също го пише, както и много други. Най-малкото занесете водата да ви я тестват в лаборатория и хипохлорид ще намерят сигурно. Предфилтърни системи, йонизатори за алкална вода за НАЙ-ВАЖНАТА ПРИДОБИВКА ВКЪЩИ! НАЙ-ДОБРАТА МИ ИНВЕСТИЦИЯ Е ПРЕДФИЛТЪРНАТА СИСТЕМА, КОЯТО МИ БЕ ПОСТАВЕНА И ЙОНИЗАТОРА ЗА АЛКАЛНА ВОДА. Мислете докато е време. Най-вече, ако сте с малки деца вкъщи и искате да са здрави!

Георги

22.08.2019 в 11:47

Живея в Англия, и тук в големи части от страната фодата се флуоризира! Абсолютно незаконно между другото, това наистина е гнусно! В България никога не бива да се допуска такова нещо, Флуорът е отрова, на никакви кариеси не влияе, просто евреите си намериха предтекст да се освобождават безплатно от остатъчния материал на химическите си заводи! Хората трябва да мислят повече , а не да вярват на продажни лекари!

Павлина Колева

16.10.2019 в 12:10

Тази публикация съдържа откровено невярна информация!
Ето достоверни източници на истинката позиция на Светованта здравна организация и Световната денталан федерация по въпроса:
https://www.who.int/oral_health/publications/cdoe319to321/en/
https://www.who.int/water_sanitation_health/dwq/nutfluoride.pdf
https://www.fdiworlddental.org/resources/policy-statements-and-resolutions/promoting-oral-health-through-water-fluoridation
Текстове като този подвеждат много читатели и индиректно вредят на денталното здраве на много от тях.

Бойко Анастасов

12.12.2019 в 20:11

За щастие всеки развиващ се човек ще разбере , че информацията , която сте качили не се основава на истината. И въпреки това имате право да я смятате за истинна , но недейте да я налагате . Всеки има право на собствен избор.

Др. Тургай дер матахара

13.08.2021 в 20:54

Че СЗО не са ли против човечеството?!
Не са ли те които правят геноцид на човечеството в момента? Който не е вземал флоурид в повече количества, може да разбере какво искам да кажа …. И успех с преспиването на хора!!!!!

Христо Пенев

17.10.2019 в 11:30

Здравейте Павлина, благодарим Ви за това, че сте прочели статията ни и се интересувате от темата. Добавянето на флуор във водата, поне според нас и според най-развитите страни в света е вредно и съвсем няма за цел да подобри денталното здраве на хората 🙂 Бихте ли изказали своето мнение относно това коя част от информацията в статията ни е невярна? Премахваме изречението със СЗО, има доста материали по темата и съвременни анализи, които могат да бъдат прочетени и със сигурност материята е спорна според много от тях, но не забравяйте и за лобитата на местата където добавянето на флуор във водата има финансови изгоди (най-вече индустриалното производство).

Оставете коментар

Моля, бъдете учтиви. Благодарим Ви предварително.
Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *.

Фабриката на Bluefilters

Домашна система NL8

Система за пречистване на вода - мотаж под мивка.

Етикети

Софийска Вода Филтри за вода - цени активен въглен вода вредни химикали диспенсъри за вода домашен филтър за вода замърсена вода замърсяване замърсяване на водата замърсяване на водите замърсяване на подземните води източници на замърсяване кана за филтриране на вода монтаж монтиране обратна осмоза олово омекотяване на вода питейна вода пречистване на вода пречистване на водата пречистване на водите пречистване на отпадни води пречистване на отпадъчни води пречистване на питейна вода причини симптоми система за пречистване на вода системи за пречистване на вода системи за пречистване на питейна системи за пречистване на питейна вода твърда вода техници употреби филтри за вода филтри за питейна вода филтри за пречистване на вода филтрирана вода филтър за вода филтър за питейна вода филтър за пречистване на вода филтър с активен въглен за вода химикали чешмяна вода
Bluefilters България
ул. Георги Минчев 26 София, България 1505
Phone: +359879101043