Български | English

Качеството на водата по света – къде се нарежда България?

Категории: Филтри за вода

чиста питейна вода

Можете ли да предположите колко точно е водата на Земята? Точният процент е 71% – това е водата в океаните, ледниците, реките, езерата. Но от всичката вода на планетата ни, ние, хората можем да използваме доста по-малък процент за пиене. Водата е основен източник на живот за човека – тя се използва за пиене, готвене, къпане и редица важни за нас процеси. Затова е от изключително важно значение какво е качеството на водата, която консумираме. Един от основните критерии за качество на живот е качеството на питейната вода в домовете ни. В тази насока статистиката звучи стряскащо – около 2 милиарда души по света пият вода от замърсени източници! В България качеството на питейната вода се определя и контролира с Наредба 9.

Чистата питейна вода – основен проблем пред човечеството

Колко хора имат достъп до чиста и безопасна вода? Откъде си набавят питейна вода и колко плащат за това? Нов доклад на Програмата за съвместно наблюдение на Световната здравна организация (СЗО) и UNICEF (УНИЦЕФ) анализира данните за питейната вода през последните 17 години, за да направи подробен преглед на състоянието на достъпа до питейна вода днес. Според последните анализи един от всеки десети човек на Земята все още пие вода от замърсени източници или през 2015 г. 663 милиона души нямат достъп до чиста питейна вода. Огромни неравенства продължават да съществуват между различните държави и качеството на водата. Почти половината от хората, които пият вода от незащитени източници, живеят в Африка.

На юг от Сахара много хора трябва да пътуват повече от 30 минути, дори час, за да си набавят чиста питейна вода. В повечето страни по-голямата част от хората имат тръбопровод в дома си, откъдето си набавят чиста вода. Но в някои региони, особено в бедните страни, достъпът до чиста вода се оказва трудна задача. Обикновено жените и момичетата отговарят за това, като ежедневно набавят вода за нуждите на семействата си. В някои провинции в Южна Африка водоснабдяването в 60% от домакинствата често бива прекъсвано за два дни или дори повече. Това е друг основен проблем – невъзможността за достъп до питейна вода всеки ден.

5 страни с най-замърсена питейна вода

  • Бахрейн

Качеството на питейна вода в Бахрейн не е никак добра, но това е обяснимо, предвид факта, че в страната въздухът е един от най-мръсните в света. Голяма част от населението няма достъп до водопровод.

Нигерия вода

В Нигерия достъпът до питейна вода е труден

  • Нигерия

В страната голям процент от водата и водоснабдителната мрежа или липсва, или е изключително мръсна и некачествена. Така близо 4 милиона души нямат реално достъп до чиста питейна вода.

  • Судан

5,1 милиона души страдат от липса на чиста вода и адекватни санитарно-хигиенни условия. Като резултат от сезонното засушаване липсата на достатъчно вода засилва конкуренцията за вода между хората и животните, вследствие на което и без това оскъдните водоизточници се използват прекомерно. Липсата на адекватни санитарно-хигиенни условия и недобрите хигиенни практики водят до разпространения на заболявания.

  • Малдивите

За повечето хора Малдивите е приказно място за почивка, една екзотика, различна от познатото ни ежедневие. Но нещата не стоят съвсем така за местното население. Достъпът до чиста питейна вода за живеещите на Малдивите е труден и понякога – на доста големи разстояния.

  • Китай

Една от най-големите страни в света има голям проблем с чистата вода. Според китайските статистични данни 40% от водата на повърхността в Китай се подлага на обработка и вече след това се използва за промишлени и земеделски нужди. През 2006 година, почти половината от главните градове на Китай не отговарят на стандартите за качество на питейната вода, а една трета от взетите водни проби от водата на повърхността се считат за изключително замърсени.

5 страни с най-чиста питейна вода

  • Бразилия

В страната пият чиста вода, тъй като подобно на други държави, в Бразилия има строги закони, които следят качеството на питейната вода. Въпреки това не са изключени и чести нарушения, като изливане на фекални води в реките. Проблем е и че голяма част от населението на страната няма канализация.

  • Русия

В Русия около 70% от питейната вода идва от повърхностните води и 30% – от подпочвените води. Една четвърт от чистата вода на Земята се намира в Русия – от подземни извори и реки. Средната употреба на вода за битови нужди е 248 литра на ден.

  • Италия

Водоснабдяването и канализацията в Италия се характеризира с много добро качество и услуги. Освен това, цените са едни от най-достъпните в Европа. Например, средната месечна жилищна сметка за вода и канализация в Италия е 20 евро в сравнение с 31 евро във Франция.

Швейцария чиста вода

Швейцария може да се похвали не само с невероятна природа, но и с ресурсите си от чиста вода

  • Швейцария

Тази европейска страна, освен че се грижи добре за населението си, не изоставя и природата си. Това е една от най-екологичните страни не само в Европа, с изключително чист въздух и вода. Достъпът до чиста питейна вода е напълно възможен за по-голямата част от жителите.

  • САЩ

На чиста вода се радват и в Щатите. Там грижата за водните ресурси е поставена като основен приоритет. Американците може да не пият толкова много вода, колкото безалкохолни газирани напитки, но за сметка на това достъпът им до чиста вода е осигурен безпроблемно. Всяко семейство има чиста вода от чешмите си.

Къде се нарежда България в световните индекси за чиста питейна вода?

Водоснабдяването с чиста питейна вода в България не е на достатъчно добро ниво. Фактите са категорични – у нас 14 от 29 града имат огнища на замърсяване на питейната вода. Един от основните проблеми пред достъпа до качествена питейна вода е остарялата ВиК мрежа в страната ни.

Водещ недостатък на питейната вода в България е наличието на нитрати, бактерии и високо съдържание на хлор в нея. Това показва изследване на Асоциация „Активни потребители”. В проучването са анализирани 52 проби, събрани от 29 града. Установеният процент на отклонение от стандартите е изключително висок. Най-многобройни са случаите с установено високо присъствие на активен хлор. Прехлорирането е вследствие от неправилно дозиране от страна на операторите на водоснабдителните дружества. Във високи концентрации хлорът взаимодейства с органичните съединения във водата, което води до образуване на канцерогенни вещества. Нещо повече, хлорът повишава корозията по водопреносната мрежа и по този начин увеличава количествата на тежките метали във водата, които също имат канцерогенно действие.

чиста питейна вода

Установява се и фекално замърсяване на питейната вода в някои райони. Обикновено колиформите и бактериите от вида Еscherichia coli, които са най-честия замърсител в малките населени места и крайпътни чешми например, не са опасни за здравето на хората. Могат да предизвикат хранителен дискомфорт, натравяния а при определени обстоятелства, обаче, някои щамове на Еscherichia coli могат да станат патогенни. В световен мащаб има хиляди смъртни случаи годишно предизвикани от Еscherichia coli, поети чрез храната или водата. Освен това наличието на тези бактерии е индикатор за потенциалното присъствие в питейната вода на други по-опасни патогени, като дизинтерия, тиф, холера, някои вируси и др. Поради тези причини дезинфекцията и контрола на микроорганизмите в питейната вода са приоритет за всеки ВиК оператор. Най-добрият начин за ефективното им премахване от водата в домашни условия е със специални ултравиолетови лампи.

Установено е и наднормено количество нитрати (50 мг/л и повече) във водата в някои райони в България. Това показва, че съдържанието на нитрати в питейните води е сериозен проблем за България. А пречистването на питейната вода от нитрати е специфичен процес. Обикновено това се прави с йонообменни колони.

Доколко всеки един от нас е доволен от качеството на водата в дома си е строго индивидуално и наличието на проблеми е редно задължително да се установяват чрез съответните анализи в РЗИ и да се докладват за отстраняване от съответното водоснабдително дружество.

А Вие доволни ли сте от качеството на водата в дома си?

 26,142 total views,  6 views today

1 коментар

Георги Георгиев

04.10.2021 в 6:59

Живея в Перник и всеки ден се извъшват ремонти за подмяна на тръби с четири бригади. Това явно не е достатъчно – непрекъснато избиват течове. Явно трябва да се смени цялата водопреносна мрежа.

Оставете коментар

Моля, бъдете учтиви. Благодарим Ви предварително.
Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *.

Фабриката на Bluefilters

Домашна система NL8

Система за пречистване на вода - мотаж под мивка.

Етикети

Софийска Вода Филтри за вода - цени активен въглен вода вредни химикали диспенсъри за вода домашен филтър за вода замърсена вода замърсяване замърсяване на водата замърсяване на водите замърсяване на подземните води източници на замърсяване кана за филтриране на вода монтаж монтиране обратна осмоза олово омекотяване на вода питейна вода пречистване на вода пречистване на водата пречистване на водите пречистване на отпадни води пречистване на отпадъчни води пречистване на питейна вода причини симптоми система за пречистване на вода системи за пречистване на вода системи за пречистване на питейна системи за пречистване на питейна вода твърда вода техници употреби филтри за вода филтри за питейна вода филтри за пречистване на вода филтрирана вода филтър за вода филтър за питейна вода филтър за пречистване на вода филтър с активен въглен за вода химикали чешмяна вода
Bluefilters България
ул. Георги Минчев 26 София, България 1505
Phone: +359879101043