Български | English

Кана за Филтриране на Вода или Филтрираща Система, Какво да Изберем?

Категории: Филтри за вода

Предимствата и недостатъците на каните за пречистване на вода

филтриране на вода

Дете пиещо чиста вода
Mauricio Alves / www.flickr.com / CC BY

Знаем ли какво пием? Нужно ли е да филтрираме водата, която приемаме? Начинът на филтрация се оказва много по-важен отколкото предполагаме.

На вид чиста и безопасна, чешмяната вода в България често съдържа опасни за здравето микроорганизми и вещества. По тази причина все повече домакинства прибягват до допълнителната филтрация на водата. За да осигурим ефективно пречистване, обаче, е необходимо да бъдем добре информирани относно продуктите и видовете филтрация.

Защо каните за филтриране са толкова популярни

Един от най-популярните варианти за пречистване са филтриращите кани. Ниската им цена и широкото разпространение на пазара ги прави евтина и лесно достъпна придобивка. А после?…Е, после плюсовете свършват и започват минусите.

Кана за вода в хладилник

Кана за филтриране на вода.
Alin S Living with Autism / www.flickr.com / CC BY

Недостатъци на каните за филтриране

Един от най-проблемните фактори е качеството на филтрация. Взираме се във филтрираната вода в каната и тя ни изглежда съвсем чиста. Опитваме я на вкус и ни се струва, че това е така. Нещо повече, иска ни се да вярваме, че е така. За съжаление, в този случай привидният външен вид и оптимизмът не са достатъчни.

Нека погледнем фактите. Водещи марки на българския пазар предоставят следните сходни характеристики на филтриращите кани:

Характеристика на водата след пречистване с кана.

Нека вземем средния период от ресурса на филтъра като извадка. Искате ли децата и семейството ви да пият 2% от хлороорганичните съединения, 5 % от бензола, 3% от фенола, 3% от пестицидите и 1% от тежките метали, съдържащи се в „пречистената“ вода на масата?

Готови ли сте да поемете този риск? А какво ще се случи, когато използвате 100% от ресурса на филтъра? Единият вариант е да направите компромис и с готовност да приемате по няколко процента повече пестициди и тежки метали с всяка глътка. Въпрос на вкус, нали? А другият? Другият е редовно за заменяте стария филтър с нов, което, както сами се досещате, ще бъде свързано с нови разходи. Както е казал народът, евтиното често излиза скъпо.

А има ли трети вариант? Има, разбира се! Все повече информирани и загрижени за здравето си хора се обръщат именно към него.

Фундаменталните проблеми на всички кани за пречистване на вода

Повечето филтриращи кани разполагат само с един филтър, който не би могъл да осигури качествено пречистване на водата. За да се събере в кана удобна за употреба, той също трябва да е достатъчно малък размер. Това, от своя страна води до компромиси при пречистването. Друг фундаментален проблем е липсата на достатъчно налягане, което е необходимо за висококачествена филтрация.

Тук идват на помощ новите технологии.

Защо системите за пречистване на вода под мивката са по-доброто решение

Система за пречистване на вода - мотаж под мивка.

Едно от най-ефективните решения са системите за пречистване на вода, монтирани под мивката. С помощта на няколко филтъра (седиментен и за фини частици) и високо налягане, те използват модерни методи като ултрафилтрация и обратна осмоза. При обратната осмоза под действието на налягането, водата минава през специална мембрана с микропорести дупки с размера на водната молекула.  По този начин системата пропуска единствено водните молекули и отстранява всички замърсители като вируси, бактерии, паразити, тежки метали, пестициди и неорганични химически вещества. Доказано е, че тези системи пречистват водата в пъти по-добре от всички други филтри, предлагани  до момента.

Сравнение на филтрацията на каните и системите за пречистване на вода

И все пак, на какво се дължи по-високата ефективност на филтриращите системи? Нека погледнем таблицата и да сравним филтрацията на частици при различните технологии.

Филтрация на вода - частици

Филтриращите кани пречистват частици с размер максимум до 5-1 микрометра. Това означава, че те могат да ни предпазят само от по-едрите замърсители, но не и от опасните ендотоксини, вируси, хербициди и пестициди, съдържащи се във водата. От друга страна, обратната осмоза пречиства от 0,001 микрометър надолу (ако трябва да сме точни до 0,0001 микрометра). Това е между 1000 и 5000 пъти по-добре отколкото обикновените филтри на каните.

Други предимства на системите за пречистване на вода

Системите монтирани под мивката ни осигуряват непрекъснат достъп до чиста и вкусна вода, която можем да използваме за пиене, готвене, миене и дори чистене, без да се притесняваме от ограничения в обема. Ето пример за основните предимства и недостатъци на двете решения:

Митът за високите цени на системите за пречистване на вода

В предишната ни статия ви показахме разликите в цените на различните варианти за филтрация. Макар и по-скъпи като първоначална инвестиция, модерните системи за пречистване се изплащат в рамките на година и ни предлагат качество на най-високо ниво. От друга страна, бутилираната вода и филтриращите кани са свързани с постоянни разходи, но и повече рискове за здравето у дома.

Добрите новини са, че сега има начин да си осигурим чиста и здравословна вода вкъщи. Световният лидер в производството на системи за пречистване на вода вече е в България. Bluefilters предлага богат избор от системи за пречистване на вода, които отговарят на нуждите и предпочитанията на всяко домакинство. Останалото зависи от нас. Желаем ли да инвестираме в по-добро здраве и по-добър живот за семействата си? Нима има по-добра инвестиция от тази?

 12,020 total views,  5 views today

1 коментар

Марио

06.01.2021 в 18:47

Браво, пиленце.

Оставете коментар

Моля, бъдете учтиви. Благодарим Ви предварително.
Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *.

Фабриката на Bluefilters

Домашна система NL8

Система за пречистване на вода - мотаж под мивка.

Етикети

Софийска Вода Филтри за вода - цени активен въглен вода вредни химикали диспенсъри за вода домашен филтър за вода замърсена вода замърсяване замърсяване на водата замърсяване на водите замърсяване на подземните води източници на замърсяване кана за филтриране на вода монтаж монтиране обратна осмоза олово омекотяване на вода питейна вода пречистване на вода пречистване на водата пречистване на водите пречистване на отпадни води пречистване на отпадъчни води пречистване на питейна вода причини симптоми система за пречистване на вода системи за пречистване на вода системи за пречистване на питейна системи за пречистване на питейна вода твърда вода техници употреби филтри за вода филтри за питейна вода филтри за пречистване на вода филтрирана вода филтър за вода филтър за питейна вода филтър за пречистване на вода филтър с активен въглен за вода химикали чешмяна вода
Bluefilters България
ул. Георги Минчев 26 София, България 1505
Phone: +359879101043