Български | English

Проучване: Черно море е сред най-замърсените с пластмаса

Категории: Филтри за вода

В Черно море се вливат 4.2 тона пластмаса на ден само от Дунав, а отпадъците, изхвърлени за едно лято могат да покрият повърхността на всички български плажове. Какви са последствията от това и какви мерки биват предприети от организации?

Черно море – дом на огромно количество пластмаса

Черно море е вътрешно море между Югоизточна Европа и Мала Азия. То е едно от най-изолираните от Световния океан.

Чистите води в открито море имат син до зеленикаво-син цвят, а край бреговете – най-често зелен цвят. Прозрачността на водата в открито море достига 30 m, а край бреговете е 1-2 m.

Последните изследвания показват, че Черно море е едно от най-замърсените с пластмаса и отпадъци морета в света. Според актуални данни на учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН, като част от кампанията на „Грийнпийс“ – България за намаляване на пластмасовото замърсяване, е установено, че пластмасата, която хората изхвърлят в Черно море само за едно лято, може да покрие повърхността на всичките плажове по Черноморието. Теренното проучване е проведено от борда на кораба Rainbow Warrior в три дни, между 8 и 10 август 2017 г., и е изпълнено съвместно с активисти и доброволци на „Грийнпийс“.

Други замърсители

Общото морско замърсяване е разделено на 7 основни категории: материали, изкуствени полимери (пластмаси), гума, текстил, хартия или картон, обработено дърво и метал. Резултатите показват, че най-висок дял имат пластмасите (90 – 100%). Сортирането на отделните проби е извършено според техните размери, тегло, тип на намерените предмети, изменения в цвета или формата (които показват престоя им във водата).

Основният извод е, че най-големият замърсител са малките пластмасови отпадъци, които са заплаха за морските обитатели, птиците, а и хората. Според данните на изследването, най-сериозно е замърсяването около нос Калиакра и при устието на р. Камчия – на квадратен километър се откриват средно 429 000 частици.

Последствия

Пластмасата за еднократна употреба никога не изчезва напълно. Опаковки, торби и чаши, които сме ползвали за 10 минути, веднъж попаднали в морето, се разграждат на малки частици, където се носят от теченията със стотици години. Те стават и храна на морските обитатели. Голяма част от замърсяването, което видяхме по време на изследването, идваше от брега – пластмасови шишета и чаши, опаковки на солети, вафли – пластмаса, която е в ежедневието ни, коментира Деница Петрова от „Грийнпийс“ – България. Микропластмасата в Черноморието ни е колкото в най-замърсените морета в света, сочат данните на „Грийнпийс“. Микропластмасовите елементи наброяват средно 429 000 частици на квадратен километър. Замърсяването на българското Черноморие с микропластмаса е сходно с това в Балтийско море и Северозападното Средиземноморие – едни от най-замърсените водни басейни в света.

Бозайници и риби се хранят с пластмаса

Проучването установи също така бързо покачване на повърхността на отровния слой водороден сулфид в морето, потенциално задушаване на животни и планктон във вода, по-малка от 100 метра дълбочина, с вероятност за виновни промени в климата. Но има и ярки петна, показва проучването.

Черно море е дом на хиляди делфини, което предполага, че рибните запаси може да не са толкова ниски, колкото в други морета. Освен това по-плитките северозападни води на Черно море изглеждаха по-здрави, след като ЕС инвестира 13 милиарда евро за възстановяване на басейна на река Дунав.

Нивата на кислород падат драстично

Токсичността и липсата на кислород от дълбините на Черно море се приближават към повърхността, показва ново изследване. Сравнявайки измервания, събрани от 1955 до 2013 г., изследователите открили, че богатият на кислород най-горен слой на морето се е свил с повече от една трета от 140 метра до 90 метра дълбочина през последните години. Този кислороден слой поддържа морската екосистема и разделя атмосферата от най-големия резервоар на отровен газ и сероводород в света.

Проекти в Черно море

Черно море има два пъти по-плаващ пластмасов материал, отколкото всяко друго море в Европа, според екологично проучване, финансирано от Европейския съюз (ЕС) и Програмата на ООН за развитие (ПРООН). Използвайки нови техники за вземане на проби, проучването идентифицира и 145 замърсители във вода, риба и мекотели, включително забавители на горенето, живак, фармацевтични продукти и компоненти, използвани в лосиона за слънце. Те се съхраняват в първата морска база от този вид. Изследването е проведено в териториалните води на Грузия, Руската федерация и Украйна от екип от 20 учени.

“Грийнпийс” – “Свободни от пластмаса”

За да насърчи хората да предприемат действия, ПРООН разработи мобилно приложение, наречено „Black Sea SaveBook“, което позволява на всеки да гео-локализира водни растения и мекотели, делфини и морски отпадъци. Тези данни се обработват в Украйна. Само миналата година, ПРООН мобилизира стотици доброволци, за да почисти плажовете и инвентара. Проучването потвърждава жизненоважното значение на намаляването на разпространението на токсични химикали в обращение, настоявайки правителствата да спрат разпространението на пластмасови отпадъци и да премахнат или забранят устойчивите замърсители.

Европейски съюз и UNDP

Програмата на ООН за развитие – ПРООН (United Nations Development Programme, UNDP) е глобалната мрежа на ООН за развитие, която прокарва промени и осъществява обмен на знания, опит и ресурси между държавите, за да помага на хората да градят по-добър живот. ПРООН оперира в 177 държави и работи съвместно с тях, върху собствените решения на глобалните и национални проблеми, съпътстващи развитието им. Програмата работи с местните власти, за да им помогне при решаване на проблеми.

Как да използваме по-малко пластмаса?

Пластмасата за еднократна употреба никога не изчезва напълно. Веднъж попаднали в морето, опаковки, торби и чаши, които сме ползвали за 10 минути, се разграждат на малки частици и се носят от теченията стотици години. Те стават храна на морските обитатели. Пластмасовите опаковки, които изхвърляме в България само за едно лято, биха покрили повърхността на всичките ни морски плажове, посочват от „Грийнпийс“ – България. Авторите на изследването препоръчват подобни проучвания да продължават да се правят по цялата брегова линия и в различни сезони, за да може да се добие още по-добра представа за нивата на замърсяване на Черно море. А наскоро ЕК прие първата по рода си всеобща европейска стратегия за пластмасите. В нея Комисията предложи всички пластмасови опаковки на пазара на ЕС да подлежат на преработка до 2030 г., потреблението на пластмаси за еднократна употреба да се намали, а преднамерената употреба на пластмасови микрочастици да бъде ограничена.

Пречистена чешмяна вода

Европейската комисия подготвя промени в Директивата за питейната вода, които целят подобряване на достъпа на гражданите до водоснабдяване и подобряване на качеството на водата за пиене. 23 милиона от 500-те милиона европейци все още нямат достъп да питейна вода. Брюксел ще изисква от държавите-членки да подобрят достъпа до вода за пиене. Еврокомисията ще разшири и списъка с вредни вещества, които не трябва да се съдържат в питейната вода. С мерките Брюксел се надява да окуражи хората да пият повече вода от чешмата.

 6,259 total views,  3 views today

Оставете коментар

Моля, бъдете учтиви. Благодарим Ви предварително.
Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *.

Фабриката на Bluefilters

Домашна система NL8

Система за пречистване на вода - мотаж под мивка.

Етикети

Софийска Вода Филтри за вода - цени активен въглен вода вредни химикали диспенсъри за вода домашен филтър за вода замърсена вода замърсяване замърсяване на водата замърсяване на водите замърсяване на подземните води източници на замърсяване кана за филтриране на вода монтаж монтиране обратна осмоза олово омекотяване на вода питейна вода пречистване на вода пречистване на водата пречистване на водите пречистване на отпадни води пречистване на отпадъчни води пречистване на питейна вода причини симптоми система за пречистване на вода системи за пречистване на вода системи за пречистване на питейна системи за пречистване на питейна вода твърда вода техници употреби филтри за вода филтри за питейна вода филтри за пречистване на вода филтрирана вода филтър за вода филтър за питейна вода филтър за пречистване на вода филтър с активен въглен за вода химикали чешмяна вода
Bluefilters България
ул. Георги Минчев 26 София, България 1505
Phone: +359879101043