Български | English

Видове филтри за вода – как да изберем правилния?

Категории: Филтри за вода

Качеството на водата вкъщи е от определящо значение за качеството на нашия живот и именно за това пречистването е толкова важно. Избирането на подходящ филтър за вода обаче е индивидуално и е подчинено на вида замърсители и степента на замърсяване.

Видове филтри за вода и кой е най-подходящият за нас?

За да прецените кой е най-подходящият филтър за вода за вас, то е важно да знаете какви са замърсителите, които замърсяват водата. Също така трябва да знаете и колко вода консумирате ежедневно. Най-общо, правилото е, че колкото повече замърсители има във водата ви, толкова по-сложен е филтърът, който трябва да изберете.

Затова е хубаво да се информирате от местната преса и власт за информацията, която се обявява за качеството на водата в областта, която живеете. Фирмите, които поддържат водопреносната мрежа, са длъжни да информират обществото при замърсители във водата. Така че по този начин може да разберете дали и какъв филтър ви е необходим. Видовете филтри за вода, от които може да изберете най-подходящият за вас са, филтър с активен въглен, система за обратна осмоза, йонизатор или UV филтър.

Инспектирайте сегашната система

Хората стават все по-информирани за качеството на храната, която консумират. Разглеждат прецизно етикетите на храните, които купуват от супермаркета, търсят под лупа дали храните съдържат консерванти, добавки или генетично модифицирани съставки (ГМО). Търсят почистващи продукти, които не съдържат синтетични, канцерогенни съставки. Парадоксално, много от нас обаче не обръщат достатъчно внимание на качеството на водата, която пият.

Кой снабдява водата ви?

Първата стъпка в извършването на промяна в качеството на водата в дома ви е да разберете кой снабдява водата ви и какво има всъщност във водоснабдителната система, която ви доставя водата. В много големи градове водата се влива, обработва се химически и често се доставя директно до домовете, без да се филтрира! Въпреки че към водата, която се доставя в градовете се добавят дезинфектанти като хлор и хлорами, които би следвало да предпазват от нежелани патогени, те също имат нежелани странични ефекти.

Какво замърсява водата ви?

Водата е най-основната суровина в кухнята днес, но за съжаление, съдържа замърсители от околната среда. Затова е необходимо да се грижим и интересуваме какво е качеството на системите за вода, така, както правим и с храната. Замърсяващите вещества от множество източници продължават да влизат във водоснабдяване с тревожна скорост, било то случайно, инцидентно или умишлено. Все повече токсини се натрупват в околната среда, включително тези от хербициди, пестициди, тежки метали и търговски разтворители, а от своя страна те се просмукват във водните резерви.

Поставете си ясни цели

Въз основа на данните, след тестване на водата, която консумирате, ще трябва да решите кои са вашите лични цели за вашите нужди при пречистване на водата. Основната цел е да имате здравословна вода навсякъде във вашия дом, да намалите тежестта върху ВиК, да премахнете токсините във водата за пиене и къпане. Направете персонализирани водни цели – тук няма правилен или грешен отговор – всеки има различни цели, бюджети и критерии за качество на живот. Като цяло има различни филтриращи продукти, от които можете да избирате.

Какво пречистване ви е необходимо?

Има различни варианти за пречистване на водата. Филтрите с активен въглен например, могат да премахват тежки метали като мед, живак и олово, но също така и хлор, пестициди, паразити. Други замърсители трябва да бъдат отстранени, като се използва различен тип пречиствателна система – като например, перхлорати (химикали, използвани при химическо чистене) могат да бъдат отстранени само чрез обратна осмоза и арсеникът трябва да бъде отстранен чрез дестилация.

Къде ще поставите водния филтър?

Има няколко възможности и места, където може да поставите водния филтър. В зависимост от това филтрите биват Point of Entry (POE) или Point of Use (POU).

Водните системи за пунктовете на употреба (POU) са самостоятелни устройства, които са персонализирани за всяка отделна стая в къщата. В кухнята, например, системата на POU може да бъде поставена в хладилника, да има филтър на плота или система за многостепенна филтрация на вода. Има и отделни филтри, пригодени за премахване на хлор от душ и вана.

Системи за входен пункт (POE) се монтират там, където водата първо влиза в дома ви. По този начин този тип филтриране осигурява чиста вода в цялата къща. Тези системи за вода на цялата къща са отличен избор за собствениците на жилища, които искат да направят своята вода безопасна за всякакви нужди. Това включва не само пиене и готвене, но и за къпане и пране.

Въпреки че POE системите със сигурност ще допринесат за по-добро качество на питейната вода, няма заместител на специалните POU системи, инсталирани точно в крана. Всъщност, комбинирането на система за филтриране на цялата къща с POU пречиствател на вода ще ви осигури най-добрата защита срещу различни замърсители.

Изберете система за пречистване, която ще отговаря на вашите нужди

Изберете най-добрия воден филтър за конкретната ситуация и нужди. Един от въпросите, който често стои пред хората, които търсят най-добрия воден филтър за дома си, е как да избират измежду различните видове филтриращи и пречистващи технологии, налични на пазара днес. Това, което прави тази задача още по-предизвикателна и объркваща е, че термините „воден филтър“ и „пречиствател на вода“ често се използват взаимозаменяемо, въпреки че те не са еднакви и всъщност са много различни.

Филтър с активен въглен

Най-често срещаните домакински водни филтри използват гранули с „активен въглен“. Основният недостатък на активния въглен е, че филтрите в крайна сметка се запушват с примеси и трябва да бъдат заменени. Това означава, че има постоянни, (а понякога и значителни) разходи.

Система за обратна осмоза

Обратната осмоза е процес, при който пречистената вода прониква през мембраната и се събира в резервоар за съхранение за бъдеща употреба, докато замърсената вода, която не може да премине през мембраната, продължава да изтича. Обратната осмоза е много ефективна при пречистването на питейна вода, отстранявайки до 99% от наличните замърсители.

Йонизатор

Йонообменните филтри са особено добри при „омекотяване“ на водата (премахване на котлен камък). Тези филтри са направени от много зеолитни зърна, съдържащи натриеви йони. Твърдата вода съдържа магнезиеви и калциеви съединения и когато ги излеете в йонообменни филтри, тези съединения се разделят, за да образуват магнезиеви и калциеви йони. Филтърните зърна установяват, че магнезиевите и калциевите йони са по-привлекателни от натриевите, така че улавят входящите магнезиеви и калциеви йони и освобождават собствените си натриеви йони, които ги заменят.

UV филтър

Този тип филтър премахва бактериите и паразитите. Те предпазват от опасни бактерии и вируси, но UV филтрите не премахват химическите замърсители.

 3,915 total views,  2 views today

Оставете коментар

Моля, бъдете учтиви. Благодарим Ви предварително.
Вашият email адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *.

Фабриката на Bluefilters

Домашна система NL8

Система за пречистване на вода - мотаж под мивка.

Етикети

Софийска Вода Филтри за вода - цени активен въглен вода вредни химикали диспенсъри за вода домашен филтър за вода замърсена вода замърсяване замърсяване на водата замърсяване на водите замърсяване на подземните води източници на замърсяване кана за филтриране на вода монтаж монтиране обратна осмоза олово омекотяване на вода питейна вода пречистване на вода пречистване на водата пречистване на водите пречистване на отпадни води пречистване на отпадъчни води пречистване на питейна вода причини симптоми система за пречистване на вода системи за пречистване на вода системи за пречистване на питейна системи за пречистване на питейна вода твърда вода техници употреби филтри за вода филтри за питейна вода филтри за пречистване на вода филтрирана вода филтър за вода филтър за питейна вода филтър за пречистване на вода филтър с активен въглен за вода химикали чешмяна вода
Bluefilters България
ул. Георги Минчев 26 София, България 1505
Phone: +359879101043